Ezrek maradtak víz és ellátás nélkül egy bandaháború miatt

2022.07.13. 13:52
Több ezren élelmiszer és orvosi ellátás nélkül maradtak a hét elejétől Haiti fővárosának közelében a Port-au-Prince-ben négy napja tartó bandaháború miatt – derül ki helyszíni közlésekből, valamint az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet beszámolójából.

A négy napja tartó bandaháborúban több mint ötven ember életét vesztette, és legalább ugyanennyi a sebesültek száma – közölték a hatóságok helyi idő szerint kedden.

Jean Hislain Frederick, a port-au-prince-i Cité Soleil kerület alpolgármestere elmondta, hogy két ellenséges banda tagjai között tört ki a háborúskodás pénteken, Jovenel Moise elnök meggyilkolásának első évfordulója után – írja az MTI.

Az Orvosok Határok Nélkül arról tájékoztatott, hogy több ezer ember rekedt a Cité Soleil negyedben ivóvíz, élelem és orvosi ellátás nélkül. A szervezet más humanitárius csoportoktól kért segítséget, és arra szólította fel a bandákat, hogy a „civilek életét kíméljék meg”. A szervezet három tagja sebesülteket ápol a városnegyed Brooklyn nevű részén.

A Brooklynba vezető út mentén holttesteket láttunk, ők az összecsapásokban megölt emberek vagy olyanok, akik megpróbáltak elmenekülni, de lelőtték őket. Lehetetlen megbecsülni a halottak számát

– mondta Mumuza Munindo, a szervezet haiti missziójának vezetője.