Újabb raktár kapott lángra, tovább ég a kubai üzemanyagraktár

2022-08-08T233639Z 1094170794 RC2E9O9B4ZDP RTRMADP 3 CUBA-FIRE
2022.08.09. 14:40
Péntek este óta nem tudták eloltani a villámcsapás okozta tüzet.

Folytatódott Kubában a múlt héten kigyulladt üzemanyagraktár oltása, közben lángra kapott egy harmadik nyersolajtartály is, a tűzoltók helyi idő szerint hétfőn azt mondták, a lángok megfékezése napokba telhet.

Az ország északi részén lévő Matanzas kikötőjében péntek este, egy villámcsapás következtében robbant fel a raktár, azóta egy harmadik olajtartályra is átterjedtek a lángok, egy tűzoltó meghalt, többeket kórházba szállítottak, 16 embert keresnek.

A tűz által érintett tartályokban kubai nyersolajat és importált nehézolajat tartottak, amelyet mindenekelőtt áramtermelésre használnak. Az oltási munkálatokhoz Mexikó és Venezuela is segítséget küldött.

A tűz jelentős gazdasági károkat okoz az országnak, miután Kuba az olajra támaszkodik, az áramtermelés nagy részét a kőolajra alapozza. A kubai nehéz-, dízel- és kőolaj jelentős részét Matanzasban tárolják.

A kubai állami televízió beszámolt a kibontakozó eseményekről, szombat óta élőben közvetíti a katasztrófát, a helyszínen van Miguel Díaz-Canel elnök is – számolt be az MTI. Hétfő délben a hatóságok bejelentették, hogy az ország legjelentősebb erőművét, amely kevesebb mint egy mérföldre található a tűztől, leállították, mert a környéken alacsony a víznyomás.

(Borítókép: Felrobbant egy üzemanyag-tároló tartály Kubában 2022. augusztus 8-án. Fotó: Alexandre Meneghini / Reuters)  • Tippek
  • Biztosítás