Lengyelország növeli katonai erejét

2022.07.22. 20:14
Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettes pénteken egy sajtóértekezleten bejelentette, hogy Lengyelország dél-koreai vadászgépeket, önjáró lövegeket és harckocsikat szerez be.

Lengyelország dél-koreai FA-50 típusú vadászgépeket, K9 önjárólövegeket és K2 harckocsikat szerez be, az erről szóló szerződést jövő héten írják alá – jelentette be pénteki sajtóértekezletén Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettes és nemzetvédelmi miniszter.

A Sieci lengyel konzervatív hetilapban jövő héten megjelenő interjú pénteken közzétett részletében Blaszczak közölte: a szerződést 48 FA-50 repülőre és legalább 182 K2 harckocsira fogják megkötni.

Az első K2-eseket és K9-eseket még idén leszállítják Lengyelországba, jövőre pedig megérkeznek az első vadászgépek – tudatta a politikus.

A beruházás ugrásszerűen növeli Lengyelország védelmi képességeit. Az időtényező fontos, hiszen a lengyel politikai vezetők tudatában vannak azon kihívásoknak, amelyekkel Lengyelország az ukrajnai háború miatt, Vlagyimir Putyin orosz elnök agresszív, az orosz birodalom újjáépítésére törekvő politikája miatt szembesül

– fogalmazott Blaszczak.

Hozzátette: a felszerelést a szerződésteljesítés első szakaszában Dél-Koreában gyártják, majd Lengyelországban is, ennek részleteiről a lengyel állami fegyvergyártó, a PGZ még tárgyal a dél-koreai partnerekkel.

Az ország folyamatosan korszerűsíti a hadseregét

Lengyelország az utóbbi időben több ügyletet jelentett be a hadsereg korszerűsítése keretében, több beruházásra az amerikai partnerekkel kötöttek szerződést.

A lengyel parlament március közepén fogadta el a védelmi kiadások és a hadsereg létszámának növeléséről szóló törvényt. Ennek értelmében a fegyverbeszerzési kiadásokat a költségvetési forrásokon kívül hosszú távú kölcsönökből és kötvényekből is fedezik, egyúttal jövőre a bruttó hazai termék (GDP) három százalékára emelik Lengyelország védelmi kiadásait.  • Hírek
  • Árfolyam