Ámulatba ejtő videón nézhető az izlandi vulkánkitörés

2022-08-04T143916Z 187403848 RC2QPV9RA23B RTRMADP 3 ICELAND-VOLC
2022.08.07. 17:49
Az Izland délnyugati részén található Fagradalsfjall vulkán helyi idő szerint szerdán 13:18-kor tört ki – közölte az Izlandi Meteorológiai Hivatal, amely felszólította az embereket, hogy maradjanak távol a ritkán lakott területtől. A vulkánkitörésről egy magyar videós, Baráth Levente készített egy rövid, ám annál látványosabb videót az esemény 4. napján. Levente az Index érdeklődésére néhány kulisszatitkot is elárult.

A vulkán a Reykjanes-félszigeten található, viszonylag távol a településektől, veszélyt inkább csak a mérges gázok okozhatnak, illetve a földrengések, de utóbbiak mérséklődtek a kitörés óta, tudtuk meg Leventétől, aki hozzátette: a földrengések a kitörés előtti 4-5 napban nagyon megsűrűsödtek, olyannyira, hogy számítani lehetett a kitörésre.

A legtöbb rengés 3–5 között volt a Richter-skála szerint. A kezdeti hasadék körülbelül 500 méter hosszú volt, abból ömlött a láva, a videómon látható felvételen ez már rövidebb, szép lassan várhatóan 3 kürtő fog kialakulni

– közölte kérdésünkre a magyar videós.

Levente tájékoztatása szerint a kitöréshez a parkolóból nagyjából kétórás túrával lehet eljutni, visszafelé kicsit rövidebb az út, mert többet kell lefelé jönni, tette hozzá.

Megjegyezte: a szerkesztőségünknek elküldött felvételeket drónnal készítette, és apró érdekesség, hogy a szerkezet általában mintegy 100 méter magasan repült, ám a drón időnként még így is felhevült. A láva melegét távolabb is érezni lehetett, durván 30 méterre a friss láva szélétől és több száz méterre magától a kitöréstől.

Ugyanez a vulkán tavaly márciusban egyszer már kitört. Bár pontosan megjósolni nem lehet, úgy becsülik, a mostani kitörés akár 200 napig is tarthat. Tervezem, hogy még visszamegyek jobb időben, most a felhők miatt be voltam korlátozva a repülést tekintve

– jelezte az Indexnek a fiatalember.

A vulkánkitörésről készült videót alább lehet megtekinteni:

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport