új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ez volt mára az Index percről percre közvetítése, köszönjük a megtisztelő és kitartó figyelmüket. Tartsanak velünk hétfőn is, már korán reggel indítjuk hírfolyamunkat! 

  • Stratégiai szempontból Oroszországnak semmi esélye nincs a háború megnyerésére – ezt mondta vasárnap este az ukrán elnök.

    A Telegramon közzétett bejegyzése szerint Volodimir Zelenszkij megköszönte Mikolajiv és más, az oroszok által bombázott városok lakosainak a kitartásukat és a bátorságukat. 

    Stratégiailag Oroszországnak nincs esélye megnyerni a háborút. De ki kell tartani azért, hogy a terrorista állam még a taktikai szinten is megtapasztalja a vereséget

    – mondta az államfő.

  • Egész falvak semmisültek meg a dél-ukrajnai Herszoni területen, ahol még mindig zajlanak a harcok – írja az Ukrinform az ukrán hadsereg közlése alapján.

    A helyzet kritikus a régió több száz falvában: megrongált utak, lerombolt házak és iskolák, aknák a földeken és a folyókban, lángoló erdők, sebesült és halott civilek

    – így jellemezték a helyzetet a riportban.

    Hozzátették azt is, hogy számos faluban már öt hónapja nincs áram- és/vagy vízszolgáltatás, sok helyen pedig a nyugdíjhoz, szociális támogatáshoz sem jutnak hozzá a lakosok. A falvakból ezért a lakosok többsége elmenekült. 

    Vannak olyan közösségek, ahol legfeljebb tíz fő maradt helyben, néhány falvat pedig teljesen leromboltak

    – írták.

  • Ibrahim Kalin, a török elnök szóvivője bízik abban, hogy a Törökország, az ENSZ, Oroszország és Ukrajna között aláírt gabonaexport-megállapodás kikövezheti az utat a béketárgyalások előtt – írja az Al Jazeera.

    Nem akarok túlzottan optimistának tűnni, de nem elképzelhetetlen, hogy ez a gabonaszállítási megállapodás megnyitja az utat a tűzszünet, a fogolycsere és az új béketárgyalások előtt

    – nyilatkozta Kalin egy televíziós interjúban.

    Hozzátette: egy olyan háborúnak, amelyben mindkét fél vereséget szenved, nem lesz győztese. A háború az élet minden területére hatással van világszerte, az energiaköltségektől kezdve a nyersanyag- és élelmiszerárakig.

  • Az Al Jazeera tudósítója a dél-ukrajnai Odessza kikötővárosból jelentette, hogy az ukrán gabonahajók nagy valószínűséggel hétfőn elhagyhatják az országot Isztambul irányába.

    Mint megírtuk, Odessza városában már tizenhat, gabonával megrakodott hajó várja az indulást.

    Oroszország és Ukrajna több mint egy hete állapodott meg, hogy három ukrán kikötőből elindulhat a gabonaszállítás. Ez az egész világon enyhíteni fogja a gabonahiányt.

    Az ukrán haditengerészet várhatóan aknák jelenléte miatt a Fekete-tenger partjainál fogja kivezetni a hajókat. Ukrajna, Oroszország, Törökország és az ENSZ képviselői közös koordinációs központot működtetnek majd, ahol a Boszporusz szorosba belépő hajókat nyomon követhetik és ellenőrizhetik.

  • Szerhij Babak, az ukrán parlament oktatási, tudományos és innovációs bizottságának vezetője közölte, hogy az Ukrán Legfelső Tanács elfogadta a 7352-es számú törvénytervezetet, amely kibővíti azon személyek kategóriáit, akik mentesülnek a katonai szolgálat alól – írja a Kárpáti Igaz Szó.

    A törvény szerint a hadköteles korú

    • tudományos,
    • tudományos-pedagógiai
    • és pedagógiai munkatársakat

    a mozgósítás ideje alatt nem kell sorkatonai szolgálatra kötelezni.

    A feltétel, hogy tudományos intézményekben vagy szervezeteknél, felsőoktatási intézményekben, szakmai felsőoktatási intézményekben, szakiskolákban vagy középiskolákban dolgozzanak, legalább 0,75-ös díjszabású állásban.

