Sorra likvidálják az amerikai csodafegyvereket az oroszok

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index keddi hírösszefoglalója

Index
2022.08.02. 21:16
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ukrajnai háború az egész világon érezteti a drámai hatását – közölte a külgazdasági és külügyminiszter kedden a közösségi oldalán.

    Szijjártó Péter bejegyzésében úgy fogalmazott: a háború és a szankciók nyomán rendkívüli világgazdasági kihívásokkal szembesülünk, az energiaellátás biztonságát érő kihívásokról már nem is beszélve.

    Világszerte mennek fel az árak, szakadnak meg az ellátási láncok, és válik bizonytalanná az eddig megingathatatlannak hitt energiaellátás – írta.

    Hozzátette: New Yorkban – ahol az Atomsorompó Szerződés Felülvizsgálati Konferenciáján vett részt – egyetértett Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszterrel abban, hogy a következmények a háború idejének kitolódásával még a mostaninál is jóval drámaibbak lesznek, így a legrosszabb még mindig előttünk van.

  • Három ember meghalt, öten pedig megsebesültek egy evakuációs buszt ért orosz támadásban Herszon régióban – írja a Sky News.

    A busz az orosz ellenőrzés alatt álló Sztaroszilja faluból az ukrán kézen lévő Krivij Rih városába tartott, amikor egy orosz erők által kilőtt aknavető eltalálta.

    Natalia Humeniuk, az ukrán hadsereg déli parancsnokságának szóvivője elmondta, hogy a járművet Dovhove falu közelében lőtték ki.

    Oroszország tagadja, hogy a támadás szándékosan a civilek ellen irányult volna.

  • Ukrajna 53 települést foglalt vissza a többségében oroszok által megszállt déli Herszon régióban a moszkvai invázió kezdete óta – írja az Al Jazeera.

    Oroszország legelőször Dél-Ukrajna területeit foglalta el. Ukrajna most nagyszabású ellentámadásba kezdett, és nyugati gyártmányú, nagy hatótávolságú fegyvereket vetett be az oroszok ellen.

  • Spanyolország 400 eurós (159 ezer forint) havi támogatást biztosít a rászoruló ukrán menekülteknek – olvasható a befogadásért, társadalombiztosításért és migrációért felelős minisztérium honlapján kedden megjelent közleményben.

    A közvetlen támogatásra azok jogosultak, akik rendelkeznek ideiglenes tartózkodási engedéllyel, melyet a spanyol kormány soron kívül biztosít az ukrajnai háború elől menekülőknek, és amellyel hozzáférnek az egészségügyi, valamint szociális ellátáshoz, az oktatáshoz, és lehetőséget kapnak a munkavállalásra.

    Eddig 130 ezer ukrán menekült érkezett Spanyolországba

    A szaktárca közleményében hangsúlyozta: eddig 130 ezer ukrán menekült érkezett Spanyolországba, többségük rendelkezik saját anyagi forrásokkal, valamint számíthat családi, baráti támogatásra is, ám vannak olyanok, akiknek jelenleg nincs meg a megélhetéshez szükséges pénzügyi hátterük.

    Ők legfeljebb fél évig vehetik igénybe a támogatást, amely további 100 euróval növekszik gyermekenként.

    A spanyol kormány az intézkedésre 52,8 millió eurót különített el hétfői ülésén, emellett további 30 millió euróról döntött a tartományok számára, hogy javítsák a ukrán menekültek ellátását, többek között a lakhatás és az oktatás területén.

  • Terrorszervezetnek minősítette az orosz legfelsőbb bíróság kedden az orosz hivatalos politika által neonácinak tekintett ukrán Azov ezredet.

    Alekszandr Gyukov, a Történelmi Emlékezet Alapítvány igazgatója a RIA Novosztyi hírügynökség beszámolója szerint azt mondta, hogy az Azov harcosai a neonáci ideológiát vallják. Idézte a zászlóalj alapítóinak cikkeit, amelyek, mint mondta,

    a szélsőséges biológiai rasszizmus, azaz a fajelmélet jegyeit mutatták.

