Halálra ítéltek három iráni nőt férjük megöléséért

2022.07.29. 11:29

Az Iráni Emberi Jogi Szervezet szerint csak a múlt héten kivégeztek Iránban 32 embert, köztük azt a három nőt, aki megölte férjét. Köztük volt egy fiatal lány is, akit azért ítéltek el, mert megölte a férfit, akihez 15 éves korában ment hozzá.

A hatóságok jelentősen fokozták a halálbüntetés alkalmazását, a BBC szerint idén eddig kétszer annyi embert végeztek ki, mint tavaly.

A legtöbb nőt Iránban végzik ki

Jogvédő csoportok jelentése szerint Iránban több nőt végeztek ki, mint bármely más országban, akiknek többségét férjük megölésében találták bűnösnek.

Szerdán az Iráni Emberi Jogi Csoport szerint az egykori gyermekmenyasszony Soheila Abadit felakasztották a börtönben, miután elítélték férje megöléséért, akihez 10 évvel korábban, 15 évesen hozzáment feleségül. Az ítéletet hozó bíróság szerint a gyilkosság indítéka családi viszálykodás volt.

Két másik, szerdán kivégzett nőt szintén férjük meggyilkolásáért ítéltek el. Az aktivisták szerint

az esetek nagy részében családon belüli erőszak vádja merül fel, de az iráni bíróságok ezt gyakran nem veszik figyelembe.

Pontos adatok nem állnak rendelkezésre a kivégzések számáról, mivel az iráni hatóságok hivatalosan nem jelentenek be minden olyan esetet, amelyben halálbüntetést hajtottak végre. Két jogvédő csoport áprilisban közzétett kutatása szerint az Iránban tavaly végrehajtottnak vélt kivégzéseknek mindössze 16,5 százalékát jelentették be a hatóságok. Az idei jelentések szerint a halálbüntetés alkalmazása azóta még inkább megugrott.

Kétszer annyi a kivégzés, mint tavaly

Az Amnesty International emberi jogi csoport a héten azzal vádolta Iránt, hogy az elmúlt hónapokban kivégzési sorozatba kezdett, és a jelentések szerint 2022 első hat hónapjában több mint 250 embert végeztek ki – több mint kétszer annyit, mint az előző év hasonló időszakában.

Az állami gépezet tömeges gyilkosságokat hajt végre országszerte, és ezzel irtózatos támadást intéz az élethez való jog ellen

– mondta Diana Eltahawy, az Amnesty International regionális igazgatóhelyettese.

A jogvédő csoport szerint az elítéltek közül néhányan tömeges kivégzések során haltak meg, köztük egy tucat ember az egyik börtönben június 15-én, és ugyanennyi egy másik börtönben június 6-án. Az etnikai kisebbségek is felülreprezentáltak a statisztikákban.