18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Videón, ahogy a családi házra zuhant egy második világháborús repülőgép

2022.08.15. 06:41
Egy második világháborús repülőgép zuhant rá vasárnap egy családi házra a csehországi Cheb városában. A pilóta meghalt a balesetben.

A cseh városban egy légi bemutatót tartottak, ezen vett részt az a Hawker Hurricane Mark IV típusú repülőgép, amely a prágai repülőmúzeum tulajdonában volt. A gép egy forduló után kezdett el gyors ütemben zuhanni, és végül egy családi házba csapódott. A balesetről egy videó is készült:

A földön tartózkodók közül senki sem sérült meg súlyosan, de a pilóta meghalt a balesetben. Úgy tudni, hogy a gépet egy tapasztalt repülős vezette, aki korábban nagyon sokat repült Mig–21-es vadászrepülővel a cseh hadseregben, valamint Boeing 737–es utasszállítókkal is, továbbá repülési oktatóként is dolgozott.

A Hurricane Mark IV-es gépeket 1942 és 1944 közt gyártották az Egyesült Királyságban (és kis számban ugyan, de a brit hadseregben szolgáló csehszlovák katonák is repültek vele). A lezuhant gépet 1946 elején hagyta Palesztinában a brit hadsereg, amelyet követően 1983-ban szedték elő egy izraeli roncstelepről.

1991-re az Egyesült Királyságban teljesen felújították, ismét repülőképesnek minősítették és beregisztrálták a nyilvántartásba. Azután sok tulajdonosnál megfordult, végül 2021 elején vásárolta meg a prágai repülőmúzeum, és látta el az alábbi, a cseh katonák előtt tisztelgő felfestéssel a gépet.

A baleset miatt hatósági vizsgálat indult, de egyelőre nem tudják, hogy mi okozhatta a tragédiát.