Ellenőrzés alatt a cseh erdőtűz területe

K  AP20220725236
2022.08.01. 11:45
A tűzoltóságnak sikerült a hét végén ellenőrzése alá vonni a nyugat-csehországi Ceské Svycarsko (Cseh Svájc) Nemzeti Parkban több mint egy hete pusztító erdőtűz egész területét – közölte Milan Rudolf, a cseh tűzoltóság regionális szóvivője hétfőn Ústí nad Labemben.

A szóvivő szerint az erdőtűz terjedése a hét végén megállt, a tűzoltóság megerősítette a műszaki eszközök bevetését, sikerült néhány helyen ideiglenes víztárolókat kialakítani, és hétfőtől 930-ra növelik a bevetett tűzoltók számát.

A tűzoltók nagyon nehéz terepen dolgoznak, a bevetett egységeket gyakran kell cserélni, ezért van szükség még több emberi erőre

– mutatott rá a szóvivő.

Roman Vyskocil, Ústí régió tűzoltóparancsnoka a közszolgálati televízióban hétfő délelőtt pontosította az erdőtűz által érintett területek nagyságát is. Vyskocil szerint a 

tűz mintegy 1060 hektáron pusztította el az Nemzeti Parkot, a tűzoltóságot azonban jóval nagyobb területen, mintegy 3600 hektáron kellett bevetni,

a területet pedig ellenőrzés alá vonták. A hétvégén ezt a bevetési területet sikerült 2860 hektárra mérsékelni.

A tűzoltóparancsnok azt mondta: a helyzet jelenleg stabilizáltnak tekinthető, az erdőtűz nem terjed tovább, a tűzoltóság műszaki eszközök és emberi erők masszív bevetésével fokozatosan likvidálni akarja az összes tűzfészket.

„A hagyományos technika masszív bevetése mellett a tűzoltásban eddig hat helikopter és öt repülőgép vett részt. A németek hétfőtől öt helikoptert küldenek a segítségünkre” – mondta Milan Rudolf újságíróknak.

Az erdőtűz miatt a régió öt településéről mintegy ötszáz embert telepítettek ki. Két településre hétfőn visszatérhetnek az emberek, míg három továbbra is zárva van. Az elhagyott házakat a rendőrség és a tűzoltóság felügyeli. Továbbra is zárva van a Hrensko cseh–német határátkelő, valamint a nemzeti park – értesült az MTI.

(Borítókép: Erdőtűz pusztít a csehországi Hrensko közelében fekvő Ceske Svycarsko Nemzeti Parkban 2022. július 25-én. Fotó: MTI/AP/CTK/Hajek Vojtech)