Elhúzódó háborúra készülnek az oroszok, több városban is robbanások voltak

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szombati hírösszefoglalója

Index
2022.08.13. 21:45
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Kedves olvasóink! 

  Ezzel a poszttal ér véget az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről.

  Ezúton is köszönjük egész napos megtisztelő figyelmüket, tartsanak velünk holnap is.

 • Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Telegram-csatornáján jelentette be, hogy az orosz fegyveres erők egyötöde vereséget szenvedett.

  Zaluzsnij telefonon beszélt Mark Milley-vel, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével, és a háború orosz veszteségeire vonatkozó becsléseket firtatták. 

  Arra jutottak, hogy az ellenséget jelentős veszteségek érték: az orosz fegyveres erők ukrajnai hadműveletekben részt vevő egységeinek egyötöde elesett – számolt be az Unian.

 • Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara a napi hadműveleti összefoglalójában közölte: az orosz hadsereg sikertelenül próbált előrenyomulni Lozovaja és Siroki települések területén. Veszteségekkel vonultak vissza.

  Az orosz hadsereg polgári infrastruktúrákat is lőtt – számolt be a most.ks.ua.

 • Kaja Kallas észt miniszterelnök ismét felszólította az Európai Uniót (EU), hogy vezessen be vízumtilalmat az orosz állampolgárok számára – írja az Al Jazeera.

  Ukrajnán kívül Lettország, Finnország és a Cseh Köztársaság is felszólította az EU-t, hogy korlátozza vagy tiltsa meg az oroszok számára a rövid távú schengeni vízumokat az orosz invázió elleni tiltakozás jeléül.

  Állítsuk le a turistavízumok kiadását az oroszoknak. Európa meglátogatása kiváltság, nem pedig emberi jog

  – írta Kallas a Twitteren a múlt héten.

 • Igor Terekov, Harkiv polgármestere a Telegram-csatornáján jelentette be, hogy az oroszok lecsaptak Harkiv Kijevszkij kerületére, és ágyúzták azt.

  Elmondta azt is, hogy sérültekről, áldozatokról és tárgyi megsemmisülésről egyelőre nem tudni – adta hírül az Unian.

 • Valerij Zsaluzsnyij ukrán főparancsnok szombaton telefonbeszélgetést folytatott Mark Milley amerikai vezérkari főnökkel – számolt be az ukrán hadsereg.

  Közlésük szerint a két katonai vezető állandóan tartja a kapcsolatot egymással, a szombati beszélgetésen pedig elsősorban akkor beszéltek, hogy mekkora veszteségeket szenvedhettek el eddig az oroszok. Az ukrán főparancsnok szerint mostanra az orosz egységek körülbelül egyötödét teljesen megsemmisítették.

  Zsaluzsnyij arról is tájékoztatta amerikai partnerét, hogy jelenleg mintegy 1300 kilométer hosszú frontszakaszon folynak harci műveletek, és hogy továbbra is nagy szükségük van újabb és újabb tüzérségi eszközökre.

 • Szemtanúk szerint felrobbanhatott egy lőszerraktár szombat délután Dél-Ukrajnában, az oroszok által megszállt Nova Kahovkában. Az esetről több kép és videó is készült. 

  A helyiek beszámolója szerint az első robbanás után több másodlagos detonáció is történt, ezért vélik úgy, hogy egy lőszerraktár semmisülhetett meg. A robbanások nem kevés pánikot okoztak, amint az az egyik videóban is hallható.

  A város közelében már egy hónappal ezelőtt is megsemmisítettek egy lőszerraktárat az ukránok.

 • Az ukrán hadsereg szombat este közzétett egy videót arról, hogy milyen kiképzésen vesznek részt a katonáik az Egyesült Királyságban.

  Azt írták, hogy a felvételek a brit légierő 1050 katonája által végzett kiképzésen készültek, és hogy a britek összesen 10 ezer képzetlen vagy minimális tapasztalattal rendelkező ukrán fegyverest képeznek ki egy intenzív tanfolyam keretében. 

  Az ukránok szerint a britek többek közt fegyverhasználatra, harctéri elsősegélynyújtásra, taktikai ismeretekre, valamint hadijogra tanítják a kiképzett katonákat.

  A kiképzéshez az AK gépkarabélyok egyik módosított változatát használják, mivel a katonák ugyanezeket fogják megkapni az ukrán hadseregben is. A britek felszereléssel is ellátják az ukránokat, amelyeket vissza is vihetnek magukkal a frontra.

  Az ukrán hadsereg a közleményben emlékeztetett arra is, hogy a britek már a háború kezdete előtt is segítették őket. Az Operation Orbital nevű program részeként 2015 és 2022 közt összesen 22 ezer ukrán fegyverest képeztek ki az Egyesült Királyságban, és a britek a háború kezdete óta is bebizonyították, hogy elkötelezettek Ukrajna mellett. 

 • Szlovákia bejelentette, hogy szeptemberben minden MiG–29-es vadászrepülőjét átadja Ukrajnának – közölte a Visegrad 24 híroldal.

  A tranzakció után a csehek és a lengyelek fogják védeni a szlovák légteret egy különmegállapodás keretében egészen addig, amíg a szlovákok meg nem kapják az új F–16-os vadászgépeiket az Egyesült Államoktól.

 • Az oroszok gyakorlatilag elpusztították a Mariupol futballklub bázisát. Ezt Andrej Szanin, a labdarúgóklub alelnöke jelentette be – írja a korrespondent.net.

  Elmondása szerint az orosz csapatok nemcsak szétlőtték az ukrán stadiont és az FC Mariupol bázisát, hanem ki is fosztották őket. Mindent elvittek, amit lehetett. Még a radiátorokat és a konnektorokat is leszerelték. Amit nem tudtak ellopni, azt tönkretették.

  Munkatársainknak sikerült bejutniuk a klub székházába, mely a várost ért támadásban több találatot kapott. A megszállók célzott lövéseket adtak le az épületre

  – mondta Szanin.

 • Az ukrán csernovici és vinnyicai vámhivatal munkatársai a háborús időkben egy magáncégnek segítettek ipari mennyiségben oroszországi dohányt csempészni – számolt be a KárpátHír.

  A 368.media a bűnügyi eljárás anyagai alapján azt írta, április 23-án a Csernovic megyei Vadul Sziret határállomáson szolgálatot teljesítő vámosok meghamisították a vámáru-nyilatkozatot, ugyanis görög termékként tüntették fel a dohányipari szállítmányt, amelynek ládáin egy oroszországi gyártó cég neve szerepelt.

  Kiderült, hogy a csempészszállítmány Zsmerinka város vámraktárába került, ahonnan külföldre szállították.

  A csempésztevékenység folyamatosan zajlott, és több szállítmányról is szó lehetett. Az ukrán vámosok közreműködésének köszönhetően az agresszor országban készült dohányipari termékekre sem a jövedéki adót, sem az áfát nem számolták fel.

  Minden egyes szállítmány után 20 millió hrivnya nyereséget könyvelhettek el a csempészek, akiket hamarosan bíróság elé állítanak.

 • Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője öt lépést nevezett meg, amellyel az Orosz Föderációt le lehet győzni – számolt be az Unian.

  Jermak a Telegram-csatornáján tette közzé ezt az öt lépést:

  1. Terrorizmust támogató államnak kell elismerni Oroszországot;
  2. Vízumtilalmat kell bevezetni ellenük;
  3. Az olaj árát korlátozni kell;
  4. Gázembargó;
  5. Fegyverek, fegyverek, fegyverek.
 • Hollandia csatlakozott az Egyesült Királyság által indított kiképzési programhoz. 

  Hollandia csatlakozott ahhoz az Egyesült Királyság vezette katonai kiképzőprogramhoz, amelyet az ukrán hadsereg számára ajánlottak fel. A holland fél idén augusztusban kezdi meg a munkát. Minél több a jól kiképzett harcos, annál nagyobb az esély a győzelemre. Köszönet Kajsa Ollongrennek a támogatásért

  – írta Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszter a Twitteren. 

    

 • Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere a Telegramon tette közzé, hogy „robbanás hallatszódott a város északkeleti részén”.

  Jó hírekre, orosz veszteségekre számítunk

  – tette hozzá.

