új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ez volt mára az Index percről percre közvetítése, köszönjük megtisztelő és kitartó figyelmüket.

    Tartsanak velünk vasárnap is, már korán reggel indítjuk hírfolyamunkat!

  • Néhányan már kezdenek visszatérni, és újratervezni az életüket Ukrajnában, de akadnak olyanok is, akik el sem mentek a szülővárosukból. Az ENSZ szerint az orosz invázió miatt eddig több mint 12 millió ukrán kényszerült lakóhelyét elhagyni.

    Moscsun faluban egy 72 éves dédnagymama úgy élte túl a támadást, hogy a pincében húzta meg magát a macskájával, amikor súlyos bombázások érték a lakóhelyét. Amikor a szomszéd háza kigyulladt, az idős hölgy még az oltásban is segédkezett. Amikor hosszú idő elteltével meglátott két ukrán katonát, tudatosult benne, hogy végre kijöhet a házából.

    Alan Fisher, az Al Jazeera munkatársa az ukrajnai Moscsunból jelentkezett.

  • Oroszország nem tart szünetet, és úgy döntött, hogy az utolsó katonáig harcol. A csapatok kimerülése ellenére is igyekszik elindítani a donyecki régióért folytatott csata második felvonását – mondta Oleg Zsdanov katonai szakértő. 

    Az ellenség az utolsó katonáig nyomul Szlovjanszkban, Kramatorszkban és Bahmutban. Senki nem kímél senkit. Próbálják tartani az offenzíva ütemét, bár nem jól: a csapatok nagyon kimerültek

    – fogalmazott a szakértő. Hozzátette, Ukrajna új harcászati eszközei teljesen új szintre emelik az ország védelmét, az oroszok azonban ettől függetlenül megpróbálják elindítani a donyecki régióért folytatott csata második szakaszát.

  • Rakétatámadás érte Krivij Rihet, amelyben 15 lakóépület rongálódott meg, két ember meghalt, hárman pedig megsérültek – közölte Nyikolaj Lukasuk, a Dnyipropetrovszki Területi Tanács elnöke Telegramon.

    Szupernehéz nap. Oroszország további két civilt ölt meg ma a Dnyipropetrovszki területen. A reggeli ágyúzás következtében egy nő a helyszínen életét vesztette, később pedig egy lány a kórházban halt bele sérüléseibe. További három ember megsérült, őket repeszek sebesítették meg

    – fogalmazott Lukasuk az Unian szerint.

    Elmondása szerint a rakétacsapás következtében a házak homlokzata, ablakai, erkélyei sérültek meg. Négy autó rongálódott meg, az egyik pedig porig égett. 

  • Az ukrán fegyveres erők szombaton Donyeck lakónegyedeit lőtték Uragan rakéta-sorozatvetővel, közölte az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság (DPR), írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség. A DPR állítása szerint az ukránok hat rakétát lőttek ki a városra.

  • Ukrajna védelmi minisztériuma köszönetet mondott az Egyesült Államoknak azokért a modern fegyverekért, amelyeket Joe Biden elnök küldött Kijevnek.

    Pénteken derült ki, hogy az Egyesült Államok további négy HIMARS, azaz nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszert küld Ukrajnába – erről egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő beszélt.

    A további négy HIMARS-szal 12-re emelkedik az Ukrajnának átadott rakétarendszerek száma.

    A négy HIMARS-on kívül az Egyesült Államok akár 400 millió dollár értékben további katonai felszereléseket és ellátmányt is küldhet Kijevnek. A felszerelések között három taktikai jármű, romboló lőszerek, ütegelhárító rendszerek és egyéb pótalkatrészek szerepelnek a Defense News szerint.

    Az új szállítmány 1000 darab 155 milliméteres tüzérségi lőszert is tartalmaz, tette hozzá a védelmi tisztviselő.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök több nagykövetet, köztük a budapestit is leváltotta posztjáról szombaton. A részletekről ebben a cikkben írtunk.

  • Szombaton kazettás bombák csapódtak be egy lakónegyedbe az ország keleti részén fekvő Donyecki terület egyik városában, Konsztantyinovkában, írja az Independent.

  • „A bohóc megy – mondta Vjacseszlav Volodin, az orosz parlament elnöke Boris Johnson bukása után, hozzátéve: „Ő az Oroszország elleni háború egyik fő ideológusa.

    Kim Gupta, az Independent világpolitikai rovatának szerkesztője szerint Moszkva „vidáman dörzsöli a tenyerét” Johnson távozása miatt, és azt ki is fogja használni.

