Elaltathatják a norvég hajósüllyesztő rozmárt, Freyát

2022.08.11. 19:28
Csütörtökön a norvég hatóságok bejelentették, hogy el kívánják altatni az Oslói-fjord sztárjává vált rozmárt, amely akkora tömegeket vonz, hogy már a látogatói és a saját életét is veszélybe sodorja.

A folytonos felszólítások ellenére, hogy ne zavarják az állatot, Freya, a mintegy 600 kilós fiatal nőstény továbbra is hatalmas tömegeket vonz – magyarázta a norvég Halászati Igazgatóság a közleményében, amelyhez fényképet is csatoltak a bámészkodók tömegével a rozmár közvetlen közelében.

Az emberek óvatlan magatartása és a hatóságok ajánlásainak semmibevétele életeket veszélyeztethet

– hangsúlyozta a Halászati Igazgatóság szóvivője, Nadia Jdaini.

„Most vizsgáljuk a további intézkedéseket, amelyek között az elaltatás tényleges alternatíva lehet” – tette hozzá.

A rozmárok rendszerint az Északi-sarkvidék északabbra fekvő szélességeinél élnek, de Freya, aki a skandináv mitológia szerelem és szépség istennőjéről kapta a nevét, július 17. óta a főváros part menti vizeiben fürdőzik.

A nyári tespedés közepette az emlősállat valóságos sztárrá vált a norvég fővárosban: lefilmezték, amint éppen madarakat kerget, vagy dereglyékre mászik fel szundikálni (egy rozmár akár napi húsz órát is alszik), s eközben jelentős károkat okoz. A rendelkezések ellenére a bámészkodók továbbra is zaklatják az állatot, a közelében fürdenek, vagy túl közel merészkednek hozzá lefotózni, akár gyerekek társaságában is – közölte a Halászati Igazgatóság.

„Egyértelműen romlott az állapota, nem tud eleget pihenni, és a szakértők szerint stresszes állapotban van” – mondta el a szóvivő. A védett fajok között szereplő rozmár elsősorban gerinctelenekkel – kagylókkal, kis és nagyobb rákokkal, valamint kis halakkal – táplálkozik. Általában nem támad emberekre, de a hatóságok szerint ha veszélyben érzi magát az alkalmatlankodók miatt, akár meg is támadhatja őket – írja az MTI.  • Hírek
  • Személyi kölcsön