Kínával tart közös hadgyakorlatot Thaiföld

2022.08.13. 09:48
Kína bombázó- és vadászrepülőgépeket küld Thaiföldre, ahol vasárnap közös hadgyakorlatba kezd a délkelet-ázsiai országgal – jelentette be a pekingi védelmi minisztérium szombaton.

A thaiföldi hadgyakorlaton szerepet kapnak a szárazföldi célpontokra mért csapások, kis és nagy létszámú csapatok bevetései, valamint a szárazföldi harcok légi támogatását célzó manőverek. A közös hadgyakorlaton ezért Kína bombázó- és vadászrepülőgépeket fog bevetni.

Kína egyre szélesebb körű katonai tevékenysége az ázsiai-csendes-óceáni térségben az elmúlt időszakban növekvő aggodalmat keltett az Egyesült Államokban és szövetségeseiben, amelyek – Egyesült Államok, Indonézia, Ausztrália, Japán és Szingapúr – Indonéziában ugyancsak gyakorlatoznak.

Kína mindemellett az elmúlt napokban sorozatosan indított harci hajókat és repülőgépeket, amelyek a Pekinggel éleződő konfliktusban álló Tajvan vizein és légterén haladtak át. Az MTI szerint ezelőtt is előfordult, hogy Kína aktív katonai tevékenységgel fenyegette a Pekingtől de facto függetlenül működő szigetet, ezek száma és intenzitása azonban Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök múlt heti, sok vitát kiváltó tajpeji látogatása óta megnőtt.