Négy civil meghalt a kongói ENSZ-ellenes tüntetéseken

2022.07.27. 22:22
Négy ember vesztette életét az ENSZ békefenntartó missziója elleni tiltakozáson a kongói Uvira városában, amikor a katonák meglőttek egy elektromos kábelt, ami rájuk zuhant – közölték a kongói tisztviselők.

A tiltakozások szerdán főleg Goma és Butembo városokban terjedtek el, de később fellángoltak a Dél-Kivu tartományban található Uvirában is, ahol a tömeg kövekkel dobálta meg a MONUSCO épületét.

Az uvirai tüntetés elszigetelt eset volt. Történt egy tragédia egy leszakadó elektromos vezeték miatt, amit közvetve a tiltakozás okozott

– nyilatkozta Theo Ngwabidje Kasi dél-kivui kormányzó a Reutersnek

Vizsgálatokat kértem annak a megállapítására, hogy a golyót a MONUSCO vagy a mi biztonsági erőink lőtték-e ki

– közölte, hozzátéve, hogy az előzetes információk szerint a lövés a MONUSCO bázisáról származott. A nyugalom még aznap délután helyreállt. Khassim Diagne, az ENSZ kongói helyettese szerdán úgy nyilatkozott, hogy visszatért a „normális törékenység”. 

„Nincs bizonyítékunk arra, hogy a MONUSCO csapatai civilekre lőttek volna” – nyilatkozta az  újságíróknak New Yorkban, hozzátéve, hogy az ENSZ a kongói hatóságokkal együttműködve ki fogja vizsgálni a civilek halálát.