Tömegsírokba temetik az éhen halt ukránokat Mariupolban

32BT2AJ-highres
2022.07.07. 16:37
Az Oroszország által megszállt Mariupolban nincs elég élelem, víz és villany, emiatt egyre többen halnak meg a térségben. A tömegsírokba már nemcsak azokat temetik, akiket eltaláltak az orosz rakéták, hanem mindenkit, aki éhen vagy szomjan halt.

Az oroszok által megszállt Mariupolban nincs elég élelem, víz és áram se, emiatt a halálozási arány több mint négyszeresére nőtt a térségben. Ennek oka a víz, az élelmiszer, a gyógyszer és az orvosok hiánya. Az ételeket rossz körülmények között tárolják, így a fertőző betegségek is könnyebben terjednek, és a mérgezés kockázata is megnőtt. Egy ukrán újságíró szerint Mariupol városában a civilek galambot fognak, hogy legyen mit enniük.

Június elején Mariupolban a tisztviselők naponta ötven-száz holttestet találtak az épületben azután, hogy a munkások elkezdték átfésülni a bombázott kikötővárost pár nappal a heteken át tartó orosz ostrom befejezése után. Petro Andrjuscsenko, az orosz ellenőrzés alatt álló Mariupol polgármester helyettese elmondta, hogy munkásai „a halál végtelen karavánjában” holttestek sokaságát viszik ki a hullaházba, a szeméttelepekre és más helyekre.

A tömegsírok is egyre telítettebbek.

Ezekbe a sírokba már nemcsak az orosz rakéták miatt elhunytakat temették, hanem azokat is, akik a megszállás miatt, harcok nélkül veszítik életüket az áldatlan állapotok következtében.

Eközben az oroszok anélkül bontják le a megrongálódott lakóépületeket, hogy előtte figyelmeztették volna a lakosságot. A betolakodók azt sem engedték meg, hogy az emberek elvigyék a megmaradt holmijukat.

A város újjáépítése 14 milliárd dollárba kerülne, ez hét-tíz évet venne igénybe. A háború miatt már 1356 lakóépület semmisült vagy rongálódott meg – írja a Kárpáti Igaz Szó a TSN hírcsatorna alapján. Az ENSZ adatai szerint a lakóépületek körülbelül kilencven százaléka semmisült meg vagy szenvedett károkat Mariupolban, ahonnan mintegy 350 ezren menekültek el.

(Borítókép: Friss sírok Mariupol temetőjében 2022. június 2-án. Fotó: Stringer / Afp)