  A Dnyipro folyótól keletre és a Krím félszigettől északkeletre fekvő várost márciusban szállták meg az oroszok.

  Pár nappal korábban a Krím félszigeten lévő orosz katonai légitámaszpontot is robbanások rázták meg. Az orosz hatóságok tagadták, hogy ezt ukrán támadás okozta volna, szerintük lőszerek robbantak fel.

 • Oroszország célja az, hogy elvágja Dél-Ukrajna energiaellátását, és mindezt az ukrán hadseregre kenje – ezt írta szombaton MIhajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó. 

  Az erőmű környékén az utóbbi napokban felerősödtek a bombázások, az oroszok és az ukránok egymást vádolják a létesítmény lövésével. A BBC-nek ugyanerről az egyik, az atomerőműben dolgozó mérnök azt mondta, hogy az oroszok célja egyértelműen a vezetékek megsemmisítése – számolt be a Kyiv Independent.

 • A fegyverek már az ukrán fegyveres erők rendelkezésére állnak. Ukrajna megkapta Szlovákia adományát, az első négy Zuzana 2 önjáró tüzérségi fegyvert. Ezt Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter jelentette be a Twitteren.

  Felhasználásra készek az orosz agresszorok ellen

  – hangsúlyozta a szlovák védelmi miniszter.

  Andrij Jermak, az Ukrán Elnöki Hivatal titkára megerősítette a fegyverek érkeztét. 

 • Az oroszok által megszállt Mariupol polgármesteri hivatala arról számolt be, hogy szombaton a délutáni órákban a városban robbanás történt, amelyet „az egész város hallott” – írja a pravda.com.ua.

  Erről a helyi lakosok is beszámoltak. Részleteket egyelőre még nem tudni.

 • Az utóbbi hat napban, augusztus 6–12. közt az ukrán tengerészgyalogosok súlyos veszteségeket okoztak az orosz hadseregnek – írja az UNIAN hírügynökség az ukrán haditengerészet beszámolója alapján.

  Közlésük szerint az ukrán haditengerészek – az ukrán tüzérséggel együttműködve – mintegy 230 orosz katonát megöltek, mindeközben több orosz harceszközt, köztük 7 önjáró löveget, 3 harckocsit és egy TOR légvédelmi rakétarendszert is megsemmisítettek.

  Ezenkívül négy üzemanyagraktárat és egy lőszerraktárat is sikerült felrobbantaniuk.

 • Az orosz hadsereg megsemmisített egy amerikai gyártmányú HIMARS rakétarendszert és egy hozzá tartozó lőszerraktárt az ukrajnai Kramatorszk közelében – közölte a moszkvai védelmi minisztérium szombaton.

  A tárca hozzátette: az orosz csapatok teljesen ellenőrzésük alá vonták a kelet-ukrajnai Donyeck határában fekvő Piszkit. Az orosz és a Moszkva-barát erők több mint egy héttel korábban már beszámoltak a falu elfoglalásáról.

  A Luhanszki terület megszerzését követően Oroszország arra törekszik, hogy a szomszédos donyecki régiót is elfoglalja. A két terület alkotja a Donyec-medencét, amely az ukrán szén- és acélipar központja.

  Donyeck városa 2014 óta a Moszkva-barát szakadárok kezén van, de a hasonló nevű régió jelentős részben az ukrán csapatok ellenőrzése alatt áll.

 • Kristaps Eklons lett belügyminiszter egy rádióinterjúban elmondta: eddig semmilyen gondot nem okozott az ukrajnai menekültek befogadása és elhelyezése.

  Az utóbbi hónapokban folyamatosan érkeztek az ukránok, akiknek 90 százaléka csak átmenetileg maradt Lettországban. Akik nem akartak továbbutazni valamelyik másik nyugati országba, nem maradtak fedél nélkül. Jelenleg mintegy 36 ezer ukrajnai menekült tartózkodik Lettországban.

  A lett hatóság mindenkiről gondoskodik, viszont a lehetőségek kimerültek, az önkormányzatok egyre nehezebben tudják befogadni az újabb érkezőket – számolt be a KárpátHír.

 • Oroszország egy elhúzódó ukrajnai háborúra készül, állítják az amerikai székhelyű Institute for the Study of War (ISW) elemzői. Állítólag elérhető egy új költségvetés, amely szerint tízmilliárd dollárral növelnék az ipari kiadásokat, és támogatnák a háborús erőfeszítéseket – írta meg a Guardian

  Az Ukrán Katonai Hírszerzés (GUR) azt állítja, hogy az orosz Katonai-Ipari Bizottság Vlagyimir Putyin elnök vezetésével az államvédelmi parancsprogram megváltoztatására készül szeptember elején, miután tízmilliárd dollárral növelné a keretet a jelentés szerint.

  Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter augusztus 12-én valószínűleg meglátogatta azt a gyárat, amely Oroszország legnagyobb harckocsigyártója – közölte az ISW.

 • Szerbiának nincs szüksége arra, hogy külföldi katonai támaszpontok költözzenek a területére – közölte Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnök, ezzel reagálva azokra a feltevésekre, miszerint az oroszok katonai bázisokat hoztak létre az országban – írja a TASZSZ orosz hírügynökség. 

  Szerbia meg fogja őrizni a katonai semlegességét, saját maga fogja fejleszteni a haderejét, gondoskodik a saját állampolgárairól, de mindenekelőtt elegendő erővel rendelkezik ahhoz, hogy független maradhasson – részletezte Alekszandar Vucsics.

  Politikai szövetségeket fogunk kiépíteni, emellett nem szégyelljük majd az Oroszországgal, az Egyesült Államokkal és Kínával való kapcsolatainkat, miközben továbbra is az európai úton maradunk, és gondoskodunk önmagunkról

  – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

 • Oroszország gazdasága 2024-ben tér vissza a növekedéshez – közölte az ország központi bankja a következő három évre vonatkozó, pénteken közzétett politikai jelentésében.

  A bank alapforgatókönyve szerint az orosz bruttó nemzeti össztermék (GDP) az idén akár 6 százalékos éves visszaesést könyvelhet el. A bank szerint azonban 2023 negyedik negyedévében a gazdaság visszatér a növekedés útjára, és ez az azt követő évben is folytatódik – írja a Moscow Times.

 • Tömegesen hagyják el az emberek a zaporizzsjai erőmű környékén lévő településeket – írja a NEXTA hírcsatorna, amely egy videót is publikált erről.

  Az utóbbi időben egyre gyakoribbá váltak a bombázások az erőmű környékén, és mindkét fél a másik vádolja ezzel kapcsolatban: az ukrán katonai hírszerzés szombaton azt közölte, hogy az oroszok egy közeli faluból ukránnak álcázott lövegekkel bombázzák az erőművet, miközben a zaporizzsjai orosz kormányzó az ukránokat vádolta meg a létesítmény bombázásával. 

  Mindeközben egy ukrán Telegram-csatornán közzétették, hogy nagyjából mekkora területet érinthet egy, az erőműben történő atomkatasztrófa:

 • Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt üzente az oroszoknak, hogy a Kremlnél panaszkodjanak amiatt, ha kitiltják őket Európából.

  Hangsúlyozta azt is: senki sem javasolja, hogy azokat az oroszokat is kitiltsák, akik menedéket keresnek külföldön, mindössze a turisták ellen szól a lépés. 

  Több helyen is felmerült, hogy az oroszokat teljesen kitiltsák egy-egy országból.

  Észtországban már be is vezettek olyan lépéseket, amelyek megnehezítették az oroszok letelepedését, és a közeljövőben is hasonló intézkedésekre készülnek. Lettország szintén hasonlót tervez, egyúttal felszólították az uniós tagországokat is, hogy ehhez hasonlóan lépjenek fel – írja az UNIAN hírügynökség.

 • Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint a Krím félsziget visszaadása és a háborút kirobbantó orosz vezetők felelősségre vonása jelentené csak a háború végét. 

  Oroszország 2014-ben indította el a háborút Ukrajna ellen, amikor elfoglalta a Krímet

  – írta a tanácsadó a Twitteren.

  A háborúnak nyilvánvalóan a Krím felszabadításával és a »különleges katonai művelet« elindítóinak felelősségre vonásával kell véget érnie 

  – olvasható a posztban. 