    Boris Johnson most egy Patyomkin-kormány – egy hamis és üres struktúra – vezetője, ami sebezhetővé teszi a bizonytalan időkben

    – írta a politikai elemző.

  • Az orosz hadsereg szombaton folytatta az ukrajnai célpontok elleni tüzérségi támadást, bár a támadás hevessége csökkent a korábbihoz képest – jelentette az AFP francia hírügynökség.

    Az ukrán vezérkar szombaton orosz tüzérségi támadásokról számolt be az ország keleti részében és Harkivban, de nem hajtottak végre szárazföldi offenzívát. Az orosz csapatok a Bahmut melletti Dolomitne kivételével nem ostromoltak településeket szombaton.

    Harkivban, az ország második legnagyobb városában négy ember sebesült meg a megyei kormányzó szerint. A Kramatorszktól délre fekvő Druzsivkában egy feltehetően rakétákkal végrehajtott támadás következtében hatalmas kráter keletkezett egy szupermarket előtt, maga az épület is megrongálódott.

    A brit védelmi tárca jelentése szerint az orosz erők jelenleg elavult felszerelést használnak, közöttük MT–LB párcélozott járműveket, amelyek korábban hosszú ideig raktárban álltak.

    Krivij Rihben, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (aki pénteken meglátogatta a dnyipropetrovszki területi ukrán állásokat) szülővárosában az orosz tüzérségi támadásnak legalább egy halottja és két sebesültje volt.

    Moszkvai közlés szerint az orosz erők jelentős károkat okoztak az ukrán hadseregben és hadfelszerelésben a Mikolajivi és a Dnyipropetrovszki területen.

    Az áldozatok számáról nincsenek pontos adatok. Az ENSZ ötezer megerősített halottról tud, közöttük háromszáz gyermekről, de elismerte, hogy a tényleges szám ennél kétségkívül jóval magasabb lehet.

    Csak a májusban elesett Mariupolban húszezren haltak meg az ukrán hatóságok szerint. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint több mint hatmillió belső menekült van Ukrajnában, mintegy 5,5 millió ukránt menekültként tartanak számon európai országokban az invázió februári kezdete óta – írja az MTI.

  • A helyi rendőri erők a Facebookon közzétett bejegyzésükben közölték, hogy büntetőeljárást indítottak, miután az orosz erők folyamatosan lőtték őket, és nem engedélyezték a tüzek oltását a megszállt területeken – írja a Guardian.

    A rendőrség szerint a nagy méretű tüzek mindennaposak, több száz hektárnyi búza-, árpatáblák és más gabonafélék égnek el.

    Az állandó ágyúzás miatt rendkívül nehéz az ilyen tüzeket eloltani a megszállás alól kivont területeken, a megszállt területeken pedig az oroszok szándékosan nem engedik az oltást, a bevándorlók gabonaraktárakat, mezőgazdasági gépeket és naperőműveket semmisítenek meg.

  • Az orosz erőknek sikerül „igazi poklot teremteniük” Ukrajna keleti ipari szívében, annak ellenére, hogy a jelentések szerint hadműveleti szünetet tartanak – mondta Szerhij Hajdaj, Luhanszk kormányzója az Al Jazeera híradása szerint.

    Halálos orosz bombázásokról érkeztek jelentések Ukrajna keleti és déli részéről.

    A regionális kormányzó szerint Oroszország az éjszaka folyamán több mint húsz tüzérségi, aknavető- és rakétacsapást mért a tartományra, és erői a szomszédos Donyeckkel közös határ felé nyomulnak.

    Az oroszok fegyveres alakulatainak megfékezésére törekszünk a teljes frontvonal mentén

    – írta Hajdaj a Telegram-csatornáján.

  • Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint a Moszkva elleni szankciók működnek. A tárcavezető megismételte a nagy pontosságú nyugati fegyverek további szállítására vonatkozó felhívásokat.

    Az oroszok kétségbeesetten próbálják feloldani ezeket a szankciókat, ami azt bizonyítja, hogy azok valóban ártanak nekik. Ezért a szankciókat addig kell szigorítani, amíg Putyin fel nem adja agresszív terveit, vagy egyszerűen elveszíti a kivitelezésükhöz szükséges forrásokat

    – mondta videokapcsolaton keresztül egy horvátországi fórumon Kuleba az Al Jazeera beszámolója szerint.

  • Ukrajna nem használt fejlett, amerikai gyártmányú, nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszereket arra, hogy orosz célpontokat támadjon az ország területén kívül, állítja egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő.

    Hamisak azok az orosz állítások, miszerint a HIMARS-okat ukrán területen kívüli csapásokra használták a védők

    – mondta a Reuters hírügynökségnek a névtelenséget kérő tisztviselő.

  • „Csaszov Jar falu közelében az orosz légierő nagy pontosságú csapása megsemmisített egy hangárt, amelyben amerikai M777-es, 155 milliméteres tarackok voltak, valamint 30 ukrán fegyverest is, aki Donyeck lakónegyedeit lőtte” – közölte a védelmi minisztérium a RIA hírügynökség közlése szerint.

    Hozzátették, hogy „az AFU 72. gépesített brigádja tüzérségi zászlóaljának állásaira Szoledar település közelében mért orosz légierőcsapás következtében a katonák több mint 30 százaléka megsemmisült, a tüzérségi lövegek nagy részét pedig kivonták”.

  • Az ukrán hadseregben megugrott a női önkéntesek száma az Oroszországgal vívott háború közepette, írja a Fox News.

    A háború kitörése óta mintegy 1000 nő jelentkezett önkéntesnek, közölte Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes.

    A női sorozás Ukrajnában nem újdonság, nők 1993 óta szolgálnak az ukrán hadseregben, miután Kijev 1991-ben függetlenné vált a Szovjetuniótól.

    Nem minden nő kerül a frontvonalba, mivel sokan hagyományosan a logisztikai támogatásban segédkeznek. Bár 2014-ben, amikor Oroszország először szállta meg a donbászi régiót, 257 nőt tüntettek ki harci szolgálatáért – közülük kilencet posztumusz – a Security Women nevű érdekvédelmi szervezet szerint.

  • Ukrán tisztviselők közölték, hogy az elmúlt 24 órában öt ember meghalt Donyeck térségében, heten pedig megsebesültek.

    A teljes frontvonal könyörtelen lövések alatt áll

    közölte a donyecki területi katonai közigazgatás vezetője, Pavlo Kirilenko egy Telegram-üzenetben.

    Kirilenko hozzátette, hogy Szlovjanszk városát „éjjel-nappal lövik” az orosz inváziós erők.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök nem vesz részt Abe Sinzó volt japán miniszterelnök temetésén – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a TASZSZ-szal.

    „Az elnök nem megy el, a többi a protokolláris szabályoktól függ” – mondta a Kreml szóvivője. Abe temetésére július 12-én kerül sor szülővárosában, Simonoszekiben (Jamagucsi prefektúra) – jelentette korábban a Kyodo hírügynökség. Egy nappal korábban pedig megemlékezést tartanak egy buddhista templomban Tokió központjában.

    Korábban Peszkov újságíróknak azt mondta, hogy a Kremlt mélyen elszomorította a volt japán miniszterelnök halálhíre, és részvétét fejezte ki az ország népének. Putyin részvéttáviratot küldött Abe családjának, és pótolhatatlan veszteségnek nevezte a politikus halálát.

    Egy bűnöző keze vetett véget egy kiemelkedő államférfi életének, aki hosszú ideig állt a japán kormány élén, és aki sokat tett az országaink közötti jószomszédi kapcsolatok fejlesztéséért

    – áll annak a táviratnak a szövegében, amit az orosz államfő a volt miniszterelnök édesanyjának és özvegyének címzett. Abe Sinzó a miniszterelnöksége alatt meleg baráti kapcsolatokat alakított ki Putyinnal. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter 2020-ban – miután Abe lemondott – azt mondta, hogy a két vezető közötti kapcsolat „valóban baráti és kölcsönösen tiszteletteljes”. 

  • A brit erők megkezdték az ukrán katonák kiképzését, hogy segítsék őket az Oroszország elleni harcban.

    Körülbelül 10 000 ukrán katonát vártak az Egyesült Királyságba, ahol több héten át tartó katonai szakkiképzésben részesülnek.

    A brit hadsereg világszínvonalú szakértelmét felhasználva segítünk Ukrajnának újjáépíteni erőit és növelni ellenállását, hogy megvédjék országuk szuverenitását és a saját jövőjük megválasztásához való jogukat

    – idézte a Guardian Ben Wallace brit védelmi minisztert.

  • Olekszandr Sztaruk, a zaporizzsjai regionális közigazgatás vezetője arra kérte egy videóban a régió lakosait, mielőbb hagyják el a háborús övezetet, a tömeges kiürítésről ugyanakkor kizárólag a katonai parancsnokság dönt – írja az Unian ukrán hírportál.