  • Egy orosz rakétatámadásban meghalt Olekszij Vadaturszkij, Ukrajna egyik leggazdagabb embere – írja a BBC.

    A 74 éves Vadaturszkij a dél-ukrajnai Mikolajiv városában halt meg a feleségével együtt, amikor az otthonukat közvetlenül eltalálta egy orosz rakéta.

    Az üzletember tulajdonában állt a Nibulon nevű, gabonaexportban érdekelt cég, és a férfi korábban az Ukrajna hőse kitüntetést is megkapta. Vitalij Kim, a Mikolajivi terület vezetője kiemelte, hogy Olekszij Vadaturszkij jelentős szerepet játszott a régió, valamint a mezőgazdaság és a hajóipar fejlesztésében. Mindeközben Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó azt mondta:

    egy irányított precíziós rakéta találta el az üzletember otthonát, vagyis lehet, hogy Oroszország szándékosan ölte meg őt. 

    Mikolajiv polgármestere azt mondta, hogy a vélhetően Vadaturszkij halálát is eredményező rakétatámadás volt az eddigi legerősebb, amely a várost érte. Többek közt egy hotel, egy sportkomplexum, két iskola, valamint számos lakóház is megsemmisült, vagy károkat szenvedett.

  • Kirilo Sevcsenko, az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) elnöke bejelentette, hogy a háború kezdete óta Ukrajna 12,7 milliárd dollárt kapott nemzetközi partnereitől. A legnagyobb összeget júniusban és júliusban utalták – számolt be a Kárpáti Igaz Szó.

    Február 24. óta a nemzetközi partnerek több mint 27 milliárd dolláros pénzügyi támogatást jelentettek be országunk számára. Ezeket a forrásokat a költségvetés alapvető szükségleteinek biztosítására fordítják. Jelenleg Ukrajna államkasszájába 12,7 milliárd dollár folyt be. A legnagyobb összeget, 6 milliárd dollárt június–július folyamán kaptuk

    – nyilatkozta a jegybankelnök.

    Hozzátette: a költségvetési hiányt több mint 50 százalékban az NBU március–júniusban történő pénznyomtatása segítségével finanszírozták.

  • Anatol Lieven, a Quincy Institute of Responsible Statecraft munkatársa az Al Jazeerának nyilatkozott Putyin új haditengerészeti doktrínájáról, amelynek célja Oroszország jelenlétének növelése a világ óceánjain. 

    Az orosz haditengerészetet, legalábbis a »felszíni haditengerészetet« a NATO európai tagországai egymagukban és a jóval nagyobb amerikai haditengerészet is négy az egyhez arányban felülmúlja. Oroszország a nukleáris fegyverek terén egyenlő az Egyesült Államokkal, ezért hangsúlyozza Putyin ismételten az orosz rakétatechnológiát: ez az egyetlen terület, ahol Oroszország még mindig szuperhatalom

    – magyarázta Anatol Lieven, hozzátéve, az orosz haditengerészet mindig is kiváló minőségű volt, de nem tudja felvenni a harcot a NATO-val. 

    Az egyetlen terület, ahol a haditengerészet ténylegesen működésben van, az a Fekete-tenger, Oroszország pedig nem tudja megerősíteni a haditengerészetet a Fekete-tengeren

    – mondta.

  • Az orosz hadsereg Zaporizzsja térségébe mozgatja át a csapatai egy részét – írta vasárnapi délutáni hadműveleti tájékoztatójában az ukrán hadsereg vezérkara. 

    Azt írták, hogy elsősorban Szlovjanszk térségéből csoportosítottak át egységeket a zaporizzsjai frontszakaszra. Mindeközben több kelet-ukrajnai települést is bombázott az orosz tüzérség, és a katonáik számos helyen megpróbáltak előrenyomulni, több-kevesebb sikerrel.

  • Rakétatámadás érte az Odesszai járást vasárnap – írja az Ukrajinszka Pravda.

    A legelső beszámolók szerint egy kőbányát ért csapás a járás egyik településén. A helyi önkormányzat szerint még nem tudják, hogy a csapásnak hány halálos áldozata és sebesültje van.