    A szakértők olyan eseteket idéztek fel, amikor az alakulat tagjai nemzeti kisebbségek képviselői és politikai ellenfeleik ellen követtek el támadást, orosz ajkú lakosokat félemlítettek meg Ukrajnában, vagy embereket raboltak el és kínoztak meg a Donyec-medencében.

    Számos, a zászlóalj által elkövetett háborús bűncselekményről is beszámoltak, köztük mariupoli és volnovahai civilek meggyilkolásáról és lakóházak lövéséről. A történtekről fotókat és videókat mutattak be, valamint szemtanúk beszámolóit idézték.

    Az Azov tagjai mostantól a terrorizmusra vonatkozó törvénycikkek alapján büntetőjogi felelősségre vonhatók. A testület a főügyészség keresete alapján az Azov tevékenységét betiltotta Oroszország területén. 

  • Hadkötelezett férfiak külföldre juttatásával foglalkozó embercsempészeket leplezett le a belbiztonsági szolgálat Ukrajna több megyéjében is – adta hírül a Kárpáti Igaz Szó.

    Kijevben, Mikolajivban és Lembergben is több csempészt elfogtak. Ők négy- és tizenötezer dollár közötti összeg fejében juttatták a határon túlra ügyfeleiket.

    • Mikolajivban egy helyi lakos és cinkostársai hatezer dollárt kértek az illegális szolgáltatásért.
    • Kijevben egy ellenzéki parlamenti képviselő volt segédje élt vissza munkahelyi beosztásával, és „osztott” 15 ezer dollárért olyan igazolást, amely felmentette kliensét a behívás alól.
    • Lembergben pedig egy helyi lakos négyezer hrivnya ellenében ígért felmentésre jogosító iratokat.
  • Ukrajna a következő két hétben napi három hajóra korlátozza a gabonaszállítást. Erről Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter számolt be a Bloombergnek hétfőn. Így a biztonságos útvonalak próbaüzemben való tesztelése után a gabonaexport négy-hat héten belül elérheti a havi 3 millió tonnát – írja a Kárpáti Igaz Szó.

    Az első gabonaszállító hajó hétfőn hagyta el Odessza kikötőjét.

    A török hatóságok azonban úgy vélik, hogy a tervek szerint napi egy gabonaszállító hajó hagyhatja el az ukrán kikötőket.

  • Az Egyesült Államok megerősítette az Oroszország elleni szankciók további kiegészítését – értesült a Sky News.

    Az orosz légitársaságok által üzemeltetett mintegy 25 Airbus repülőgép – amelyek vélhetően megsértik az Egyesült Államok exportellenőrzését – a Biden-kormány orosz szankcionáltjai közé kerülnek.

    A rendeletek célja, hogy megtagadják a légitársaságoktól az üzemanyag-feltöltési, valamint a pótalkatrészekhez és a karbantartási szolgáltatásokhoz való hozzáférést.

  • Hat HIMARS és öt Harpoon rakétaindítót semmisített meg az orosz hadsereg az ukrajnai háborúban az utóbbi egy napban – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy katonai vezetőkkel megtartott keddi videókonferencián.

    „A nyugati fegyverek ellenőrizetlen Ukrajnába szállítása komolyan veszélyezteti a régió biztonságát. Az orosz csapatoknak az ukrán fegyveres erők katonai létesítményei elleni csapásai következtében 33 amerikai M777-es tarack és öt Harpoon hajóelhárító rendszer rakétaindítója semmisült meg. Továbbá a HIMARS rakéta-sorozatvető rendszer hat indítóállványa és több mint kétszáz rakétája” – mondta a tárcavezető.

    Sojgu szerint az elmúlt két hét során az ukrán csapatok 396 Javelin és NLAW páncéltörő rakétarendszert, valamint 125 Stinger hordozható légvédelmi rakétarendszert veszítettek – írja a Magyar Távirati Iroda.

  • A G7 fontolgatja, hogy blokkolja az orosz olajszállítást, ezzel megfosztva Moszkvát az ebből származó bevételektől – hacsak nem veszi figyelembe az árplafont.

    A külügyminiszterek nyilatkozatukban közölték, hogy az orosz tengeri nyersolaj és kőolajtermékek globális szállítását lehetővé tevő valamennyi szolgáltatás átfogó betiltását fontolgatják, kivéve, ha az olajat a nemzetközi partnerekkel egyeztetve megállapított áron vagy az alatt vásárolják meg.

    Számos ország szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben Ukrajna inváziója óta, de Kína és India fokozta az orosz kőolaj importját.

  • Spanyolország adja a világ olívaolaj-termelésének közel felét, ez azonban veszélybe kerülhet, mivel az Ukrajnából származó napraforgóolaj-ellátás folyamatos fennakadása azt jelenti, hogy a növényi olajok ára továbbra is az egekben marad.

    Továbbá az Európa-szerte tomboló hőhullámok és az eső hiánya sem segíti a világ legnagyobb exportőrét.

    A Nemzetközi Olívatanács adatai szerint a finomított olívaolaj ára a dél-spanyolországi Jaénben, amely a spanyol referenciaértéket jelenti, júniusban 8,3 százalékkal nőtt az előző termésévhez képest, ez 100 kilogrammonként 327 eurós emelkedést jelent – írja a Guardian.

  • Kanada 43 katonai tisztviselővel és 17 entitással egészítette ki szankcionáltjainak listáját.

    Melanie Joly kanadai külügyminiszter azt mondta, hogy nem felejtik el az oroszok kirívó tetteit, és Kanada továbbra is együttműködik nemzetközi partnereivel, hogy felelősségre vonja a szankcionáltakat.

    A háború kitörése óta Kanada több mint 1150 személyre és szervezetre vetett ki szigorításokat.

  • Az orosz–amerikai diplomáciai kapcsolatok megszakításához vezethet, ha az Egyesült Államok terrorizmust támogató országnak minősíti Oroszországot – jelentett ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője keddi sajtótájékoztatóján Moszkvában.

    Minden hatás ellenhatást vált ki. Egy ilyen lépés logikus következménye lehet a diplomáciai kapcsolatok megszakítása is. Ezen túl Washington azt is kockáztatja, hogy átlépi a pontot, ahonnan nincs visszaút. Ha Washington úgy dönt, hogy teljesen leállítja a Moszkvával való együttműködést, mi túléljük

    – mondta Zaharova.

    A szóvivő hozzátette, hogy az amerikai törvényhozók úgy érzik, már minden szankciós eszközt kimerítettek, ezért kezdeményezték Oroszország átminősítését terrorizmust támogató országgá.

    Az amerikai szenátus július 27-én határozatban szólította fel a külügyminisztériumot, hogy Oroszország kerüljön fel a terrorizmust támogató országok listájára. Korábban Kijev kezdeményezte ugyanezt.

  • A Baker Hughes amerikai olajipari szolgáltató eladja a vállalat oroszországi üzletágát, és elhagyja az orosz piacot – számolt be az Enerhoatom Telegram-csatornáján. 

    Mint írták, a Baker Hughes már aláírta a megállapodást az oroszországi olajmező-szolgáltatási üzletág eladásáról.

    Kiemelik: a megállapodás egy korábbi, az új oroszországi befektetések betiltásáról szóló határozat, valamint a hatályos törvények és szankciók betartásának kötelezettsége miatt jött létre, és 2022 végére zárul le.

  • Az Ukrajnából érkező határátlépők száma meghaladta a tízmillió főt, mióta Oroszország megtámadta Ukrajnát február végén – jelentette az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége.

    A hivatal összesítése szerint február 24-e óta összesen 10 107 957 határátlépést regisztráltak Ukrajnából – írja a Sky News.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök márciusban posztumusz kitüntette Nurmagomed Gadzsimagomedovot az Oroszország Hőse-díjjal, és kihasználta az alkalmat, hogy Oroszország etnikai sokszínűségét ünnepelje. A dagesztáni főhadnagy Gadzsimagomedov az orosz légi deszantosoknál szolgált, és az Ukrajna elleni orosz háború első napjaiban harcban halt meg.

    „Orosz ember vagyok. Ám amikor olyan példákat látok a hősiességre, mint ez a fiatalember, Nurmagomed Gadzsimagomedov, aki Dagesztánból származik, etnikai hovatartozása szerint lak, akkor azt akarom mondani:

    Lak vagyok, dagesztáni vagyok, csecsen, ingus, orosz, tatár, zsidó, mordvin és oszét is vagyok”

    – mondta Putyin az Al Jazeera cikke szerint, amikor bejelentette a legmagasabb kitüntető címet.

  • Ukrajna egész Európát védelmezi az orosz agresszióval szembeni hősies ellenállással, és ha elesik, Moszkva tovább terjeszkedik Közép-Európa felé – jelentette ki a lengyel államfő egy keddi német lapinterjúban.

    Andrzej Duda a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lapban közölt interjúban hangsúlyozta, hogy a más népek alárendeléséről szóló „nagyorosz” birodalmi eszme nemcsak Vlagyimir Putyin orosz elnök gondolkodását határozza meg, hanem átitatja az orosz társadalom jelentős részét – írja az MTI.

    Mindez azt jelenti, hogy Ukrajna Lengyelországot és Európát, így Németországot is védi.

    „Ezt a veszélyt ma Ukrajnának köszönhetően sikerül megfékezni, de sajnos a jövőben is aktuális lesz” – mondta Andrzej Duda, majd hozzátette: „Az egyetlen megoldás biztonságunk megerősítése, mert így a potenciális agresszornak kevésbé éri meg támadni.”

  • Megkezdődött a kelet-ukrajnai Donyeck régió kötelező kiürítése – közölte Ukrajna miniszterelnök-helyettese.

    Irina Verescsuk elmondta, hogy az első vonat már megérkezett Kropivnickijbe, Kirovohrad tartomány fővárosába – értesült az al-Dzsazíra.

    Verescsuk korábban arra figyelmeztetett, hogy azok, akik megtagadják a távozást, kénytelenek lesznek aláírni egy dokumentumot, hogy vállalják a felelősséget az esetleges kockázatokért.

  • Mint megírtuk, az első, ukrán gabonát a világpiacra szállító hajó várhatóan kedd este érkezik meg Isztambulba, azonban a Fekete-tengeren uralkodó rossz időjárási körülmények miatt lelassult a rakomány szállítása – írja a Sky News.

    Most úgy néz ki, a hajó – amely Odesszából hétfőn indult útnak – várhatóan szerda reggel éri el Isztambul partjait – közölte Ozcan Altunbulak ellentengernagy, a gabonaszállítmányok felügyeletére létrehozott közös központ koordinátora.

    Altunbulak azt is elmondta, hogy már folynak az előkészületek további szállítóhajók indításához, de részleteket nem közölt.

  • Már több mint tízmillióan hagyták el Ukrajnát az orosz offenzíva kezdete óta az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) keddi bejelentése szerint.

    A szervezet összesítése szerint mostanáig összesen 10 107 957-en lépték át az ukrán határt.

    Az UNHCR júliusi felmérése szerint a külföldre menekült ukrajnaiak kétharmada egyelőre nem gondol a hazatérésre – írja az MTI.

  • Hat HIMARS és öt Harpoon rakétaindítót semmisített meg az orosz hadsereg az ukrajnai háborúban – számolt be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy katonai vezetőkkel megtartott keddi videókonferencián.

