Emberi maradványok kerültek elő, miután elkezdtek olvadni a svájci Alpok gleccserei

2022.08.09. 21:56
A globális felmelegedés következtében elkezdtek olvadni a svájci Alpok gleccserei, az olvadó jég alól pedig két azonosítatlan emberi maradvány és egy több mint fél évszázada eltűnt repülőgép roncsa is előkerült – írja az Euronews.

Francia alpinisták botlottak bele július végén a két emberi maradvány csontjaiba, miközben megmászták a Chessjen-gleccsert. A szerencsétlenül járt hegymászó valószínűleg már az 1970-es vagy 1980-as évek óta heverhetett ott, mivel a csupasz csontokon kívül már semmi egyéb nem maradt belőle. Egy héttel korábban is előkerült egy holttest, a Matterhorntól északnyugatra lévő Stockji-gleccseren, Zermatt üdülőhelytől nem messze. Mindkét holttest esetében tart még a DNS-elemzésen alapuló azonosítás. 

1925 óta mintegy háromszáz személyt nyilvánítottak eltűntnek az alpesi régióban. Egyikük a 2018 áprilisában eltűnt, német–orosz–amerikai állampolgárságú Karl-Erivan Haub milliomos, akinek Zermatt térségében veszett nyoma hegymászás közben. A német média azt feltételezi, hogy a most előkerült holttest az eltűnt milliomosé, azonban a maradványokat megtaláló két hegymászó azt állítja: a holttest olyan neonszínű ruhákat viselt, ami az 1980-as években volt divatos. 

Augusztus első hetében annak a repülőgépnek a roncsait fedezte fel egy hegyi túravezető, amely még 1968 júniusában szenvedett halálos baleset az Aletsch-gleccser felett, a Jungfrau és a Mönch csúcsok közelében. Annak idején csak a fedélzeten utazó három ember holttestét találták meg, a repülőgép roncsait nem – írta meg az Euronews

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.