  • Az orosz flotta megvédi a nemzeti érdekeket az új tengeri doktrína szellemében – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap a hadiflotta napján megtartott, szentpétervári fő haditengerészeti díszszemlén.

    Korábban már írtunk arról, hogy az orosz elnök beszélt a haditengerészet erősségéről. Az MTI részletes tudósítása szerint Vlagyimir Putyin kifejtette, hogy a következő hónapokban leszállítják az orosz fegyveres erőknek a Cirkon hiperszonikus komplexumokat, és az Admiral Gorskov fregatt lesz az első, ahol ezeket a „semmilyen akadályt nem ismerő” manőverező robotrepülőgépeket hadrendbe állítják.

    Továbbá az orosz elnök a parádét megelőzően aláírta az orosz haditengerészet új doktrínáját és hajózási szabályzatát jóváhagyó új rendeleteket is (a 2015. június 17-én jóváhagyott előző doktrína ezzel hatályát vesztette). Az új tengeri doktrína kimondja azt, hogy az Oroszországi Föderáció tengeri nagyhatalom,

    és hogy Oroszország nemzeti érdekei az egész világtengerre és a Kaszpi-tengerre is kiterjednek.

    A doktrína szerint ezek a nemzeti érdekek a nemzetbiztonságot fenyegető kihívások és veszélyek, a nemzetközi jog általánosan elismert elvei és normái, Oroszország nemzetközi szerződései, valamint más államok szuverenitásának és nemzeti érdekeinek figyelembevételével alakulnak. „Az Oroszországi Föderáció nemzeti érdekeinek védelme a világóceánon az egyik legmagasabb állami prioritás” – szögezték le a dokumentumban.

    Ezenkívül az újonnan elfogadott doktrínában elfogadhatatlannak nevezték a NATO előretörését Oroszország határai felé, valamint azt, hogy a szövetség globális szerepvállalásra törekszik.

  • A Nemzetközi Vöröskereszt még mindig arra vár, hogy bejusson az olenivkai fogolytáborba, és megvizsgálhassa a bombázás sérültjeit – írja az Al Jazeera

    Hogy világosak legyünk, a tegnapi kérésünket, hogy eljussunk az olenivkai hadifoglyokhoz, nem teljesítették

    – írja a szervezet a Twitter-oldalán. 

    A Nemzetközi Vöröskereszt hozzáférését minden országnak kötelező engedélyezni a genfi egyezményekben foglaltak szerint

    – tették hozzá. 

    Az orosz Védelmi Minisztérium azonban azt állítja, hogy Moszkva invitálta a Vöröskereszt tagjait.  

  • A közösségi médiában közzétett videón látszik, hogy a Mikolajivot ért támadás után mekkora erdőtűz alakult ki.

    A videót Anton Gerascsenko ukrán elnöki tanácsadó is megosztotta a Twitteren, aki azt írta:

    Hatalmas erdőtűz tombol Mikolajiv közelében a lövések után. Oroszország minden élőlényt megöl, és a környezetet is.

    A támadásban legalább hét ember meghalt.

  • A bolgár termelők a határátkelők és az utak blokádjával tiltakoznak az ellen, hogy olcsó ukrán gabonát vigyenek be Bulgáriába – írja a KárpátHír.

    Ilija Prodanov, a bolgár gabonatermesztők egyesülésének helyettes elnöke azt hangoztatta, hogy

    az ukrán mezőgazdászok által használt növényvédő szerek rossz minőségűek és veszélyesek,

    emellett az Európai Unióban be vannak tiltva. Ezért megfelelő növényegészségügyi ellenőrzés nélkül az ukrán termékek egészségre káros anyagokat is tartalmazhatnak.

    A bolgár farmerek állítása szerint az utóbbi egy hét alatt 280 ezer tonna ukrán napraforgómag került be az országba, ami a feldolgozását követően bolgár termékként kerül az ottani fogyasztók asztalára.

    Továbbá Bulgária jelentős gabonaexportőr: a magtáraikban jelenleg több mint kétmillió tonna múlt évben termett búza vár elszállításra, amihez jön az idei hatmillió tonnás termés. Ez háromszorosa a belföldi szükségletnek.

    Bulgáriának semmi szüksége nincs az olcsó és kétes minőségű ukrán gabonára

    – fejtette ki Prodanov.

  • Az orosz erők ötven rakétát lőttek ki a dél-ukrajnai területen fekvő Nikopol lakónegyedére – írta a Dnyipropetrovszki terület kormányzója, Valentyin Reznyicsenko a Telegram-csatornáján – adta hírül az Al Jazeera. Egy ember megsebesült – közölte. 

    Egy ház teljesen megsemmisült, egy iskola, egy óvoda és több városi intézmény pedig megrongálódott – tette hozzá. 

  • Az agroreview.com híre szerint kétségek merültek fel az ukrajnai kikötőkben rekedt gabona minőségével kapcsolatban – írja a KárpátHír.

    Már 90 hajó vesztegel az ukrán kikötőkben, ezek egy része félig meg van rakodva, a többi raktere pedig még üres.

    A szállítók szerint romlott a kikötőkben rekedt gabona minősége.

    Hazem Sakert, a Promising International Trading Co. DMCC fő forgalmazóját aggodalommal tölti el, hogy az 50 ezer tonna rakományt befogadni képes hajókban a berakodott, 10-20 ezer tonnányi gabona nem poshadt-e meg a veszteglés hónapjai alatt, és alkalmas maradt-e arra, hogy exportálják.

    Egyelőre egyik biztosítótársaság sem hajlandó biztosítást kötni a hajókra és a gabonára.

  • Egy vonatban rendeztek be ideiglenes otthont 60 menekült számára a Kijev közelében lévő Irpinyben – erről tett közzé videóriportot a Szabad Európa.

    Sokan csak néhány ingóságot tudtak magukkal vinni az otthonukból, de most próbálják élhetővé alakítani a környezetüket. A vonat mellett játszóteret, a járműben pedig mosodát, zuhanyzóval ellátott mosdót, könyvtárkocsit és büfét is kialakítottak.

  • Az orosz légvédelmi rendszerek egy nap alatt öt ukrán drónt lőttek le – jelentette vasárnap Igor Konasenkov altábornagy, a védelmi minisztérium szóvivője.

    Az orosz légvédelmi rendszerek egy nap alatt öt, ukrán pilóta nélküli légi járművet lőttek le Ternovaja, Priszib, Szemenovka, Jakovenkovo és Petropavlovka települések területén. Emellett 11 többszörös rakétaindító rakétarendszer lövedékét semlegesítették a levegőben Csernobajevka, a Herszoni terület, Novojvanovka, Alcsevszk, Luhanszk, Makejevka, Moszpino és Donyeck települések felett” – mondta az altábornagy a TASZSZ szerint.

    A védelmi minisztérium szerint a különleges katonai művelet kezdete óta összesen 261 repülőgépet, 145 helikoptert, 1649 pilóta nélküli légi járművet, 361 légvédelmi rakétarendszert, 4195 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 773 többszörös rakétavetőt, 3220 tábori tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4619 katonai gépjárművet semmisítettek meg.

  • Az ukrán fegyveres erők ágyúzták a zaporizzsjai régióban található Enerhodar ipari övezetét, a lövedékek a humanitárius segélyek raktáraihoz zuhantak – írta vasárnap a város katonai-polgári közigazgatása a Telegramon.

    A kora reggeli órákban az ukrán fegyveres erők tüzérségi egységei lőttek az Enerhodar külterületén lévő ipari övezet területére. A támadás következtében a kerítés és a raktár is megsérült. Fontos megjegyezni, hogy a lőszer közvetlenül a város ellátására szánt humanitárius segélyek raktárai mellett robbant fel

    – áll a jelentésben.

    A jelentés szerint a segélyszállításokat nem befolyásolja a támadás – írja a TASZSZ

  • Az Egyesült Királyságban köszönőlevelet kapnak a kormánytól azok a brit lakosok, akik ukrán menekülteket fogadtak be – számolt be a Sky News.

    Vadim Prisztajko, Ukrajna brit nagykövete és Richard Harrington menekültügyi miniszter a héten levelet küld a háztartásoknak, amelyben megdicsérik őket, amiért hozzájárultak az eddigi legnagyobb segítségnyújtáshoz, ami 1945 óta előfordult.

