Levegőbe lőttek és megverték a tüntető nőket Kabulban

2022.08.14. 07:37

Szombaton tüntetést szerveztek a berlini külügyminisztériumhoz és a kancelláriához, hogy a veszélybe sodródott afgánok kimenekítését követeljék. Kabulban egy nőkből álló, közel 40 fős tömeget oszlattak fel a tálibok.

Csaknem egy éve, hogy a militáns csoport átvette a hatalmat Afganisztánban, de a nők ritkán vonulnak fel a jogaikért a megfélemlítések miatt. A tálib harcosok ezúttal a szombati tüntetés megállítására a levegőbe lőttek, hogy szétszórják a tüntetőket, néhány nőt pedig megvertek és mobiltelefonokat foglaltak le.

Egy éve tiporják a nők jogait

szélsőséges tálibok tavaly augusztusi hatalomátvétele óta a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet szerint elvérzik az újságírás, mivel legalább 180 sajtóorgánumot szüntettek meg.  Egy év alatt újságírók százai vesztették el a munkájukat: az országban jelenleg körülbelül 4750 újságírót tartanak számon, ez az egy évvel ezelőtti létszám kevesebb mint fele.

A női újságírók pedig még kiszolgáltatottabb helyzetben vannak: a sajtóban dolgozó afgán nők mintegy 75 százaléka vesztette el a munkáját vagy hagyta ott a hivatását megfélemlítés miatt. Az ország 34 tartományából tizenegyben ma már egyáltalán nem dolgoznak női újságírók.

A tüntető nők az „étel, munka, szabadság” jelszavakat skandálták, ellenállva a nők jogait súlyosan korlátozó vezetésnek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport