Putyin villámgyors reakciót ígér, nem lesz kegyelem

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index vasárnapi hírösszefoglalója

Index
2022.07.31. 11:48
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az orosz haditengerészet a következő hónapokban hiperszonikus Zircon cirkálórakétákat kap. Az orosz haditengerészet napján Szentpéterváron tartott beszédében Putyin nem említette közvetlenül Ukrajnát, de elmondta, hogy új haditengerészeti doktrínát írt alá, és a világon egyedülállónak nevezte a Zircon hiperszonikus cirkálórakétákat.

    A rakéták szállítása az orosz fegyveres erők számára a következő hónapban kezdődik. Az Admiral Gorszkov fregatt lesz az első, amely harci szolgálatba lép ezekkel a félelmetes fegyverekkel a fedélzetén. A legfontosabb dolog itt az orosz haditengerészet képessége. Képes villámgyorsan reagálni azokra, akik úgy döntenek, hogy megsértik szuverenitásunkat és szabadságunkat.

    A hiperszonikus fegyverek a hangsebesség kilencszeresével képesek haladni, és Oroszország az elmúlt év során már korábban is végrehajtotta a Zircon tesztindításait hadihajókról és tengeralattjárókról – írja a Guardian.

  • Az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának legfrissebb napi értékelése szerint „Oroszország július 28-án legalább 20 rakétát lőtt ki Észak-Ukrajnára Belarusz területéről. Ez azt követően történt, hogy Oroszország belarusz területet használt fel a Kijev elfoglalására tett februári sikertelen kísérletének fő csapásirányaihoz”.

    A brit jelentés szerint Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök továbbra is Moszkva vonalát követi az ukrajnai konfliktusban, július 21-én kijelentette, hogy Ukrajnának el kell fogadnia Oroszország követeléseit a háború befejezéséhez.

    Rezsimje egyre tekintélyelvűbbé vált, a „terrorcselekmények előkészítéséért” kiszabható halálbüntetések bevezetésével. Belarusszal és Ukrajnával kapcsolatos nyugati terveket egyre gyakrabban vádolja alaptalanul, ami valószínűleg azt jelzi, hogy szinte teljes mértékben Oroszországtól vált függővé

    – közölte a brit védelmi minisztérium.

  • A déli Mikolajiv városában július 29-én, pénteken egy buszmegállót ért bombázás. Az ukrán hatóságok közölték: nőtt az áldozatok száma, két férfi belehalt sérüléseibe a kórházban – írja a Guardian.

    Az északkeleti Harkivban három orosz S–300-as rakéta csapódott be egy iskolába – közölte a polgármester, Igor Terehov. Hozzátette, hogy a főépület megsemmisült. 

    Szerhij Bratcsuk az odesszai regionális katonai közigazgatás szóvivője közölte, hogy erői Mariupol környékén felgyújtották a gabonaföldeket, hogy azokat az orosz erők ne tudják használni.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az ország termése idén a szokásos mennyiség felét érheti el.

    Az ukrán termés mértéke az idén a felére csökkenhet. Fő célunk az orosz invázió okozta globális élelmiszerválság megelőzése. A gabonafélékhez megtaláltuk a megoldást, hogy alternatív módon szállítsuk el őket

    – írta az ukrán elnök a Twitteren.

  • Mint arról korábban írtunk, helyi idő szerint hajnali 1 és 5 óra között heves támadások zajlottak Mikolajiv ellen. 

    Olekszij Goncsarenko parlamenti képviselő szerint az egyik legnagyobb ukrán mezőgazdasági vállalat, a Nibulon tulajdonosa, Olekszij Vadaturszkij és felesége is meghaltak a várost ért éjszakai támadásban.

    Hivatalos tájékoztatást még nem adtak ki az esettel kapcsolatban – írta Telegram-csatornáján az Unian ukrán hírügynökség.

  • Az ukrán–magyar határszakaszon 7234 fő lépett be szombaton Magyarországra, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 8865 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – tájékoztat az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap.

    Hozzátették: a beléptetettek közül a rendőrség 364 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – tartalmazza a közlemény.

  • Az Egyesült Államok, szövetségesei és partnerei rá tudják venni Ukrajnát, hogy keressen diplomáciai megoldást a konfliktusra lezárására – vélekedett Steven Simon és Johnatan Stevenson, akik korábban az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács munkatársai voltak. A szakértők szerint a fegyverszállítások Kijevnek kulcsfontosságúak.

    Az Egyesült Államoknak és a NATO-nak világossá kell tennie Ukrajna számára, hogy ha van egy diplomáciai lehetőség, elvárják, hogy Kijev éljen vele, mert elzárhatják a csapot, ha nem teszi

    – hangsúlyozta Simon és Stevenson. Hozzátette, „Oroszországnak az lenne az üzenet, hogy ragadjon meg egy ilyen lehetőséget, különben az ukránok sokkal több fegyvert kapnak”.

    Az Egyesült Államoknak európai partnereivel együtt szintén meg kellene tennie, amit tud, hogy elősegítse a diplomáciai lehetőségeket – vélik az elemzők, akik szerint „a tűzszünetnek és az erők szétválasztásának prioritást kell élveznie az Egyesült Államok és szövetségesei számára” – írja a TASZSZ.

    Simon és Stevenson úgy véli, hogy ebben a szakaszban nagyjából egyetértés van abban, hogy a háború valószínűleg tárgyalásos rendezéssel ér véget, amely a 2015-ös minszki megállapodások egyik változata lesz.

  • Az ukrán fegyveres erők 17 lövedéket lőttek ki a „Donyecki Népköztársaság” (DPR) területére az éjszaka folyamán – közölte a DPR missziója a Közös Tűzszünet-ellenőrzési és Koordinációs Központnál.

    6 óra 32 perckor nyolc 122 milliméteres lövedéket lőttek ki Donyeck Kuibisevszkij kerületére. 6 óra 50 perckor hat 122 milliméteres lövedéket lőttek ki. Szintén 06 óra 30 perckor három 152 milliméteres lövedéket lőttek ki Donyeck Kijevszkij kerületére

    – áll a jelentésben.

    Korábban a TASZSZ szerint arról számoltak be, hogy az éjszaka folyamán az ukrán hadsereg 14 lövedéket lőtt ki Donyeckre.

  • Ukrajna állítólag dróntámadást intézett az orosz Fekete-tengeri Flotta főhadiszállása ellen a krími Szevasztopolban, öt ember megsebesült – írta Mihail Razvozajev kormányzó vasárnap a Telegramon.

    Ma kora reggel ukrán nacionalisták megmozdultak, hogy elrontsák a haditengerészet napi ünnepségünket. Egy azonosítatlan tárgy repült be a Fekete-tengeri Flotta parancsnokságának udvarára. Az előzetes információk szerint ez egy pilóta nélküli légi jármű volt. A parancsnokság öt alkalmazottja megsérült, halálos áldozatok nincsenek. Valamennyi sérült orvosi ellátásban részesült

    – mondta a kormányzó a TASZSZ szerint.

    A haditengerészet napi ünnepségeket a krími Szevasztopolban biztonsági okok miatt nem tartják meg vasárnap az orosz Fekete-tengeri Flotta főhadiszállása elleni támadás után – írta Razvozhajev.

  • Ha Odesszát elveszítik, Ukrajna teljes vereséget szenved az Oroszországgal vívott összecsapásban – vélekedik Murphy Donovan, az amerikai légierő nyugalmazott hírszerzési ezredese.

    Az American Thinker számára írt cikkében Donovan felhívja a figyelmet Odessza jelentőségére, amely a szovjet időszak óta fennáll.

    Véleménye szerint azonban Kijev elveszítheti a város feletti ellenőrzést, még csak nem is az orosz erők sikeres akciói, hanem a városon belüli események következtében. Úgy gondolja, ez Ukrajna számára „a játék végét” jelentené – írta a Moszkovszkij Komszomolec orosz média. 

  • Oroszország arra kéri az ENSZ-t és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságát, hogy vizsgálja ki a Jelonovkában található fogolytábor elleni támadást – közölte az orosz védelmi minisztérium.

    Oroszország annak érdekében, hogy objektív kivizsgálást folytasson a jelenovkai fogolytábor ellen elkövetett támadásról, amely nagyszámú ukrán hadifogoly halálát okozta, hivatalosan meghívta az ENSZ nemzetközi szakértőit és a Vöröskereszt Bizottságát, hogy vizsgálják ki az esetet 

    – közölte a minisztérium.

    Mint ismeretes, szombaton az orosz védelmi minisztérium hivatalos képviselője, Igor Konasenkov altábornagy arról számolt be, hogy július 29-én az Ukrán Fegyveres Erők csapást mértek a Jelenovka melletti fogolytáborra, ahol ukrán hadifoglyokat tartottak fogva. Az orosz védelmi minisztérium hivatalos képviselője szerint július 30-án reggel egy rakétatámadás következtében 50 ukrán vesztette életét, 73 hadifoglyot pedig súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba – írta a TASZSZ orosz hírügynökség. 

  • Éjjel ismét robbanások rázták meg Harkivot – jelentette közösségi oldalán Ihor Terehov, a város polgármestere.

    Ma robbanások egész sora történt. Az eddigi információk szerint a Nemishlyanskij kerületet érte támadás. Több épületben kár keletkezett

    – írta közösségi oldalán a polgármester, aki hozzátette: egyelőre vizsgálják, melyik területet érte még támadás.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat este elrendelte a donyecki régió ukrán ellenőrzés alatt álló településeinek kötelező kiürítését. Az államfő videóüzenetében elmondta: „a háború jelenlegi szakaszában Oroszország legfőbb fegyvere a terror”.

    A területen – ahol jelenleg ádáz harc dúl – még mindig százezrek élnek.

    Minél többen elhagyják Donyecket, annál kevesebb embert tud megölni az orosz hadsereg

    – tette hozzá Zelenszkij, aláhúzva, hogy a lakosság tiltakozása ellenére az evakuáció elkerülhetetlen. Hangsúlyozta, a távozók kárpótlást fognak kapni.

    Az elnök az MTI szerint azt kérte az ukránoktól, hogy beszéljenek a régióban élő ismerőseikkel, és győzzék meg őket a távozás szükségességéről.

    Ukrán hírforrások szerint Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt mondta: az evakuációra még tél előtt sort kell keríteni, mert a térség gázellátását ellehetetlenítették.

  • Alekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója ismét cáfolja előrejelzéseit. Ezúttal az ukrán fegyveres erők közelgő, Herszon elleni támadásáról szóló szavait vonta vissza, ugyanis YouTube-csatornáján azt közölte, hogy Kijevnek el kell halasztania a már bejelentett offenzívát.

    Mint kiderült, ez állítólag annak köszönhető, hogy Oroszország offenzívára készül. Szerinte az Ukrán Fegyveres Erők megvárják, amíg Oroszország és a de facto Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság szövetséges erői támadásba lendülnek. Kiemelte, hogy a fegyveres erőknek sikerül visszaverniük az offenzívát, és utána az ukránok saját erőből mennek tovább. 

    A Moszkovszkij Komszomolec orosz média hangsúlyozta: érdemes megjegyezni, hogy Aresztovics jóslatai szinte soha nem váltak valóra.

  • Ukrajna hiábavaló kísérleteket tesz arra, hogy Moszkvát okolja a Donyecki Népköztársaságban lévő előzetes letartóztatási központ elleni támadásért – írta Dmitrij Poljanszkij, Oroszország első helyettes állandó ENSZ-képviselője a Twitteren.

    A náci Ukrajna hiábavaló kísérleteket tesz arra, hogy ránk hárítsa a felelősséget ezért a bűncselekményért. Ha okosabbak lettek volna, valami mást is kilőhettek volna, mint az USA által szállított HIMARS-okat.

    Korábban a diplomata az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén azt mondta, hogy a támadás csak még több ukrán katonát fog megadásra sarkallni – írja a TASZSZ.

    Az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konaszenkov altábornagy szerint július 29-én az ukrán hadsereg egy amerikai gyártmányú HIMARS rakétarendszerrel lőtte a Jelenovka településen lévő előzetes letartóztatási központot, ahol fogságba esett ukrán katonákat, köztük az Azov zászlóalj tagjait tartják fogva. A legfrissebb adatok szerint a támadásban 50 ukrán katonatiszt vesztette életét, és több mint 70-en megsebesültek.

  • Az ukrajnai háború elől július 30-án 92 ember, köztük 28 gyermek érkezett Budapestre vonattal – számolt be a rendőrség honlapján.

    Hozzátették: a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A szombati percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!