új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ez volt mára az Index percről percre közvetítése, köszönjük megtisztelő és kitartó figyelmüket.

    Tartsanak velünk pénteken is, már korán reggel indítjuk hírfolyamunkat!

  • Ideiglenes hivatalt állított fel a megszállt ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyében az orosz belügyminisztérium – közölte csütörtökön a Telegramon a tárca sajtóosztálya.

    A tájékoztatás értelmében a két megyébe júliusban érkeztek tisztségviselők az orosz belügyminisztériumból, hogy ott megszervezzék az ideiglenes hivatalok munkáját, és gyakorlati segítséget nyújtsanak a helyi bűnüldöző szerveknek. A közlemény szerint a két régió területi hatóságai még mindig alakulófélben vannak.

    A moszkvai belügyminisztérium a Herszonban és Zaporizzsjában tevékenykedő orosz rendőri egységek feladatai között nevezte meg a közrend és a közlekedésbiztonság biztosítását, a nyomozati tevékenységet, a helyi rendőri erők megalakításának támogatását, az orosz személyi okmányok folyamatos kiadását, valamint a „szélsőséges megnyilvánulások” elleni fellépést.

    Az Ukrajna elleni, Moszkva által „különleges hadműveletnek” nevezett háború során az orosz hadsereg ellenőrzése alá vonta a Herszon megyét és a Zaporizzsja megyének az Azovi-tengerhez közeli területeit. Mindkét régióban új közigazgatást állítottak fel, orosz tévécsatornák és rádióállomások lettek ismét foghatók, és helyreállt a kereskedelmi kapcsolat a 2014-ben elcsatolt Krím-félszigettel – írja az MTI.

  • Az orosz fegyveres erők „lejáratásával” vádolt egykori állami televíziós újságíró, aki Moszkva ukrajnai fellépése ellen tiltakozott, azt mondta a bíróságnak, hogy az ellene felhozott vád abszurd.

    Ami itt folyik, az abszurd. A háború borzalom, vér és szégyen!

    – mondta Marina Ovszjannikova a bíróságnak.

    Ovszjannyikova akár 15 év börtönbüntetésre is számíthat a közösségi médiában közzétett bejegyzései miatt, amelyekben azt írta, hogy az oroszok ukrajnai akcióinak felelősei a nemzetközi bíróság vádlottak padján találják majd magukat.

    Márciusban nemzetközi figyelmet keltett, miután berontott az akkori munkaadója, az orosz állami televízió egyik stúdiójába, hogy egy élő híradóban elítélje az ukrajnai háborút. A tiltakozási törvények megsértése miatt másodszor sújtották pénzbírsággal a hölgyet.

  • Montenegró megkezdte az orosz állampolgárok tulajdonában lévő ingatlanok befagyasztását – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    A szakértők szerint az orosz állampolgárok és cégek tavaly több mint 129 millió eurót fektettek be a montenegrói gazdaságba, ebből közel 50 milliót pedig az ingatlanokba.

    Vladislav Maslennikov podgoricai orosz nagykövet emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 15 évben Oroszország volt a montenegrói gazdaság legnagyobb támogatója. Az orosz befektetők ez idő alatt másfél milliárd, évenkénti lebontásban 100 millió eurót invesztáltak a montenegrói gazdaságba.

  • Oroszország által kifosztott ukrán készletekből származó árpát és búzát szállító hajó kötött ki az észak-libanoni Tripoli kikötőjében – idézi a bejrúti nagykövetség közleményét a Magyar Távirati Iroda.

    A diplomáciai képviselet állítása szerint a szállítmány egy amerikai szankciós listára helyezett szíriai hajó fedélzetén érkezett.

    „A hajó a nemzetközi szállítmányozás számára lezárt egyik krími kikötőből indult útnak ötezer tonna árpát és ötezer tonna búzát szállítva, amelyekről feltételezzük, hogy ukrán készletekből származik” – állította az ukrán nagykövetség, amely szerint ez az első eset, hogy ilyen, vélhetően lopott szállítmány érkezett Libanonba.

