Nem sikerült megmenteni a Szajnába tévedt beluga életét

2022.08.10. 13:29
A rendkívüli erőfeszítések ellenére elpusztult a Szajnába tévedt, a folyóból szerdán kiemelt fehér delfin – közölték a hatóságok szerdán.

„Azt a szomorú hírt kell közölnünk, hogy a példátlan mentőakció ellenére elpusztult a fehér delfin” – jelentette be a franciaországi Calvados prefektúrája a Twitteren.

A Szajnába tévedt fehér delfin, vagyis beluga válságos állapotban volt már egy hete, és elpusztult, miután kiemelték a folyóból, és egy zsilip felé szállították, hogy ott gondoskodjanak róla – közölték a helyi szervek.

A delfinről a korábbi vizsgálatok megállapították, hogy hímnemű, és rendkívül alultáplált. Párizs és a normandiai Rouen között, a tengertől több tíz kilométerre a múlt héten észlelték a beluga megjelenését. A Sea Shepherd környezetvédelmi csoport franciaországi szervezete drónokat és egy hajót küldött a delfin követésére.

Az állatvédők megpróbálták heringgel etetni, ám a delfin nem fogyasztotta el a táplálékot. Később az a döntés született, hogy a delfint kiemelik a Szajna egy zsilipjének meleg, poshadt vizéből. Először egy tengerhez közeli sós vizű medencébe helyezték volna át, majd szerdára virradóra úgy döntöttek, hogy egy zsilipből visszaengedik a tengerbe, többnapos megfigyelés után.

A delfint szerda reggel kiemelték a Szajnából, vér- és ultrahangos vizsgálatnak vetették alá, és egy szállítóhajón helyezték el. A tervek szerint innen egy hűtőkamionban szállították volna a tengerhez.

Szakértők szerint ez a második alkalom, hogy beluga tévedt francia folyókba. 1948-ban a Loire folyó torkolatában egy halász bukkant fehér delfinre a halászhálójában. Májusban egy csordától eltévedt kardszárnyú delfin, más néven gyilkos bálna vagy orka úszott fel több tíz kilométerre a Szajnán. Az állat beteg volt, és elpusztult, még mielőtt visszaterelhették volna a tengerbe, írja az MTI.