Évente csaknem 240 ezren fulladnak vízbe

2022.07.25. 18:51
A vízbe fúlás világszerte a harmadik leggyakoribb halálos baleset – hívta fel a figyelmet hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Genfben a vízbe fúlást megelőző világnap alkalmából. Gyakran a fürdőzés, a vízhordás, a csónakázás vagy a halászat miatt történik tragédia.

Évente több mint 236 ezren vesztik életüket vízbe fúlás miatt – figyelmeztetett az ENSZ szakosított szervezete. Hozzátette: a szervezetek, a kormányok, de az egyes emberek is kipróbált módszerekkel tudnak tenni a magas halálozási számok ellen.

A WHO rávilágított arra, hogy a vízbe fúlás a gyermekek és serdülők körében a leggyakoribb baleseti halál. Az ilyen halálesetek több mint 90 százaléka az alacsony és közepes jövedelmű országokban történik, gyakran olyan mindennapos tevékenységek alkalmával, mint a fürdőzés, a vízhordás, a csónakázás vagy a halászat. Számos incidens a szélsőséges időjárási jelenségek számlájára, mint például a monszuneső, írható.

A legtöbb ilyen halálesetet meg lehetne akadályozni kipróbált és költséghatékony intézkedésekkel

– hangsúlyozta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

Ezzel összefüggésben Gebrejeszusz a teljesség igénye nélkül a vízbe esést megelőzni hivatott fizikai akadályokat, a mentési technikák elsajátítását, a gyermekek úszásoktatását és napközi felügyeletét, a vízi sportok esetében a biztonsági előírások betartását, valamint az árvízhelyzetek kezelését említette.

 A WHO mindemellett felszólította az embereket, hogy járjanak úszásoktatásra, a biztonsági fogásokat pedig osszák meg a rokonaikkal és a barátaikkal.