    A levélben várhatóan ez áll majd:

    Önök életeket mentettek, reményt adtak, és menedéket nyújtottak olyan embereknek, akiknek kétségbeesetten szükségük volt minderre. Ez 1945 óta az Egyesült Királyság legnagyobb segélyfelajánlását jelenti a háború elől menekülő embereknek.

    Harrington hozzátette: „Nem tudom eléggé megköszönni a brit lakosság rendíthetetlen jóakaratát, hogy megnyitotta kapuit az Ukrajnából érkezett emberek előtt, és befogadta őket.”

    Március óta mintegy 104 ezer ukrán menekült érkezett Nagy-Britanniába.

  • Közvetlenül az után csapódott be egy rakéta, hogy a felek aláírták a gabonaexportról szóló megállapodást, és a rakétabecsapódás komoly aggodalmat okozott a török félnek. 

    Oroszország nem játszott szerepet az odesszai tengeri kikötő bombázásában – közölte szombaton Hulusi Akar török védelmi miniszter. Az incidenst követően telefonon tárgyalt Alekszej Reznikov ukrán védelmi miniszterrel és Alekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszterrel, aki pénteken Isztambulban aláírta a gabonaexportról szóló megállapodást.

    A török katonai ügynökség állítása szerint megkeresték az oroszokat, akik biztosították őket arról, hogy nincs közük a támadáshoz, az esetet azonban alaposan ki fogják vizsgálni – írja a Liner

  • A Qatar Fund For Development (katari állami alapítvány) anyagi támogatást nyújt Ukrajnának a United24 keretén belül – írja a Kárpáti Igaz Szó.

    Ez 5 millió dolláros (csaknem 2 milliárd forintos) segélyt jelent, amelyet egészségügyi célokra lehet fordítani; mentőautókat, lélegeztető- és altatóberendezéseket vásárolnak a pénzből – közölte az Ukrán Egészségügyi Minisztérium. 

    Az alapítvány támogatása igen fontos Ukrajna számára, mivel egyetlen akció keretében jelentős igények elégíthetők ki

    – nyilatkozta Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter. Mint mondta, a pénz már a tárca számláján van.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tisztelettel adózott Olekszij Vadaturszkijnak, az ország egyik legnagyobb gabonatermelő és -exportáló vállalata tulajdonosának, aki a mikolajivi csapásban halt meg.

    Vadaturszkijt, a Nibulon mezőgazdasági vállalat alapítóját és tulajdonosát feleségével együtt otthonukban ölték meg – közölte vasárnap Vitalij Kim helyi kormányzó.

    Volodimir Zelenszkij „egész Ukrajna számára nagy veszteségnek” nevezte Vadaturszkij halálát, és közleményében azt írta, hogy az üzletember egy modern gabonapiac kiépítésén dolgozott – írja a Guardian.

    A Mikolajivot ért támadásokban három ember is megsebesült – mondta el Olekszandr Senkevics, a város polgármestere, hozzátéve, hogy 12 rakéta lakásokat és oktatási intézményeket talált el.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök a haditengerészet szentpétervári felvonulásán kijelentette, a nemzeti érdekek védelmét a haditengerészetre bízzák.

    Az orosz vezető beszédében hosszasan méltatta tengeri flottáját. 

    Villámgyorsan képesek reagálni bármire, ha valaki úgy dönt, hogy megsérti szuverenitásunkat és szabadságunkat, sikeresen és becsülettel látja el a stratégiai feladatokat országunk határain és a Csendes-óceán bármely régiójában, magas fokú készenléttel rendelkezik a szárazföldi, felszíni, légi és víz alatti erők és eszközök elleni aktív fellépésére

    – hangsúlyozta Putyin a Moszkovszkij Komszomolec szerint.

    Az elnök emlékeztetett arra, hogy ezeket az erőket és eszközöket folyamatosan fejlesztik. Ennek bizonyítéka a Tsirkon, ami egy egyedülálló hiperszonikus rakétarendszer.

  • A Zaporizzsjai terület katonai vezetője, Olekszandr Sztaruk szerint a háború kezdete óta összesen 9693,63 hektár búza semmisült meg. Kiemelte: a második világháború idején égett hasonló mértékben a termés.