    A tisztviselő elmondta, hogy a legaktívabb harcok jelenleg a donyecki és a luhanszki régióban vannak. 

  • Kelet-Ukrajnában jelenleg a Luhanszki, a Donyecki, valamint a Zaporizzsjai terület jelentős részén húzódik a front a liveuamap.com valós idejű, interaktív térképe szerint.

    A teljes harcvonal mentén bombáznak, és tüzérségi támadásokat folytatnak az oroszok.

    map
    Fotó: liveuamap.com
  • Szerhij Bratcsuk, az odesszai ukrán regionális katonai közigazgatás szóvivője szerint az orosz erők „célzottan” pusztítják a termést a herszoni régióban.

    A helyi rendőrségtől származó, lángoló és felperzselt földekről készült fotókat megosztva Bratcsuk azt mondta:

    A régió egész területén naponta keletkeznek tüzek a földeken és az erdőkben. Ráadásul az orosz csapatok nem engedik a helyieknek, hogy eloltsák a tüzet, elpusztítva a magtárakat és a felszereléseket.

  • Alekszandr Bogomaz, a Brjanszki terület kormányzója elmondta, hogy szombaton vészhelyzet történt az egyik vasútvonalon Oroszországban, az ukrán határ közelében lévő Unyecsai járásban − írta meg a Moszkovszkij Komszomolec.

    A tisztviselő szerint a Robcsik–Pescsanka szakaszon „egy ismeretlen robbanószerkezet robbant fel egy tehervonat előtt”. A régió vezetője jelezte, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint az incidens következtében a vezetőfülke ablakai „megrongálódtak”, de senki sem sérült meg.

    A vasúti sínek nem sérültek meg, nincsenek sérültek. A speciális operatív szolgálatok a helyszínen dolgoznak.

    − mondta Bogomaz. 

  • Szerhij Hajdaj luhanszki ukrán kormányzó szerint Oroszország valóságos pokollá változtatta Ukrajna keleti részét, amiről a tisztviselő a Telegramon írt.

    Az Independent tudósítása szerint az éjszaka Oroszország több mint 20 tüzérségi, aknavető- és rakétacsapást hajtott végre a tartományban, erői pedig a szomszédos Donyeck határa felé nyomunlnak.

    Megpróbáljuk visszatartani az oroszok fegyveres alakulatait a teljes frontvonal mentén. Eddig nem jelentettek be az ellenség által műveleti szünetet. Még mindig ugyanolyan intenzitással támadja és ágyúzza földjeinket, mint korábban

    – fogalmazott bejegyzésében Szerhij Hajdaj. 

  • Az Ukrajnai Zsidó Közösségek Szövetsége (FJCU) elnöke, Mayer Tzvi Stambler rabbi levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, melyben köszönetet mondott Magyarországnak az ukrajnai zsidó menekültek befogadásáért, egyben kifejezte reményét, hogy hamarosan sikerül megteremteni a békét Ukrajnában – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

    A rabbi levelében úgy fogalmazott: „instabilitás és bizonytalanság idején mindennél nagyobb szükségünk van barátokra és kölcsönös támogatásra. Sajnos az utóbbi időben azt látjuk, hogy beteljesedik a Biblia baljós próféciája: Reggel azt mondod: Bárcsak este volna! Este pedig azt mondod: Bárcsak reggel volna! Szörnyű és véres háború dúl Európában. Emberek milliói kénytelenek elhagyni otthonukat abban a reményben, hogy biztonságosabb jövőt találnak. Ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy Magyarország a válság első pillanataitól fogva példát mutatott a rászoruló ukránok, köztük a zsidó közösség tagjainak megsegítésében.”

    Közölte: az Ukrajnai Zsidó Közösségek Szövetsége (FJCU) átfogó jótékonysági szervezetként működik, amely az egész országot lefedi. 162 közösséget, 36 zsinagógát, 29 zsidó iskolát, 33 óvodát, 4 jesivát üzemeltet, valamint 5 középiskolát, amelyek mindösszesen 500 ezer zsidót szolgálnak ki.

    A háború kitörése hirtelen véget vetett ennek a rendkívüli és virágzó jólétnek, az általunk koordinált fejlesztéseknek – írja Mayer Tzvi Stambler rabbi, kiemelve: ezekben a zűrzavaros időkben különösen értékes számukra Magyarország humanitárius tevékenysége.

    Felidézte, hogy a magyar kormány egy nagy területet biztosított az Ukrajnából menekülő zsidóknak, amelyen egy ideiglenes kóser menekülttábort hozhattak létre. Csaknem 500 embernek ad menedéket a 18 hektáros balatonőszödi üdülőfalu, ahol az embereket a kóser étkezés biztosításával, a különleges vallási követelmények figyelembevételével várják, elősegítik a gyermekek oktatását, valamint gondozzák azokat a nőket és időseket, akiknek otthon kellett hagyniuk férfi hozzátartozóikat. Ezenkívül segítséget nyújtanak a menekülteknek az izraeli vagy helyi zsidó közösségekbe történő integrációban is.

  • Ukrajna helyreállítja és bővíti néhány, régóta használaton kívüli dunai kikötőjét, hogy megkönnyítse a gabonaexportot Oroszország fekete-tengeri blokádja miatt.

    A háború előtt a Duna menti ukrán kikötőket ritkán használták, némelyikük szinte használhatatlan állapotban volt. Miután azonban Oroszország megszállta Ukrajnát, és ellenőrzése alá vonta a Fekete-tengerre vezető kijáratokat, Kijev újjáélesztette régi folyami kikötőit, hogy elkerülje a tengeri blokádot, és felgyorsítsa az ország búzakivitelét.

    „Vegyük a Reni kikötőjének példáját” – mondta a Guardiannek Alla Sztojanova, Odessza agrárpolitikai osztályának vezetője. „A kikötő a Szovjetunió idején a dunai régió egyik legfontosabbja volt, átjáró Romániába, de az utóbbi időben egyáltalán nem használták, ezért most azon dolgozunk, hogy más folyami kikötőkkel együtt bővítsük, illetve növeljük a kapacitásukat. Jelenleg több mint 160 hajó várakozik a Fekete-tengeren, hogy a Sulina-csatornán keresztül behajózhasson, de nem tud, mert a kapacitás csupán napi 5-6 hajót bír el” – tette hozzá.

  • Antony Blinken a kínai miniszterrel folytatott ötórás beszélgetése alatt megvitatta Oroszország ukrajnai agresszióját – számolt be az Independent.

    Az amerikai külügyminiszter kitért arra is, hogy aggódik Peking és Moszkva összefogása miatt.

  • Joe Biden elnök méltatta a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) erőfeszítéseit, amelyekkel leleplezték Oroszország Ukrajna lerohanására irányuló terveit. Szerinte ezzel „óriási lyukat ütöttek” Vlagyimir Putyin elnök tervein.

    Hírszerző szakembereink hihetetlen munkájának köszönhető, hogy előre tudtuk figyelmeztetni a világot, hogy mit tervez Vlagyimir Putyin Ukrajnában

    – mondta Biden a CIA főhadiszállásán, a virginiai Langley-ben tett első elnöki látogatásán.

    Láttuk, hogy mire készül. Láttuk, milyen erőket gyűjtött, milyen terveket készített

    – tette hozzá.

  • Rakétatámadást indítottak az orosz erők Harkiv egyik lakónegyede ellen, melyről Oleg Szinyehubov, a harkivi regionális katonai közigazgatás vezetője számolt be a Telegramon – írja az Unian ukrán hírportál.

    Szergej Bolvinov, a harkivi Területi Rendőrség Nyomozó Osztályának vezetője szerint az orosz erők délelőtt tíz óra körül mértek támadást a városközpontra.

    A tájékoztatás szerint négy ember is könnyebb sérüléseket szerzett.

  • Az Oroszország által megszállt Szeverodonyeck a humanitárius katasztrófa küszöbén áll – mondta a város kormányzója.

    Szerhij Hajdaj szerint Szeverodonyeckben jelenleg nincs víz, áram és működő szennyvízrendszer sem, miután az orosz csapatok válogatás nélkül indítanak támadásokat a kelet-ukrajnai Luhanszk tartományban.

    Moszkva ezen a héten átvette Luhanszk teljes irányítását, de az ukrán kormányzó és más tisztviselők azt mondták, hogy csapataik megtartották a tartomány egy kis részét.

    Luhanszkot még nem sikerült teljesen elfoglalnia az oroszoknak, hiába vetettek be mindent céljuk elérése érdekében 

    – nyilatkozta az Associated Pressnek Hajdaj.

    „A régió határán több faluban heves harcok dúlnak. Az oroszok a harckocsikra és a tüzérségre támaszkodnak, hogy előretörjenek, felperzselt földet hagyva hátra” – tette hozzá.

    Elmondása szerint a háború előtti százezres lakosságból mindössze nyolcezer lakos maradt a városban.