A magány végezhetett a Szajnába tévedt kardszárnyú delfinnel

2022.07.07. 09:44
Éhen halt a franciaországi Szajna folyóba téved kardszárnyú delfin, talán mert egyedül érezte magát − állapították meg szakértők a tetem vizsgálata után.

A delfin tetemét május 30-án találták meg a folyóban. Azért pusztult el, mert abbahagyta az evést, gyomra üres volt − közölte szerdán Rouenban Seine-Maritime megye prefektusa.

Noha biztosat nem lehet mondani, az elszigeteltség lehetett az ok, amiért az állat nem evett. Ez a viselkedés megfigyelhető időnként tengeri emlősöknél, amelyek csapatban élnek és vadásznak − vélik a szakértők.

Az állat pusztulásában nem játszott szerepet, hogy betévedt a folyóba és természetes élőhelyétől messzire keveredett − közölte az MTI. 

A boncoláskor lövedéket találtak a fejszövetben, a lövés azonban nem okozott tartós sérülést, és nem is játszott közre a delfin pusztulásában: hetekkel, akár hónapokkal korábban lőhették meg. A roueni ügyészség mérlegeli, hogy indítson-e vizsgálatot.

A szakértői vélemények alapján a delfin több mint négyméteres, 1100 kilogrammos, éretlen nőstény volt. Csontvázát a párizsi Természettudományi Múzeumban fogják kiállítani.

Április eleje óta az állatot számos alkalommal látták a Szajnában. Többször is megkísérelték víz alatti delfinhang-felvételekkel visszavezetni a nyílt tengerre, de nem jártak sikerrel, és az emlős május végén elpusztult.

A skót, izlandi és norvég vizekben, valamint délebbre, a Biscayai-öbölben otthonosabban érzik magukat a kardszárnyú delfinek.

Feltételezik, hogy a szóban forgó állat azért tévedt a La Manche csatornába, mert beteg lett, és az ottani nyugodtabb vizekben könnyebben táplálkozott, végül azonban a francia folyóban találta magát.