Biden 37 milliárd dolláros programmal szorítaná vissza a fegyveres bűnözést

2022.07.21. 20:00
Az amerikai elnök 37 milliárd dollárt (14 500 milliárd forintot) kér a kongresszustól ahhoz a fejlesztési programhoz, amellyel az amerikai rendőrség állományát bővítené, és a fegyveres bűnözést is visszaszorítaná az Egyesült Államokban – jelentette be az elnöki hivatal csütörtökön.

A Fehér Ház közölte: Joe Biden az október 1-jével kezdődő amerikai pénzügyi évre szóló 2023-as költségvetési terv részeként kívánja benyújtani a Safer America Plan (Biztonságosabb Amerika Terv) elnevezésű programot.

A terv részeként a következő 5 évben 13 milliárd dollárt (5000 milliárd forintot) fordítanának arra, hogy további 100 ezer rendőrt képezzenek ki – jelezte a Fehér Ház. Hárommilliárd dollárt költenének a bírósági ügyek tárgyalásában tapasztalható lemaradások megszüntetésére, valamint munkacsoportokat hoznának létre a titkosszolgálati jelentések hatékonyabb felhasználására a fegyveres bűnözés visszaszorítása érdekében. A tervek között szerepel a fentaniltartalmú gyógyszerek illegális kereskedelméért kiszabható büntetési tételek megemelése is, tekintettel a gyógyszer- és kábítószer-túladagolás okozta halálesetek országszerte növekvő számára.

Az amerikai igazságszolgáltatási rendszer reformjának felgyorsítására létrehoznának egy 15 milliárd dolláros (5850 milliárd forintos) támogatási alprogramot is. Ennek keretében a városok és tagállamok a következő 10 évben stratégiai terveket hoznának létre a fegyveres bűnözés megakadályozására és a rendőrség túlterheltségének csökkentésére azáltal, hogy megpróbálnák már a bűncselekmények elkövetése előtt azonosítani azokat a problémás helyzeteket, amelyek közegészségügyi fellépéssel megoldhatók lennének.

Biden régóta ellenzi a Demokrata Párt egyes progresszív képviselőinek és a Black Lives Matter radikális politikai mozgalomnak azon javaslatát, hogy véglegesen vonják meg az amerikai rendőrség pénzügyi támogatását.

A felmérések alapján az amerikaiak szerint a bűnözés az egyik legnagyobb probléma az Egyesült Államokban, és az elnök szeretné javítani a Demokrata Párt esélyeit a kongresszusi többség megtartására a november 8-án esedékes, szorosnak ígérkező félidős választásokon.