Volt pár oka kutakodni az FBI-nak Donald Trumpnál

GettyImages-1413341463
2022.08.09. 19:41
Több bűncselekménnyel is vádolják Donald Trump volt amerikai elnököt. A feltételezések szerint csalással, szexuális zaklatással és felkelés szításával is összefüggésbe hozható az üzletember.

Az Index nemrég számolt be arról, hogy hétfő délután a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói jelentek meg Donald Trump floridai rezidenciáján. Az FBI azonban nem kommentálta az intézkedést, és azt sem közölte, hogy milyen bírósági felhatalmazás alapján hajtották végre a házkutatást. 

A média értesülései szerint a hatóság olyan iratok után kutatott a volt elnök rezidenciáján, melyeket hivatali idejének megszűnése után vitt magával. Trump az eseményt ügyészségi túlkapásnak és az igazságügyi rendszer fegyverként való felhasználásának nevezte. 

A BBC egy egész listát közölt arról, milyen ügyekben kutathatott az FBI, mivel az amerikai üzletember ellen több eljárás is folyamatban van. Elsőként említik meg a Fehér Ház iratainak nem megfelelő kezelését. Mint írták: Trump kormányzati dokumentumokat vihetett a Mar-a-Lagói birtokára, amikor távozott elnöki hivatalából. Ezt azonban szigorúan tiltja az elnöki iratokról szóló törvény, ugyanis a minősített dokumentumok eltávolítása bűncselekménynek számít. 

Felkelés szítása, szexuális zaklatás, csalás

Emellett az Egyesült Államok Capitoliumában kialakult augusztus 6-i zavargások miatt felkelés szításával is vádolják a volt elnököt – az ezzel kapcsolatos eseményeket azonban még vizsgálják. Egyes feltételezések szerint pedig beavatkozott Georgia állam választási eredményeibe. A vizsgálat középpontjában egy hangfelvétel áll, amelyen Trump azt mondja, hogy „csak 11 780 szavazatot akar találni”.

De különböző pénzügyi bűncselekmények miatt is nyomoznak Donald Trump után. Feltételezett adócsalásaival már évek óta foglalkoznak az amerikai ügyvédek. Ezekért a tettekért akár börtönbüntetésre is ítélhetik. Jean Caroll újságíró pedig szexuális visszaéléssel vádolta meg. 

Soha nem történt meg, oké? 

– nyilatkozta az üggyel kapcsolatban az üzletember, majd hazugságnak nevezte a nő ellene felhozott vádjait. A lap úgy tudja, hogy 2023-ban kerül sor majd az ügy rágalmazási perére.

(Borítókép: Brandon Bell / Getty Images)