 • Az orosz erők teljes ellenőrzés alá vonták a donyecki területen lévő Piszki falut – jelentette az Interfax hírügynökség az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva.

  A minisztérium azt is közölte, hogy az orosz erők megsemmisítettek egy amerikaiak által szállított HIMARS rakétarendszert az ukrajnai Kramatorszk közelében, valamint egy lőszerraktárt is.

 • Az Egyesült Államok és Oroszország egy olyan fogolycseréről tárgyal, amelynek keretében egy hírhedt orosz fegyverkereskedőt cserélnének el Brittney Griner amerikai kosárlabdázóra – közölte szombaton egy orosz diplomata.

  Ez volt az első alkalom, hogy Oroszország nyilatkozott arról, hogy tárgyalásokat folytat Viktor Bout cseréjéről a kétszeres olimpikon Grinerért cserébe – írja a Guardian.

  „A csere kényes témájáról szóló megbeszélések az elnökeink által választott módon folynak” – mondta Alekszandr Datcsijev, az orosz külügyminisztérium észak-amerikai osztályának vezetője.

  A 31 éves Grinert, aki a Phoenix Mercury csapatától a szezonon kívüli időszakban a jekatyerinburgi profi csapatban játszott Oroszországban, februárban tartóztatták le a moszkvai Seremetyevo repülőtéren, mert kis mennyiségű kannabiszt találtak nála.

 • Még a szokásosnál hat-nyolcszor magasabb fizetések sem tudják meggyőzni a kémelhárítókat, hogy a meghódított területekre költözzenek.

  Vlagyimir Putyinnak szüksége van a reguláris és a katonai hírszerzés embereire, hogy érvényt szerezzen uralmának a két kelet-ukrajnai „népköztársaságban”, Donyeckben és Luhanszkban, valamint Herszonban, Zaporizzsjában és Harkivban.

  Az FSZB ügynökei azonban nem vállalják a kiküldetéseket, orvosi igazolásokat szereznek maguknak és családtagjaiknak a Daily Mail szerint.

  A Putyin iránti lojalitás hiánya a rangidős titkos ügynökök részéről tükrözi a csapatok vonakodását a háborús övezetbe való kiküldetéstől, ami azt eredményezte, hogy a Kreml kétségbeesetten toboroz kiképzetlen foglyokat és civileket a frontvonalbeli bevetésre.

  Putyin sziloviki titkosszolgálati vezetői a brit lap szerint még nyugdíjas vagy elbocsátott ügynököket is megpróbálnak visszahódítani háborús övezetbeli feladatokra, de nincs vagy alig van érdeklődés.

  Elmondásuk szerint 200 nyugdíjas embert hívtak fel, és csak hárman mondták, hogy elgondolkodnának rajta annak ellenére, hogy hatalmas fizetéseket és juttatásokat ígértek nekik. Állítólag havi 2 318 861 forint körüli összeget ajánlottak a tiszteknek, hogy a megszállt övezetekben teljesítsenek szolgálatot. Ez a szokásos fizetésük nyolcszorosa, és jóval több, mint a háborúban harcoló katonáknak fizetett összeg.

 • Emberiesség elleni bűncselekmény elkövetésével vádolja az orosz hatóságokat Ukrajna egészségügyi minisztere: azt állítja, hogy az oroszok szándékosan akadályozzák a gyógyszerek útját azokon a területeken, amelyeket február óta megszálltak – írja az Al Jazeera

  Viktor Liasko az AP hírügynökségnek adott interjújában elmondta, az orosz hatóságok ismételten akadályozzák a gyógyszerek eljuttatását a megszállt területeken. 

  A háború teljes hat hónapja alatt Oroszország nem hozott létre megfelelő humanitárius folyosókat, hogy eljuttathassuk a gyógyszereket a rászorulóknak

  – magyarázta az egészségügyi miniszter. 

  Úgy gondoljuk, hogy Oroszország ezeket az akciókat szándékosan hajtja végre, emiatt ezeket emberiesség-ellenes bűntettnek tekintjük, és dokumentálni fogjuk

  – tette hozzá.