    Az ukrán nagykövet időközben személyesen figyelmeztette Michel Aun libanoni elnököt, hogy a lopott áru importja árthat a kétoldalú kapcsolatoknak.

    Oroszország tagadja, hogy ukrán gabonát tulajdonított volna el.

  • Kijev már ezen a héten megduplázza a villamos áram uniós exportját, és a jövőben további növekedés várható – derül ki az ukrán energetikai minisztérium tájékoztatása alapján.

    Az erre vonatkozó szerződést nemsokára aláírják.

    German Haluscsenko szakminiszter korábban kijelentette: ezzel jelentős mértékben csökkenthető Európa földgáztól való függősége.  Az Ukrajnából szállított árammal az Európai Unió országai éves szinten 5-6 milliárd köbméter földgázt tudnak megtakarítani.

    A villamosenergia exportja június 30-án indult, azóta Kijev mintegy 500 millió hrivnya értékben küldött áramot az unióba – írja a Kárpáti Igaz Szó.

  • Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megerősítette, hogy tárgyalásokat folytat az Egyesült Államokkal egy esetleges fogolycseréről, de egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta, hogy „egyelőre nincs megállapodás ezen a téren".

    Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy Washington érdemi javaslatot tett Moszkvának Brittney Griner kosárlabdasztár és Paul Whelan volt tengerészgyalogos szabadon bocsátására, de nem volt hajlandó megerősíteni azokat a híreket, amelyek szerint az Egyesült Államok felajánlja, hogy elcseréli őket a hírhedt orosz fegyverkereskedőre, Viktor Boutra – írja az Al Jazeera.

    Jelentős fejlemény, hogy Blinken csütörtökön közölte, az elkövetkező napokban beszélni fog orosz kollégájával, Szergej Lavrovval – ez lenne kettejük első telefonbeszélgetése az ukrajnai invázió kezdete óta.

  • Az orosz megszállók már a napraforgót is lopják Ukrajnában az általuk ellenőrzött területeken, és a világhálón próbálnak embereket találni a termés elszállítására – számolt be a Kárpáti Igaz Szó.

    Napraforgó. Csernyihivka (Zaporizzsja megye). Don-melletti-Rosztov. Sok szállítani való…A szállítás biztonságát szavatoljuk… Átkelés orosz ellenőrző pontokon

    – ilyen, és ehhez hasonló hirdetéseket adnak fel az oroszok.

    Mint kiderült, a megtermett napraforgó Voronyezsbe, Rosztovba és Krasznodarba kerül. Egy korábbi hír szerint a megszállók az ellopott gabona egy részét Mariupolon keresztül vitték ki Ukrajnából.

  • Észtország csütörtökön közölte, hogy nem engedi az orosz állampolgároknak, hogy ideiglenes tartózkodási engedélyt vagy vízumot kapjanak az országban való tanulás céljából. Ezzel a lépéssel tovább bővül az orosz állampolgárokat érintő korlátozások egyre növekvő listája – számolt be a Guardian.

    Urmas Reinsalu észt külügyminiszter elmondta:

    Ha a szankciók segítenek az orosz agresszió megállításában, az pozitív hatással lesz a saját biztonságunkra is.

    Észtország azt is közölte, hogy a továbbiakban nem engedélyezik a más EU-tagállam által kiállított legális tartózkodási engedéllyel rendelkező orosz és belarusz állampolgárok rövid távú foglalkoztatását – írja az Agence France-Presse.

    Reinsalu szerint ez az intézkedés azt eredményezi, hogy az orosz és belarusz állampolgárok nem tudják megkerülni a szankciókat azzal, hogy rövid távú vízumot szereznek egy másik országban.

  • Egy fronton meghalt katona temetésén, amelyet Mikolajiv közelében tartottak, a moszkvai patriarchátus egyik papja megtámadott egy vinnicjai apátot – írja az Unian.

    Az incidensről készült videót Szerhij Timkov aktivista tette közzé a közösségi médiában.

  • Amerikai tisztviselők becslése szerint a háborúban elhunyt orosz áldozatok száma régóta több tízezerre tehető – írja a Guardian.