    Július 1-je óta 1561,63 hektárnyi területen, 15 mezőgazdasági üzemben történtek rongálások és gyújtogatások, valamint 13 mezőgazdasági vállalkozásban 8132 hektáros területen Pologivban. Összesen 9693,63 hektár sérült meg. Ez elég nagy szám. Nagyjából 30-40 ezer tonna gabona

    – idézi az Unian ukrán hírügynökség a vezetőt. 

  • Vlagyimir Putyin aláírta az új haditengerészeti doktrínát, amely az Egyesült Államokat és a NATO-t tekinti az Oroszországot fenyegető legnagyobb veszélynek.

    Az 55 oldalas dokumentum, amelyet a haditengerészet napján írtak alá, meghatározza Oroszország haditengerészetének átfogó stratégiai céljait, beleértve az egész világra kiterjedő „tengeri nagyhatalmi” ambícióit.

    A doktrína szerint Oroszországot leginkább „az Egyesült Államok stratégiai politikája fenyegeti, amely a világ óceánjainak uralására irányul”, valamint a NATO katonai szövetség közeledése az orosz határok felé.

    A mai Oroszország nem létezhet erős flotta nélkül, és határozottan és elszántan fogja megvédeni érdekeit a világ óceánjain

    – áll a doktrínában a Guardian szerint.

  • A háborúba eddig legtöbb katonát küldő terület helyezkedik el szinte a legmesszebb Ukrajnától: Burjátföld körülbelül hatezer kilométerre található. Mégis, népességarányosan nézve az alig egymillió lakost számláló oroszországi régióból került ki a legtöbb elesett orosz katona. 

    Hiába gondolnánk, hogy az egyharmados kisebbséget alkotó, elnyomott burjátoknak semmi közük ehhez a konfliktushoz, a helyi tudósítások szerint maximálisan azonosultak a putyini propagandával, a katonáik pedig szívesen mennek Ukrajnába „megvédeni” Oroszországot a „fasisztáktól” és a „náciktól” – írja a Portfolio.

    Bár Moszkva a háború kitörése óta nem hajlandó közölni az elesett áldozatok számát, más, nem hivatalos forrásokra azért lehet támaszkodni. A háborúban elesett orosz katonák 2,8 százaléka burját, miközben a teljes oroszországi lakosság mintegy 0,3 százalékát adják csak a burjátok – áll egy április végi számításban.

  • Ibrahim Kalin, Törökország elnökének hivatalos képviselője vasárnap közölte, hogy augusztus 1-jén megkezdődhet a gabonakivitel Ukrajnából.

    A török elnök képviselőjének elmondása szerint az első, gabonát szállító hajó hétfő reggel elhagyhatja Ukrajna kikötőjét. Kiemelte: a hajók berakodása befejeződött.

    Még egy-két apró probléma maradt, ha ezek estig megoldódnak, akkor a hajók holnap reggel indulhatnak a tengerre

    – tette hozzá Kalin.

    A CNN Türk tévécsatorna szerint az első ukrán gabonás karaván 16 szárazteherhajóból áll majd, és augusztus 3-án éri el a török felségvizeket. A karavánt drónok kísérik majd. Ezenkívül az Isztambuli Közös Koordinációs Központ (JCC) képviselői műholdak segítségével követik nyomon a gabonát szállító hajók áthaladását.

  • A Gazprom napi 42,2 millió köbméter gázt szállít Európának Ukrajnán keresztül a Szudzsa gázszivattyútelep segítségével – írja a TASZSZ a Gazprom vasárnapi közlése alapján. 

    A Gazprom orosz gázt szállít Ukrajna területén keresztül az ukrán fél által jóváhagyott mennyiségben a Szudzsa gázszivattyútelepen keresztül. Ez július 30-án 42,2 millió köbméter volt. Korábban a Szohranovka gázszivattyútelepen keresztül történő szállítási kérelmet elutasították

    – tudatták. Az ezt megelőző napon a szállítási mennyiség elérte a 42,1 millió köbmétert. 

    Az Ukrajnai Gázszállítási Rendszerirányító (GTSOU) honlapján közzétett adatokra hivatkozó korábbi jelentések azt írták, hogy július 31-én összesen 42,19 millió köbméter lehet az Ukrajnán keresztül importált orosz gáz.