A franciák szerint a németeknek nem szabad bezárniuk az atomerőműveket

2022.07.08. 13:24
Az Európai Unió francia biztosa szerint Németországnak a lehető legtovább kellene üzemeltetnie a még működő atomerőműveit.

A jelenlegi energiaválság miatt Németország három, még üzemben lévő atomerőművét nem szabad az év végéig bezárni, ahogy az eredetileg a németek tervében szerepel – állítja Thierry Breton, az EU belső piacért felelős francia biztosa. 

Nagyon fontos, hogy a még működő három atomerőmű hosszabb ideig működjön, legalább az év végéig

– hangsúlyozta. Ez a lépés a „a közös európai érdeket szolgálná”, tekintve, hogy Oroszország Európa fosszilistüzelőanyag-függőségét megpróbálja fegyverként használni az Ukrajna elleni háborúban. A németek nukleáris és szénerőmű-kapacitását addig kellene használni, ameddig szükséges – írja a Clean Energy Wire

Azokban az időkben, amikor „szolidaritásra van szükségünk, mindenkinek mindent meg kell tennie, ami tőle telhető” – mondta a francia uniós biztos. A német kormány által tervezett, nukleáris energia fokozatos kivonásának tervéről a francia biztos azt mondta: 

Nem mondhatjuk, hogy nem teszünk meg mindent, amit megtehetnénk, de elvárjuk, hogy mások biztosítsák azt, amire szükségünk van.

Ugyanakkor szóvá tette azt is, hogy az EU-nak fel kellene gyorsítania a megújuló energiaforrásokra alapuló létesítmények támogatását is, amit az európai erőforrás-feldolgozás és gyártás kapacitásával kell elérni.