Lövöldözés volt az amerikai függetlenség napi felvonuláson, többen meghaltak

afp.com-20220704-PH-GTY-1241703329-highres
2022.07.04. 20:19
Legalább öt embert lelőttek a július 4-i függetlenség napi felvonuláson az Illinois állambeli Chicago közelében.

Legalább öt ember vesztette életét Chicago Highland Park nevű elővárosában az amerikai függetlenség napja alkalmából hétfőn megtartott felvonuláson történt lövöldözésben, és tizenhat sérültet kellett kórházba szállítani – közölte a városvezetés a honlapján. A merénylet 10-20 perccel a kezdés után történt.

A tájékoztatás szerint a rendőrség nagy erőkkel vonult ki a városrészbe, és lezárta a központi részét. A helyi sajtó úgy tudja: a feltételezett elkövető szökésben van. Lake megye sheriffje a Twitteren felszólította az embereket, hogy kerüljék el Highland Parkot.

A helyi hírtévékben megjelent képsorokon pánikba esett embereket lehetett látni, amint sikoltozva menekülnek a helyszínről, vagy próbálnak fedezéket találni.

A WGN tévé szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy az elkövető valószínűleg egy üzlet tetejéről nyitot tüzet a tömegre.

Highland Park polgármestere közölte: a fesztivál nem folytatódik, és arra kérte az embereket, hogy kerüljék el a belvárost. Az egyik helyi lakos 20-25 egymást követő lövésről számolt be a Chicago Sun-Timesnak. Ez nem lehetett sem pisztoly, sem sörétes puska.

Közvetlenül tőlünk balra valaki lőni kezdett, és egy nő a földre esett

– mondta egy szemtanú a WGN helyi televíziós csatornának.

A közösségi médiában közzétett képek alapján nagy létszámú mentőegységet küldtek a területre.

Az egyik szemtanú által készített videón látható, amint egy mentőautó és egy szirénázó rendőrautó érkezik a helyszínre, miközben az emberek a füves járdán gyülekeznek. 

(Borítókép: Jim Vondruska / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP)