18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Nyomozás indult a nőgyógyász ellen, aki elvégezte a megerőszakolt tízéves kislány abortuszát

2022.07.28. 13:48

Kedden érkezett meg Todd Rokita indianai főügyész értesítése arról, hogy vizsgálatot folytat Caitlin Bernard ellen – közölte Kathleen DeLaney ügyvédnő.

Jelenleg is vizsgáljuk ezt az információt. Nem világos számunkra, hogy mi a vizsgálat jellege, és milyen felhatalmazása van arra, hogy dr. Bernard ellen nyomozzon

− mondta DeLaney.

A főügyész korábban bejelentette, hogy vizsgálatot indít Bernard ellen az abortusz bejelentésének esetleges elmulasztása és a betegjogi törvények lehetséges megsértése miatt.

A vizsgálati értesítés a legújabb fejlemény abban a drámában, amely Bernardot az Egyesült Államokban az abortuszjogokról szóló vita előterébe helyezte a Legfelsőbb Bíróság június 24-én hozott, a Roe kontra Wade-ügyet hatályon kívül helyező és az abortuszhoz való szövetségi jogot megszüntető döntését követően.

Bernard azután segített a tíz éves ohiói lánynak, hogy Ohio állam betiltott szinte minden abortuszt a terhesség hat hete után. A kislány hathetes és háromnapos terhes volt. A Legfelsőbb Bíróság döntését követő egy héten belül a kislány átesett a beavatkozáson Indianában.

Az indianai törvények értelmében a 16 évesnél fiatalabb személyen végzett abortuszt be kell jelenteni az állam egészségügyi minisztériumának, valamint a gyermekvédelmi minisztériumnak is az abortuszt követő három napon belül. Bernard a CNN által megszerzett hatósági dokumentumok szerint július 2-án − két nappal az abortusz elvégzése után − jelentette az abortuszeljárást az indianai egészségügyi minisztériumnak.

A CNN tudósítására reagálva Todd Rokita irodája úgy nyilatkozott, hogy

ahogyan azt már jeleztük, több forrásból és ügynökségtől gyűjtjük a bizonyítékokat ezekkel az állításokkal kapcsolatban. Jogi felülvizsgálatunk továbbra is nyitott.

A CNN megkereste az indianai gyermekvédelmi minisztériumot, hogy megkérdezze, Bernard is feljelentést tett-e a hivatalánál.

A Bernard elleni nyomozás csaknem négy héttel azután indult, hogy július 1-jén megjelent cikkében elmondta az Indianapolis Starnak, hogy egy ohiói orvos felhívta egy fiatal páciens miatt, aki hathetes és háromnapos terhes volt egy nemi erőszakot követően. A lánynak abortusza volt egy indianapolisi klinikán június 30-án, majdnem egy héttel azután, hogy a Legfelsőbb Bíróság felülbírálta a Roe kontra Wade-ügyet − közölte a The Washington Post.

Legfőbb ügyészként kötelességem kivizsgálnom azokat a kérdéseket, amelyekre felhívták a figyelmemet, és amelyek felett hatalmam van, különösen, ha gyerekeket érint. És ahogy eredetileg mondtam, teljesíteni fogjuk ezt a kötelezettséget annak ellenőrzésére, hogy minden érintett fél betartotta-e az összes vonatkozó jelentéstételi és adatvédelmi törvényt

– mondta el Rokita, megjegyezve, hogy „megszakad a szíve” a nemi erőszak 10 éves áldozata miatt. 

Ebben a cikkben szexuális visszaélés a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

NANE  Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

Ha ön jogellenes vagy kiskorúakra káros tartalommal találkozik, olvassa el a témáról szóló cikkünket, és használja a cikk végén található bejelentőfelületet!

Vészhelyzetben hívja a 112-es számon a Segélyhívót!