Búcsút vettek Abe Sinzótól

K  AP20220712064
2022.07.12. 15:05

A búcsúszertartást a tokiói Zodzsodzsi buddhista szentélyben, szűk körben tartották, az elhunyt családja és barátai részvételével. A résztvevők között ott volt az Abét többször személyes jóbarátjának nevező Kisida Fumio miniszterelnök is, akinek pártja, a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) és szövetségesei két nappal a merénylet után elsöprő győzelmet arattak a felsőházi választásokon, valamint Josihide Szuga, Abe utódja a miniszterelnöki székben − írta meg az MTI. 

Ezt követően a holttestet a Kirigaja krematóriumba szállították, ahol elhamvasztották.

A halottaskocsi és a kísérő autók a krematórium felé menet elhaladtak Abe karrierjének több jelentős állomása, egyebek között a parlament és az LDP épülete előtt is. Az út mentén mindenütt gyászoló tömegek álltak.

Temetését családi körben fogják tartani július 12-én, szülővárosában, Sindzsukuban, Jamagucsi prefektúrában.

Kisi Nobuo nemzetvédelmi miniszter – Abe Sinzó testvére – terrorista cselekménynek nevezte a merényletet.

Én a fivéremet, Japán pedig egy pótolhatatlan vezetőt vesztett el 

− fogalmazott Twitter-üzenetében a tárcavezető, hozzátéve, hogy az egykori miniszterelnök

az életét adta a politikáért és az ország védelméért.

A hétfői virrasztáson több mint kétezren vettek részt, egyebek között Naruhito császár képviselője, több külföldi diplomata, illetve az ázsiai körúton tartózkodó Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter is.

Josimasza Hajasi japán külügyminiszter azt mondta, hogy 259 ország, nemzetközi szervezet és terület összesen több mint 1700 gyásztáviratot küldött.

Abe Sinzó posztumusz megkapta a Krizantém-rendet, a szigetország legmagasabb kitüntetését.

A volt kormányfőre pénteken, egy Narában tartott kampányrendezvényen lőttek rá többször, kórházba szállítása után pedig belehalt sebesülésébe. A merénylő, egy 41 éves japán férfi beismerte tettét.

Abe Sinzó volt Japán leghosszabb ideig regnáló miniszterelnöke, tisztségét először 2006 szeptemberétől 2007 szeptemberéig töltötte be, majd 2012-től 2020-ig.

(Borítókép: A meggyilkolt Abe Sinzó korábbi japán miniszterelnök koporsóját szállító halottaskocsi (b) elhagyja a tokiói Zodzsodzsi buddhista templomot a gyászszertartás végén 2022. július 12-én. Fotó: MTI/AP/Hiro Komae)