Szabadon engedték a gyújtogatókat, akik miatt 242 ember meghalt Brazíliában

2022.08.04. 19:27
Egy brazil bíróság hatályon kívül helyezte négy férfi ítéletét, amely szerint tavaly 18-tól 22 évig terjedő börtönbüntetésre ítélték őket egy halálos tűzvész miatt, amit egy éjszakai bárban okoztak.

A déli Santa Maria városában található Kiss éjszakai klubban 2013-ban 242 ember vesztette életét a tűzvészben.

A tűz akkor ütött ki, amikor a klubban játszó zenekar fáklyákat gyújtott meg, amelyek lángra gyújtották a mennyezetet.

A zenekar két tagját és a klub két tulajdonosát bűnösnek találták gyilkosságban és gyilkossági kísérletben, és 18–22 év közötti börtönbüntetést kaptak 2021-ben.

Brazília leghalálosabb tűzvésze

Szerdán azonban Rio Grande do Sul államban egy három bíróból álló bíróság úgy döntött, hogy hatályon kívül helyezi az ítéletüket, mondván: szabálytalanságok történtek az esküdtszék kiválasztásakor. Az ügyészek közölték, hogy fellebbezést terveznek a döntés ellen.

A négy elítélt szabadon bocsátásáról már kiadták a végzést, és a négy férfi közül kettő helyi idő szerint szerda este elhagyta a börtönt – írja a BBC.

A tűzvész Brazília egyik leghalálosabbja volt, és a túlélők beszámolói sokkolták az országot, ami végül a hasonló helyszínek biztonsági előírásainak felülvizsgálatához vezetett. A nyomozók megállapították, hogy a zenekar által a színpadon használt fáklyák meggyújtották a mennyezet szigetelőanyagát. Az áldozatok többsége a mérgező füsttől halt meg.

A túlzsúfolt klubban akkor több száz fiatal tartózkodott. A tűzjelzők hiányosságai és az a tény, hogy csak két kijárat volt, azt eredményezte, hogy a 242 halálos áldozat mellett 600-an megsérültek.