Bomba robbant egy forgalmas utcában, több ember meghalt Kabulban

2022.08.06. 19:55
Afganisztán fővárosában, Kabulban szombaton az egyik forgalmas bevásárlóutcában bombarobbanás történt, amely legalább nyolc embert megölt, és 22-t megsebesített – írta a Reuters a kórházi tisztviselők és a szemtanúk állításaira hivatkozva.

A bomba a város egyik nyugati negyedében robbant, ahol a kisebbségi síita muszlim közösség tagjai rendszeresen találkoznak. Az Iszlám Állam szunnita muszlim militáns csoport vállalta a felelősséget a támadásért – közölte a csoport a Telegram-csatornáján.

Egy magánkórház vezető orvosa szerint legalább nyolc ember meghalt, és 22 megsebesült.

A belügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy egy nyomozócsoport tartózkodik a robbanás helyszínén, hogy segítsen a sebesülteknek, és felmérje az áldozatok számát.

Az interneten közzétett videófelvételeken látszik, ahogy mentőautók siettek a helyszínre, amely közelében buszpályaudvarok is találhatók.

A támadás az ásúrá előtt történt, amelyet főként a síita muszlimok tartanak, írja a Reuters.

Pénteken legalább nyolc ember meghalt, és 18 megsebesült egy kabuli robbantásban, amelyet az Iszlám Állam követett el, emlékeztet a hírügynökség. A szervezet nem ellenőriz semmilyen területet Afganisztánban, de vannak alvósejtjei, amelyek az országban élő vallási kisebbségeket, valamint a kormányzó tálibok járőreit gyakorta támadják.

A szunnita muszlim tálib hatóságok, akik két évtizedes lázadás után tavaly augusztusban vették át az afganisztáni hatalmat, azt mondták, hogy nagyobb védelmet nyújtanak a síita mecseteknek és más létesítményeknek.