    A nyugati fegyverek ellenőrizetlen Ukrajnába szállítása komolyan veszélyezteti a régió biztonságát. Az orosz csapatoknak a ukrán fegyveres erők katonai létesítményei ellen végrehajtott csapásai következtében összesen 33 amerikai M777-es tarack és öt Harpoon hajóelhárító rendszer rakétaindítója semmisült meg. Továbbá a HIMARS rakéta-sorozatvető rendszer hat indítóállványa és több mint kétszáz rakétája

    – mondta a tárcavezető.

    Sojgu szerint az elmúlt két hét során az ukrán csapatok 396 Javelin és NLAW páncéltörő rakétarendszert, valamint 125 Stinger hordozható légvédelmi rakétarendszert veszítettek – írta az MTI.

  • Kigyulladt egy épülő vonóhálós halászhajó a szentpétervári Admiralty Shipyards hajógyárban – számolt be kedden a vállalkozás sajtószolgálata.

    Az épülő Mechanik Maslak vonóhálós halászhajó lángokban áll, több információ egyelőre nincs, erős füst van a területen. Jelenleg lokalizáljuk a tüzet. Áldozatokról nem érkezett jelentés

    – közölte a sajtószolgálat.

    Az orosz katasztrófavédelem egyik munkatársa a TASZSZ-nak azt mondta, hogy a hajó rakterében a tűz területe körülbelül nyolcszáz négyzetméter.

  • Terrorszervezetnek nyilvánította Oroszország Legfelsőbb Bírósága az Azov ukrán nemzeti zászlóaljat – írta tudósítójára hivatkozva a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    A legfőbb ügyész közigazgatási nyilatkozatának meg kell felelnie, terrorszervezetként kell elismernie az Azov ukrán félkatonai egységet, és be kell tiltania tevékenységét Oroszország területén

    – olvasta fel a bíró a határozatot, megjegyezve, hogy a határozat végrehajtása azonnal megkezdődik.

    Hozzátették: a bíróság csak az ítélet határozathozatalra vonatkozó részét hirdette ki, indítékai továbbra is ismeretlenek. Ugyanakkor a határozat még nem lépett hatályba, és ellene a fellebbviteli bíróságon lehet fellebbezni.

  • Heves harcok zajlanak a donyecki térségben található Bahmut körül az ukrán és az orosz csapatok között – közölte az ukrán vezérkar kedden.

    A nyolc kilométerre északra fekvő Szoledarnál is támadásba lendültek az oroszok. Ám Bahmuttól délre nagyrészt sikerült visszaverni az ellenséges csapatokat – tette hozzá a vezérkar.

    Az oroszok Herszon régió északi, Dnyipropetrovszkkal határos részén is lecsaptak. Kijev hetek óta abban bízik, hogy ellenoffenzívát indíthat a térségben.

    Ukrán források szerint az oroszok tüzérségi támadást indítottak a teljes frontvonal mentén, és ukrán hadállásokat lőttek Harkivban, Donyeckben, Zaporizzsjában, Herszonban, illetve Mikolajivban. Eközben az orosz légierő négy csapást hajtott végre ukrán célpontok ellen – idézi a vezérkar beszámolóját az MTI.

  • Az orosz védelmi miniszter állítása szerint hat darab amerikai HIMARS rakétarendszert semmisítettek meg eddig a konfliktus kezdete óta.  

    A nagy hatótávolságú fegyvereket az Egyesült Államok adományozta Ukrajnának, ami az ország fegyverzetének továbbfejlesztését jelentette.

    Szergej Sojgu azt is elmondta, hogy Oroszország 5 darab, hajó ellen is bevethető Harpoon rakétakilövő rendszert és 33 darab M777-es tarackot semmisített meg – írja a Sky News.

  • Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök közösségi oldalán hétfő este megjelent egy poszt, amelyben azt állította, hogy a Szovjetunióból kivált Grúzia és Kazahsztán „mesterségesen” létrehozott államok.

