Már csaknem nyolcszáz farkasfalka élhet az Alpokban

2022.08.08. 17:06
Egyre több a farkasfalka az Alpokban, számuk gyorsan, jelenleg évente több mint 25 százalékkal nő – számolt be hétfőn a Gruppe Wolf Schweiz (GWS) nevű egyesület, amely az emberek és az őshonos nagyragadozók békés együttélésének lehetőségeit vizsgálja.

A farkasok élőhelye az Alpokban várhatóan öt év alatt kimerülhet, az egyesület szerint „a farkaspopuláció ezután szabályozza magát, és nem növekszik tovább”.

Becslések szerint 2021-ben már több mint 250 farkascsalád élt az alpesi régióban, számuk idén több mint háromszázra növekedhet. A szövetség feltételezése szerint a terület összesen mintegy nyolcszáz falkát láthat el.

Az egyesület ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet a haszonállatok következetes védelmének fontosságára. Múlt héten St. Gallen kantonban, a Berntől délkeletre fekvő Brändlisbergben egy egyéves tehenet farkasok pusztítottak el, ez volt az első ilyen eset.

A gazdák egyesületei többször kértek kilövési engedélyt, egyelőre eredménytelenül. Az Alpokban a farkasfalkák két felnőtt egyedből és utódaikból állnak, általában akár tízen is lehetnek.

Egy-egy család élőhelye két-háromszáz négyzetkilométerre terjedhet ki. Az első farkast 1993-ban észlelték a Alpok délnyugati részén, francia–olasz területen, Svájcban pedig 1995-ben bukkantak fel ismét, 2012 óta pedig már falkában élnek.

Az Alpok németországi területén egyelőre nincs nyoma farkasfalkának, sem a GWS szövetség, sem a Farkasok Szövetségi Dokumentációs és Tanácsadóközpontja nem jegyzett fel észlelést – számolt be az MTI.  • Tippek
  • Bankszámla