Újabb folyóban pusztultak ki a halak Lengyelországban

2022.08.13. 18:39
Rengeteg elpusztult halat találtak a Ner folyóban a Lengyelország középső részén található Łódźi vajdaságban. A környezeti katasztrófa miatt belföldön és a folyó túlpartján fekvő Németországból is bírálatok érték a jobboldali lengyel kormányt.

Dagmara Zalewska vajdasági szóvivő szombaton elmondta, a halpusztulásra Poddębice és Leczyca járás határán figyeltek fel. Hangsúlyozta: vizsgálódnak az ügyben, és figyelemmel kísérik a helyzetet.

Mateusz Daszkiewicz, a szomszédos Nagy-lengyelországi vajdaság szóvivője azt mondta, hogy nincs szemmel látható szennyező anyag a vízben. Az eddig bevizsgált vízmintákban sem találtak jelentős eltéréseket. A helyi hatóságok rendkívüli ülést hívtak össze az ügy miatt.

A Ner a Łódźi és a Nagy-lengyelországi vajdaságon halad át, és az Oderába torkolló Warta egyik mellékfolyója. Az Odera német–lengyel határon futó szakaszán tömeges halpusztulást észleltek a héten. A lengyel hatóságok adatai szerint eddig tíz tonna haltetemet emeltek ki az Oderából. Erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A jobboldali kormányt okolják 

A környezeti katasztrófa miatt belföldön és a folyó túlpartján fekvő Németországból is bírálatok érték a jobboldali lengyel kormányt, mondván, nem lépett időben a környezeti katasztrófa ügyében. A mérgezés első jeleit július végén észlelték, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő viszont szombaton úgy nyilatkozott, hogy csak „augusztus 9-én vagy 10-én” tájékoztatták a történtekről.

A kormányfő pénteken leváltotta posztjáról Przemysław Dacát, a lengyel vízügyi hatóság vezetőjét és Michał Mistrzak környezetvédelmi főfelügyelőt, mert megítélése szerint túl lassan intézkedtek.

Anna Moskwa lengyel klímaügyi miniszter szombaton megerősítette, hogy a lengyel és a német mérések is ugyanarra jutottak, nem találtak higanymérgezésre utaló nyomot a folyó vizében, ugyanakkor a víz sószintje megemelkedett. Az ügyet a lengyel ügyészség is vizsgálja.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.