Együtt mennek fel az űrbe az orosz és az amerikai űrhajósok

2022.07.15. 17:48
A NASA és a Roszkozmosz megállapodást írt alá a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) induló járatokról, melynek célja, hogy rendkívüli helyzet esetén is biztosítva legyen az ISS fedélzetén legalább egy NASA- és egy Roszkozmosz-űrhajós.

A NASA amerikai és a Roszkozmosz orosz űrkutatási hivatal megállapodást írt alá az ISS-re induló vegyes legénységű járatokról, lehetővé téve, hogy orosz kozmonauták amerikai, illetve amerikai űrhajósok orosz űrhajókkal jussanak fel.

A Roszkozmosz Telegram-oldalán pénteken közölte, hogy az előző nap aláírt egyezség egyaránt szolgálja Oroszország és az Egyesült Államok érdekeit, illetve elősegíti az együttműködést az ISS-program keretében és a békés célú űrkutatási projektek hatékony megvalósítása érdekében.

A megállapodás célja, hogy rendkívüli helyzet esetén, amennyiben egy orosz vagy amerikai űrhajó indulása elmarad, illetve jelentősen késik, biztosítva legyen az ISS fedélzetén legalább egy NASA- és egy Roszkozmosz-űrhajós az orosz, illetve az amerikai modulok üzemeltetése érdekében

– olvasható a tájékoztatásban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egyébként pénteken leváltotta Dmitrij Rogozint, a Roszkozmosz elnökét, és helyére a 65 éves, katonai háttérrel rendelkező Jurij Boriszov eddigi miniszterelnök-helyettest nevezte ki. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírói kérdésre felelve kijelentette, hogy Rogozin a megfelelő időben új megbízatást kap, munkájában nem volt semmilyen kivetnivaló.