Drasztikusan megerősítené Japán védelmét a miniszterelnök

2022.07.11. 18:30
Japán védelmének drasztikus megerősítését ígérte a következő évekre Kisida Fumio japán miniszterelnök hétfőn, miután a japán kormánykoalíció megszerezte a szenátusi helyek többségét a vasárnapi választásokon.

A japán felsőházban 248 szenátor foglal helyet, miután a japán kormánykoalíció megszerezte a szenátusi helyek többségét a választásokon. A választók 125 mandátum sorsáról döntöttek vasárnap, amelyekből 63-at a Liberális Demokrata Párt (LDP), 13-at pedig koalíciós partnere, a Komeito szerzett meg. A kormánykoalíció így összesen 146 hellyel rendelkezik a szenátusban.

Kisida leszögezte: folytatni akarja az elődje, a meggyilkolt Abe Sindzó által kijelölt politikai irányvonalat. Ehhez hozzátartozik a második világháború után keletkezett japán alkotmány megreformálása, amely Abe egyik elsődleges célja volt – jegyezte meg.

A néhai kormányfő korábban sokszor kifogásolta, hogy az Egyesült Államok által tollba mondott alkotmány nem illik egy független nemzethez. A változás támogatói a választások után kétharmados többséggel rendelkeznek a szenátusban.

Fokozná a védelmet a fenyegetések miatt

A miniszterelnök elmondta: Oroszország ukrajnai inváziója, Kína növekvő befolyása és az észak-koreai nukleáris fenyegetés miatt a japán kormány a bruttó hazai össztermék (GDP) 2 százalékára emelné a védelmi kiadásokat. Kisida egységre és a politikai stabilitás megőrzésére szólította fel pártját.

Remek vezetőt veszítettünk, és ez kétségkívül számos hatással lehet ránk. Pártunknak egységet kell mutatnia a nehéz helyzetekkel szemben

– mutatott rá a miniszterelnök.

Kisida tavaly októberben lépett hivatalba Abe pártfogoltjaként. Első hónapjaira a koronavírus-világjárvány elleni küzdelem nyomta rá a bélyegét.

Az LDP berkeiből származó információk szerint a kormányfő szeptemberig átalakítja kormányát és a pártvezetést is.

(MTI)  • Hírek
  • Árfolyam