A rengeteg baleset miatt fizetőssé tennék a Mont Blanc megmászását

GettyImages-1277739409
2022.08.05. 16:58
Egy francia polgármester szerint olyan veszélyes a Mont Blanc megmászása, hogy a hegymászóknak 15 000 euró (a jelenlegi árfolyam szerint 5,9 millió forint) kauciót kellene fizetniük az esetleges mentési vagy temetkezési költségek fedezése miatt.

Saint-Gervais polgármestere, Jean-Marc Peillex szerint az utóbbi időben megnőtt a hegyomlások kockázata a kánikula miatt, így azok, akik figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetéseket, és a Gouter utat választották felfelé menet, orosz rulettet játszottak.

A hegyen végzett mentések átlagos költsége tízezer euró, az esetleges temetéseké pedig ötezer, éppen ezért a polgármester elfogadhatatlannak tartja, hogy a francia adófizetők fedezzék ezeket a költségeket.

A polgármester a BBC-nek elmondta, hogy a gouteri utat és a Tete Rousse-i menedékhelyet már lezárták, a fizetéses hegymászásról viszont egyelőre nem érkezett hivatalos határozat.

A téli hó hiánya és az idei nyári hőség destabilizálta a sziklákat, és megnehezítette a hegyre való feljutást. A klímaváltozásnak tulajdonítható hőség az Alpokban is növelte a lavinák kockázatát, mivel a gleccserek könnyebben elolvadnak.

(Borítókép: Hegymászók a Mont-Blanc hegyen Franciaországban 2019. december 15-én. Fotó: Franco Cappellari / REDACO / Universal Images Group via Getty Images)

 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport