Újabb részletek derültek ki, hetekig tervezte a merényletet a chicagói lövöldöző

K  AP20220705007
2022.07.05. 20:42
Heteken át tervezte merényletét, és legálisan vásárolta fegyverét az az amerikai férfi, aki a július 4-i, hétfői, függetlenség napi felvonuláson hat embert megölt, és legalább 30 embert megsebesített Chicago Highland Parks nevű kerületében az Egyesült Államokban – közölte a helyi rendőrség kedden.

A tájékoztatás szerint a gyilkos több mint 70 lövedéket lőtt ki a tömegre egy épület tetejéről. A feltételezett elkövető a hétfőn őrizetbe vett, 21 éves Robert E. Crimo, aki a merénylet idején női ruhát viselt, hogy tette után el tudjon vegyülni a tömegben, és minél gyorsabban elmenekülhessen. Önként adta fel magát − közölte egy rendőrségi szóvivő.

A hatóságok egyelőre nem tudják, mi volt a feltételezett elkövető indítéka, és még az sem világos, milyen büntetőjogi tényállás alapján emelnek vádat Crimóval szemben − írta meg az MTI. 

A lövöldözés Chicago egyik tóparti elővárosában történt, ahol a körülbelül 30 ezres lakosság közel 90 százaléka fehér bőrű, mintegy harmada pedig zsidó.

Mindeközben Ferenc pápa kedden gyásztáviratban fejezte ki részvétét Blase Cupich bíboros, chicagói érseknek, és ebben biztosította az egyházi vezetőt afelől, hogy imádkozni fog a merényletben elhunytak lelki üdvéért és a sebesültek gyógyulásáért, valamint hogy az érintett családtagok mielőbb vigasztalódást találjanak.

Mint azt megírtuk: az Egyesült Államok nemzeti ünnepén, a függetlenség napján az ünnepi felvonuláson hat ember életét oltotta ki egy lövöldöző Chicago gazdag, biztonságos elővárosában, Highland Parkban. A gyilkos egy üzlet tetejéről vaktában lövöldözött félautomata fegyverével.

(Borítókép: Rendőrök Chicago Highland Park nevű elővárosában, ahol egy fegyveres tüzet nyitott az amerikai függetlenség napja alkalmából tartott felvonuláson 2022. július 4-én. Fotó: MTI / AP / Nam Y. Huh)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport