Váratlanul leváltották a stratégiai energetikai hálózatért felelős lengyel kormánybiztost

2022.07.21. 11:35
Váratlanul leváltották Piotr Naimskit, a stratégiai energetikai hálózatért felelős lengyel kormánybiztost – közölte szerda este a lengyel média.

A lépést Piotr Müller kormányszóvivő a lengyel közszolgálati hírtelevízió (TVP Info) csütörtök reggeli műsorában azzal indokolta, hogy Mateusz Morawiecki kormányfő kabinetjében átszervezik az energiaügyek irányítását.

A szóvivő egyúttal méltatta a 71 éves, a kormánybiztosi posztot 2015 óta betöltő Piotr Naimski „óriási érdemeit” Lengyelország energiabiztonsága fejlesztésében, kiemelve az októberben működésbe helyezendő Baltic Pipe vezetéket is, amelyen át az Északi-tenger norvégiai talapzatában fekvő gázmezőkön kitermelt, a dániai hálózatba betáplált földgázt szállítanak, majd Lengyelországba. 

Piotr Müller a lengyel kormány energetikai stratégiájának jelenlegi nagy kihívásai közül az áramszállítási hálózat kiépítését, valamint az atomerőmű építését említette.

E téren módosítunk a működés formáján, a (Naimski leváltását eredményező) döntés éppen innen ered

– tette hozzá.

A leváltásról elsőként maga Piotr Naimski adott hírt egy szerdai Facebook-bejegyzésében. Megköszönte mindazoknak, akikkel együttműködött a Baltic-Pipe projektjének megvalósításán, és bejelentette: a gázvezeték ünnepi átadására szeptember 27-én kerül sor a Balti-tenger partján fekvő Szczecin városban. Reményét fejezte ki, hogy a megvalósítás alatt álló más projektek, köztük az első lengyelországi atomerőmű tervezett építése, „az ő részvétele nélkül is következetesen haladnak előre”.

A leváltást Wojciech Jakubik, a biznesalert.pl gazdasági szakportál főszerkesztője a Radio Wnet lengyel konzervatív csatorna csütörtöki műsorában azzal magyarázta: a kormányban „feltehetőleg győzött a PKN Orlen lengyel vállalat és a Lotos állami olajvállalat fúzióját támogató frakció”. Piotr Naimski ellenezte a fúziót, mert előnytelennek tartotta az Európai Bizottság által kiadott engedélyhez fűződő feltételeket. A fúziót szerdán a Lotos részvényesei hagyták jóvá, csütörtökön a PKN Orlen részvényesi közgyűlése dönt róla – írja az MTI.

Az Orlen–Lotos-fúzió ellenzésével hozta összefüggésbe Piotr Naimski távozását több lengyel ellenzéki politikus is. Maciej Lasek, a fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció képviselője viszont úgy látta: az államtitkár az ukrajnai háború kapcsán fenyegető energetikai válság „bűnbakja” lehet.