    Medvegyev tanácsadója, Oleh Oszipov kedd reggel azt közölte, hogy Medvegyev fiókját a VK orosz közösségi hálózaton feltörték, jelentette az Interfax hírügynökség.

    Medvegyev nemrég Ukrajna feldarabolásáról posztolt, az európai tisztviselőket pedig „bárgyúnak” nevezte.

    A posztról készült képernyőfotók szerint a bejegyzést 2000-szer nézték meg, mielőtt a közzététel után 10 perccel levették azt, írja a The Moscow Times.

  • Törökország képviselője az isztambuli Közös Koordinációs Központban (JCC) elmondta, hogy az első, ukrán gabonát a világpiacra szállító hajó várhatóan kedd este érkezik meg Isztambulba − közölte a Guardian

    Özcan Altunbulak tábornok a JCC-ben tartott tájékoztatón elmondta, hogy a hajó útja a tervek szerint halad.

  • Oroszország február 24-én indított, Ukrajna elleni háborújában eddig körülbelül 41 170 orosz katona esett el, az elmúlt napon csaknem 170 ellenséges katona halt meg – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    A vezérkar beszámolója szerint

    • 1768 tankot,
    • 4014 páncélozott harcjárművet,
    • 936 tüzérségi rendszert,
    • 259 rakétavetőt,
    • 117 légvédelmi berendezést,
    • 223 repülőgépet,
    • 191 helikoptert
    • és 2914 katonai gépjárművet és tartálykocsit semmisítettek meg az ukrán védők.

    Ezenkívül 15 orosz hajót, 739 hadműveleti és taktikai drónt, 82 egység speciális felszerelést és 95 cirkálórakétát számoltak fel.

  • A török hatóságok úgy vélik, hogy naponta nagyjából egy gabonahajónak kell elhagynia Ukrajna kikötőit, amíg a jelenlegi megállapodás érvényben van – írja a Sky News.

    Egy magas rangú török tisztviselő szerint „ha nem történik semmi baj”, egy ideig napi egy hajóval történik majd az ukrán gabonaexport. 

    Az első kukoricaszállítmány hétfőn indult el az odesszai kikötőből, amit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölt, és azt mondta, ez egy pozitív jele annak, hogy még van esély a globális élelmezési válság megállítására.

  • Az ukrán védelmi minisztérium előírásai szerint a katonaságnak tájékoztatnia kell a háborúban elesett katona szüleit és házastársát vagy más közeli hozzátartozóit. Az országban azonban nem ismeri el az azonos neműek házasságát, és bejegyzett élettársi kapcsolatot sem létesíthetnek. Ez azt jelenti, hogy ha egy meleg pár egyik tagja meghal a háborúban, élettársa nem fog értesülni a haláláról, hogy végső búcsút vehessen tőle − írta meg a The New York Times

    A háború azonban újabb lendületet ad az azonos nemű házasság legalizálására irányuló törekvéseknek. Nemrégiben egy petíció érkezett Volodimir Zelenszkij elnök asztalára, melyben az azonos nemű pároknak a heteroszexuális párokkal azonos jogokat, köztük a házasságkötés jogát is követelik.

    Jelenleg egy katonának bármelyik napja az utolsó lehet

    − áll a petícióban, amelyhez közel 30 ezer aláírást gyűjtöttek össze, ami elegendő ahhoz, hogy az elnök a törvény felülvizsgálatát kezdeményezze.

    Nem fogják tudni meglátogatni a lelki társukat a kórházban, ha valami történik vele. Ha gyermekük van, akkor a gyermeket elveszik attól a szülőtől, aki még életben van, ha nem ő a szülőanyja. Mert a törvény számára ők nem rokonok. Ők csak két idegen. És ez lehet csak az utolsó alkalom az életükben, hogy összeházasodjanak

    − mondta el a petíciót megfogalmazó Anastasia Sovenko, 24 éves zaporizzsjai angoltanárnő, aki biszexuálisnak vallja magát.