Sok afgán kétkedve fogadta a legkeresettebb terrorista halálát

GettyImages-542373290 (1)
2022.08.03. 10:31
Az Egyesült Államok augusztus másodikán sikeres dróncsapást hajtott végre az al-Kaida terrorszervezet vezetője, Ajmán az-Zaváhíri ellen. Sok afgán azonban nem hiszi, hogy valóban az al-Kaida-vezérrel végeztek volna az amerikaiak.

Ahogy arról korábban írtunk, az-Zaváhíri ellen a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) hajtott végre egy sikeres dróntámadást Kabulban vasárnap. A BBC brit közszolgálati televízió információ szerint az-Zaváhírit kabuli háza erkélyén sikerült lebombázni, a körülötte lévő családtagjait azonban nem sebesítette meg a támadás – írja a Reuters egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselőre hivatkozva. 

Különböző nemzetbiztonsági források tudatták az AP Newszal, hogy áprilisban érkezett az első füles a terroristavezér kabuli menedékéről. Ezután egy nagyon cizellált és hosszadalmas nyomozásba kezdtek, amelynek két fő oka: meg akartak bizonyosodni az állítás igazságtartalmáról, illetve a tavaly augusztusi csapatkivonás óta a felderítés nem támaszkodhat működőképes hálózatra Afganisztánban. 

Ajmán az-Zaváhírinek már idén áprilisban a halálhírét keltették, ám ezt akkor egy videóüzenetben cáfolta a terroristavezér. Hollétét sokáig próbálták felderíteni, a legtöbb forrás Afganisztánt vagy a szomszédos Pakisztánt tartotta a rejtekhelyének. 

Most azonban hiába a bejelentés, sok afgán egyszerűen nem hiszi el. Szerintük kicsi a valószínűsége annak, hogy a terroristavezér bujkált volna Kabulban – írja az Euronews

Nem gondolom, hogy az al-Kaida vezetője bármikor is Kabulban tartózkodna. Ez egy terrorszervezet, amely nem küldi a vezetőjét Afganisztánba. Szerintem a támadás célja csak az volt, hogy félelmet keltsen az emberekben

– nyilatkozta egy afgán egyetemista.

Ajmán az-Zawahiri a második, amerikai katonai akció keretében sikeresen likvidált al-Kaida-vezető. Az első Oszáma bin Láden volt 2011-ben.

(Borítókép: Ajmán az-Zaváhíri 2001. október 16-án. Fotó: Maher Attar/Sygma via Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport