Sikeresen kiemelték a vízből a Szajnába tévedt belugát

32GA8DR-highres
2022.08.10. 10:56
Az észak-franciaországi Szajnába szorult beluga bálnát szerdán kora reggel emelték ki a vízből egy nagyszabású mentőakció első szakaszában – közölte az Agence France Presse (AFP) újságírója.

Közel hatórás munka után, hajnali 4 óra körül egy hálóval és daruval emelték ki a 800 kilogrammos cetet a folyóból, ami után egy uszályra helyezték az állatot tucatnyi állatorvos felügyelete mellett.

A belugát, amely védett faj, és általában a hideg sarkvidéki vizekben él, a következőkben egy hűtőkocsiba helyezik, és a partra szállítják – tudta meg a Le Monde.

A négyméteres bálnát több mint egy hete észlelték Párizs felé tartva. Péntek óta a Párizstól 70 kilométerre északnyugatra fekvő Saint-Pierre-La-Garenne-nél egy zsilip akadályozza az állat szárazföldi mozgását, és az állat egészségi állapota megromlott, miután nem volt hajlandó enni.

A „kivételes” művelet, amelynek célja a bálna visszaengedése a tengerbe, nem veszélytelen a bálna számára, amely már így is legyengült és stresszes – állítják a szakértők.

A műveletben részt vevő 24 búvárnak és a köteleket kezelő mentőknek este 10 és hajnali 4 óra között többször is meg kellett próbálniuk a hálókba csalni az állatot, hogy kiemeljék a vízből.

(Borítókép: Állatorvosok gondoskodnak a Szajnából kiemelt Beluga bálnáról 2022. augusztus 9-én. Fotó: Jean-Francois Monier / Afp)  • Tippek
  • Bankszámla