    Úgy értesültünk, hogy több mint 75 ezer orosz halt meg vagy sebesült meg, ami óriási veszteség

    – mondta a CNN-nek Elissa Slotkin, az Egyesült Államok kongresszusi képviselője.

    Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin elnök sajtótitkára szerint ez félrevezető információ, és csupán a média hangoztatja.

    Az oroszországi hatóságok nem közöltek hivatalos információkat a halálos áldozatok számáról. 

    A CIA pedig nemrég 15 ezerre becsülte az elhunyt orosz katonák számát.

  • Júniusában az orosz GDP éves szinten 4,9 százalékkal esett vissza a Gazdaságfejlesztési Minisztérium jelentése szerint. Májusban Oroszország fejlődésének fő gazdasági mutatója 4,3, áprilisban pedig  2,8 százalékkal esett vissza.

    Kirill Melnyikov, az Energiafejlesztési Központ vezetője szerint a hazai gazdaság jelenlegi helyzete teljesen érthető. A jelenlegi helyzetben a szankciók által legkevésbé érintett exportorientált iparágak lábadoznak. A nyugati nyomás legkellemetlenebb következményeit átélő autóipar és kohászat viszont még nem tud visszatérni korábbi pénzügyi és termelési értékéhez – írja a Moszkovszkij Komszomolec.

    A logisztikában bekövetkezett változások nagyon nagy hatással vannak az iparág teljesítményére: a régi szállítási csatornákat új szankciók zárják el, ezért új export-import folyosókat kell keresni és nyitni, ami befolyásolja a szállítások fizikai mennyiségét és az árakat

    – magyarázta a az IVA Partners Investment Company analitikai kutatási osztályának vezetője, Dmitrij Alekszandrov, hozzátéve: „Oroszország kénytelen lesz sokkal több végterméket gyártani, mert már nem engedheti meg magának, hogy csak hatékony nyersanyagtermelő maradjon, és »minden mást« vásároljon az olaj- és gázexportból származó váratlan nyereséggel, hiszen a »minden mást« már nem adják el nekünk”.

  • Az ukrán hadsereg betiltott gyalogsági aknákat vetett be a Donyeck elleni támadásokban – közölte csütörtökön a Donyecki Népköztársaság területvédelmi parancsnoksága.

    A beszámoló értelmében a Lepesztok típusú aknákat kazettás tüzérségi eszközzel szórták szét a városban. A donyecki területvédelem rámutatott, hogy Ukrajna 2005-ben ratifikálta az ottawai egyezményt, amely tiltja a gyalogsági aknák használatát, felhalmozását és gyártását. Az ukrán Lepesztok az amerikai BLU-43/B Dragontooth típusú akna másolata.

    Az orosz médiában megjelent beszámolók szerint az ukrán hadsereg tömegesen alkalmazza a gyalogsági aknát, megpróbálva feltartóztatni az orosz előrenyomulást.

  • A belarusz ellenzéki vezető, Szvjatlana Cihanouszkaja elítélte az ukrajnai háború legújabb, hazájából indított eszkalációját.

    Elborzadva látom, hogy Oroszország továbbra is Belaruszt használja fel Ukrajna megtámadására. Ma reggel legalább 25 rakétát lőttek ki az országunkból Kijev, Csernyihiv és más városok ellen

    – írta a Twitteren Cihanouszkaja, aki szerint Lukasenka senkit sem tud becsapni. „Bűnös a fehéroroszok és az ukránok elleni bűncselekményekben, és felelősségre kell őt vonni” – zárta sorait közösségi oldalán az ellenzéki politikus.

  • Az ukrán fegyveres erők képesek lesznek-e az ország déli részének megszállóktól történő mentesítésére? Meg kell-e várni az ellenségeskedések téli folytatását és egy esetleges szárazföldi offenzívát Belaruszból?

    Ezt fejtegette az RBC-Ukrajnának adott villáminterjúban az amerikai csapatok volt európai parancsnoka, a washingtoni Center for European Policy Analysis szakértője, Ben Hodges nyugalmazott tábornok.

    Volodimir Zelenszkij elnök szerint még a tél beállta előtt véget kell érnie az ukrán területek megszállásmentesítése aktív szakaszának, ezért a nyugati országoknak még aktívabban kellene ellátniuk Ukrajnát a szükséges fegyverekkel a következő hetekben. Azonban egy ilyen forgatókönyv még mindig túl optimista.

    Bár az ukrán ellentámadás megindítása még a fagyok előtt teljesen lehetséges, legalább az elfoglalt területekről rendkívül nehéz lesz kiszorítani a megszállókat. Ben Hodges azt jósolta, hogy az év végére egy ilyen feladat reálisnak tűnik. Ugyanakkor a háború minden bizonnyal télen is folytatódni fog.

  •  A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ)  közleménye szerint augusztus 29. és szeptember 4. között immár 10. alkalommal rendezik meg a régió egyik legmeghatározóbb divateseményét, a Budapest Central European Fashion Weeket (BCEFW), melynek részeként a szakmai együttműködések fontosságát helyezik a fókuszba.

    Mint írják, az Ukrainian Fashion Week szervezőivel való szoros partneri kapcsolatnak köszönhetően a magyar fővárosban mutathatják be kollekcióikat azok az ukrán márkák, amelyeknek eddig a 25 éve folyamatosan megrendezett kijevi székhelyű rendezvény nyújtott bemutatkozási lehetőséget.

    Rendkívül fontosnak tartjuk a humanitárius segítségnyújtást, így nem volt kérdés számunkra, hogy a 10. jubileumi BCEFW alkalmával mi is szeretnénk támogatni az ukrán tervezők nemzetközi érvényesülését

    – idézi a közlemény Forintos-Szűcs Anitát, az MDDÜ általános vezérigazgató-helyettesét.

    Iryna Danylevska, az Ukrainian Fashion Week (UFW) alapítója és vezérigazgatója kiemelte, hogy elindítják a Support Ukrainian Fashion elnevezésű kezdeményezést annak érdekében, hogy megerősítsék az ukrán tervezőket és biztosítsák új kollekcióik bemutatását a nemzetközi kifutókon.

    A közlemény szerint két ukrán tervező önálló catwalk show-val, további ukrán divattervezők pedig collective fashion show-val szerepelnek a 2023-as tavaszi és nyári kollekciókat felvonultató divathéten. Az ukrán divattervezők az értékesítésben is segítséget kapnak, hogy a buyerek és a szakmai közönség minél jobban megismerhesse munkáikat.

  • A történelemben ma ünnepli először az ukrán államiság napját az ország.

    Az elnöki oldalon vasárnap megjelent beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy „egy ilyen brutális háború idején – annak hatodik hónapjában – ünnepelni fognak, mert az ukránokat nem lehet megtörni”.

    Az ukrán függetlenségi naptól eltérően – amely augusztus 24-re esik – az ukrán államiság szimbolikus napja összekapcsolja az embereket a kultúrájuk és identitásuk révén, amely Zelenszkij szerint több mint egy évezredes múltra tekint vissza.

    Az ukrán elnök szerint országának története egy mondatban foglalható össze:

    Léteztünk, létezünk és létezni is fogunk!

  • Jaroszlav Zseleznyak, a Verhovna Rada képviselője a Telegram csatornáján elmondta, hogy az ukrán parlamenti képviselők megszavazták azt a törvényjavaslatot, amely egyenlővé teszi Lengyelország és Ukrajna állampolgárainak jogait az utóbbi területén.

    A törvény elfogadása esetén a lengyeleknek nem lesz szükségük külön engedélyre, hogy legálisan Ukrajna területén tartózkodjanak másfél évig. Ugyanakkor élvezhetik majd az ukrán állampolgárok összes jogát és szabadságát.

    Engedély nélkül dolgozhatnak, adóalanyokká válhatnak, oktatásban részesülhetnek, gyógykezelésben részesülhetnek, sőt helyi szociális ellátásra is jogosultak lesznek.

  • Az orosz bíróság 822 dolláros pénzbírságot szabott ki Marina Ovszjannyikova volt állami televíziós újságíróra, mert a vád szerint lejáratta az orosz fegyveres erőket a közösségi médiában közzétett bejegyzéseiben – olvasható a Sky Newson.

    Ezekben a posztokban nyilvánosan ellenezte Oroszország Ukrajna elleni lépéseit.

    Ovszjannyikova – aki Ukrajnában született – márciusban a Vremja nevű műsorban egy háborúellenes plakátot tartott fel, ezzel fejezve ki tiltakozását.

  • Meghalt Olekszandr Kukurba, a legeredményesebb ukrán pilóta, miután a századik bevetése alatt elesett a harcban. A hírt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte – írja a Mandiner.

    Áprilisban a Marijinszkij-palotában, Ukrajna Hőseinek Fehér Csarnokában átadtam neki az Aranycsillag rendet. Kukurba őrnagy tegnap meghalt a csatában. Ez volt a századik harci bevetése. Egy igazi ukrán hős, akire mindig emlékezni fogunk

    – mondta éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij.

    Ukrán források szerint Kukurba a lelövéséig 15 orosz tankot és ötven más járművet semmisített meg.

  • A legfrissebb brit kormányzati adatok szerint hétfőig összesen száznégyezren érkeztek az Egyesült Királyságba az ukrajnai területekről – számolt be a Sky News.

    31 300 ember a családi program és 72 700 ember a Homes for Ukraine program keretein belül érkezett az Egyesült Királyságba.

    Összességében közel kétszázezer vízumkérelmet nyújtottak be a vízumrendszerek márciusi elindítása óta.

  • Oroszországban éves szinten gyorsult az ipari termelés csökkenése és lassult a kiskereskedelmi forgalom visszaesése, miközben májusi szinten stagnált a munkanélküliség júniusban.

    Az orosz statisztikai hivatal közölte, hogy júniusban az ipari termelés éves szintű visszaesése 1,8 százalékra gyorsult a májusi 1,7 százalék csökkenés után. Elemzők lényegesen nagyobb, 5,3 százalékos visszaeséssel számoltak júniusra.

    Az idei első hat hónapban az orosz ipari termelés 2,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

    Elemzők az idei évre az ipari termelés 6,4 százalékos csökkenésére számítanak, miután egy hónapja 7,0 százalékos esést jósoltak.

    Júniusban a kiskereskedelmi forgalom 9,6 százalékkal csökkent éves szinten, lassabban a májusi 10,1 százalékos eséshez képest, bár a szakértők a visszaesés nagyobb mértékű lassulását, 8,7 százalékos csökkenést vártak.

    A statisztikai hivatal közölte továbbá, hogy a munkanélküliségi ráta megegyezett a májusi 3,9 százalékkal, ami 1991 óta a legalacsonyabb. Szakértők a ráta emelkedésére, 4,2 százalékra számítottak – írja a Magyar Távirati Iroda.

  • A Széchenyi Alapok közleménye felidézte, hogy az ukrajnai háború sok ezer ukrán, illetve ukrajnai, kárpátaljai magyar fiatalt kényszerített menekülésre; sokaknak a tanulmányaikat kellett félbehagyniuk.

    A Széchenyi Alapok és az Óbudai Egyetem közös, tízmillió forintos keretösszegű pályázatot ír ki az Ukrajnából menekült, felsőoktatási tanulmányaikat végző hallgatók hosszú távú megsegítésére – értesült az MTI.

    A kommüniké a program céljának nevezte, hogy tanulmányaikat ne csak befejezhessék, hanem lehetőségük legyen szakemberként Magyarországon elhelyezkedni végzettségüknek megfelelő területen.

  • Az ArcelorMittal, a világ második legnagyobb acélgyártója csütörtökön közölte, hogy az infláció és az ukrajnai háború miatt csökkent a nyeresége a második negyedévben – írja a Guardian.

    A csoport közleménye szerint teljesítményüket beárnyékolta az ukrajnai háború kitörése, ahol acél- és bányászati tevékenységeik vannak.

    Az ArcelorMittal 26 ezer embert foglalkoztat Ukrajnában; a háború kitörésekor felfüggesztette ottani működését.

  • A csecsen harcosok Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsára készek bármilyen lakott területet megrohamozni – írta közösségi oldalán Ramzan Kadirov csecsen vezető. Hozzátette: „Oroszország mellett vagyunk a nacionalizmustól mentes világért.”

    A bejegyzés mellé egy videót is feltöltött, amelyen Z jelzésű katonai egységek láthatók. A járműveken és a harcosok jelvényén a következő felirat olvasható: Kijevbe.

    A kijevi felsővezetésnek, amely meleg fotelekben ül aranyozott irodáiban, tudnia kell, hogy hamarosan katonák fognak kopogtatni az ajtajukon, akiknek a szíve tele van dühvel az önök bűnös parancsai miatt

    – ígérte Kadirov. Hozzátette, hogy az elmúlt nyolc évben elkövetett bűncselekmények nem maradnak büntetlenül.

  • Az orosz állami médiahatóság, a Roszkomnadzor pert indított a Novaja Gazeta című független újság bejegyzésének visszavonására, jelentette csütörtökön a TASZSZ orosz állami hírügynökség – írja a Guardian.

    A Novaja Gazeta márciusban közölte, hogy a háború végéig felfüggeszti működését az országon belül, miután figyelmeztetést kapott a hírközlési szabályozóhatóságtól, mert állítólag megsértett egy médiatörvényt, és arra kényszerült, hogy eltávolítsa honlapjáról az ukrán háborúról szóló anyagokat.

    A lap munkatársainak egy része a lettországi Rigában európai kiadást hozott létre.

    A Novaja Gazeta régi főszerkesztője, a Nobel-békedíjas Dmitrij Muratov Oroszországban maradt, annak ellenére hogy határozottan ellenezte az ukrajnai konfliktust – írja a Reuters.

  • A Reuters értesülései szerint Ukrajna csütörtökön megerősítette, hogy Olekszandr Klimenko lesz a Korrupcióellenes Különleges Ügyészség vezetője, ezzel is eleget téve az Európai Unió tagsági feltételeinek.

    Andrij Kosztin, a szerdán kinevezett főügyész első fontos intézkedése volt Klimenko kinevezése – írja Zelenszkij Telegram-oldalán.

    Államunk számára kiemelten fontos a korrupció elleni küzdelem, hiszen befektetési vonzerőnk és üzleti szabadságunk múlik ezen

    – tette hozzá az ukrán elnök.

  • Dmitrij Peszkov, az orosz elnök sajtótitkára azt mondta, hogy Oroszország és az Egyesült Államok között nincs megállapodás a fogolycseréről.

    Peszkov hozzátette, hogy a Kreml tudatában van „ilyen jelentések és egyes nyilatkozatok” megjelenésének.

    Mivel nincsenek véglegesített megállapodások, nincs mit hozzátennem az elhangzottakhoz

    – foglalta össze Peszkov a TASZSZ szerint.

  • Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta közel négymillió ukrajnai állampolgár regisztrált ideiglenes védelemre, valamint több mint 23 ezer nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtottak be ukrajnaiak az Európai Unió valamely tagországában – közölte az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége (EUAA) csütörtökön.

    A jelentés szerint a háború kezdete óta mintegy 9,6 millió ukrán állampolgár menekült el hazájából, közülük 7,3 millióan kerestek menedéket az országgal szomszédos négy uniós tagállam – Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Románia – egyikében, továbbá körülbelül 6,3 millióan kényszerültek elhagyni lakóhelyüket Ukrajnán belül.

    Az Európai Unió területén mintegy 3,9 millióan regisztráltak ideiglenes védelemre, amely hozzáférést biztosít egyebek mellett az egészségügyi ellátáshoz, a munkaerőpiachoz és az állami oktatáshoz. Emellett több mint 23 500 nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtottak be ukrán állampolgárok az EU-ban. Menedékjogért márciusban 14 ezer, áprilisban 1900, májusban 1600 ukrajnai állampolgár folyamodott – számolt be az MTI.

  • Pénzbírságot szabott ki egy orosz bíróság az adatvédelmi törvény megsértése miatt a Tinderre – írja a Sky News.

    A Match Group, a népszerű társkereső alkalmazás tulajdonosa 33 280 dollár bírságot kapott a felhasználói adatok Oroszország területén belüli tárolásának állítólagos elmulasztása miatt.