Ismét megöltek egy Iszlám Dzsihád-vezetőt

2022.08.07. 10:12
Az izraeli hadsereg az Iszlám Dzsihád újabb parancsnokával végzett, és vasárnap megszólaltak a légvédelmi szirénák is Jeruzsálemben.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy végzett az Iszlám Dzsihád terrorszervezet újabb parancsnokával Gázában. Hálid Manszúrt és két társát – köztük Manszúr helyettesét – egy légicsapással ölték meg a gázai Rafah városban.

Az izraeli hadsereg pénteken – több mint egy év viszonylagos nyugalom után – indította Hajnalhasadás nevű hadműveletét a Gázai övezet iszlamista szervezetei ellen.

A Gázai övezetből péntek este és szombat este között több mint 350 rakétát lőttek ki Izrael felé az iszlamisták. Vasárnap megszólaltak a légvédelmi szirénák is Jeruzsálemben.

Az izraeliek tájékoztatása szerint 

a Vaskupola légvédelmi rendszer a gázai rakéták 97 százalékát hatástalanította.

A hadsereg úgy látja, mindez az Egyesült Államok által is támogatott védelmi rendszer hatékony működését bizonyítja.

A Vaskupola egy komplex légvédelmi rakétarendszernek felel meg, melynek elsődleges feladata az, hogy beazonosítsa és semlegesítse az Izraelre kilőtt rakétákat. Hat év fejlesztés után 2011-ben helyezték üzembe, és azóta folyamatosan bővítik képességeit, javítják hatékonyságát.

Az izraeli katonai szóvivő a Reutersnek nyilatkozva a rendszer eddigi legjobb teljesítményének nevezte a hétvégi akciót.

A szóvivő elmondta: az Iszlám Dzsihád vasárnap reggelig 580 rakétát lőtt ki Izraelre, hozzátéve, hogy körülbelül 20 százalékuk a Gázai övezet területén ért földet, a többi pedig Tel-Aviv és Jeruzsálem külvárosáig jutott.