Legkevesebb húsz ember halálát okozta a bandák közötti leszámolás Haiti fővárosában

2022.07.11. 21:25
Legkevesebb huszan vesztették életüket Haiti fővárosában, Port-au-Prince-ben, bandák közti leszámolásokban az utóbbi három napban – közölte hétfőn a Le Nouvelliste helyi lap a Cité Soleil nyomornegyed ideiglenes vezetőjére hivatkozva.

Joel Janéus szerint a halottak mellett legalább ötven a sebesültek száma. A lap értesülései szerint pénteken kezdődött a leszámolás: a Jimmy „Barbecue” Cherizier egykori rendőr vezette hírhedt G9 banda tagjai harcolnak a riválisaikkal. A legtöbb halott a bandatagok közül került ki.

Az áldozatok pontos számát nehéz meghatározni, mert a holttesteket elégetik – ismertette Joel Janéus. Hozzátette: a Cité Soleil városrészben nem találhatók állandó jelleggel állomásozó rendőri egységek – írja az MTI. 

A befolyási övezeteket megszerezni kívánó bandák Port-au-Prince-ben jelentős mértékben rontották a helyzetet abban a szigetországban, amely egyébként is súlyos biztonsági hiányosságokkal küzd. Az erőszak miatt ezrek kényszerültek elhagyni otthonaikat. Csak április 24. és május 6. között 191 ember, köztük nyolc gyermek halt meg a RNDDH haiti emberi jogi szervezet összesítése szerint a bűnszervezetek gerjesztette erőszakhullámban.