Hatmillió forintot kaphat, aki Szardíniára költözik

2022.08.15. 17:27
Mivel a sziget súlyos elnéptelenedési gondokkal küzd, ezért aki a háromezer lakosnál is kevesebbel rendelkező településre költözik, 15 ezer eurós (közel hatmillió forintos) támogatást kaphat.

Szardínia önkormányzata 45 millió eurós támogatási keretet különített el arra, hogy segíteni tudja a családokat első otthonuk megvásárlásában vagy felújításában, és hogy új embereket vonzzon a szigetre. Mindez egy új stratégiai terv része, amelynek célja az elnéptelenedett vidéki területek benépesítése és a gazdasági tevékenységek fellendítése.

Az ingatlanvásárláshoz nyújtott állami támogatás vissza nem térítendő támogatásként jár a háztartásoknak, és elérheti akár a 15 ezer eurót (közel hatmillió forintot) is, de a felújítás vagy a ház értékének maximum felét teheti ki.

A támogatást azoknak folyósítják, akik a szardíniai kisvárosba jelentik be lakóhelyüket legkésőbb 18 hónappal a házvásárlás vagy a munkálatok befejezése után. A hozzájárulásra továbbá azok is jogosultak, akik a kérelem benyújtásakor még nem a sziget valamelyik kisvárosában laknak, de terveznek odaköltözni. Nem pályázhatnak a támogatásra azok, akiknek eredeti lakóhelyük már a sziget másik kisvárosában van.

Christian Solinas, Szardínia elnöke kifejtette, hogy az intézkedést azzal a céllal fogadták el, hogy a szigetet jobb hellyé tegyék, és új lehetőségeket biztosítsanak a szardíniaiaknak.

Megteremtettük a feltételeket ahhoz, hogy a fiatalokat maradásra bírjuk, emellett pedig fejleszteni tudjuk a legveszélyeztetettebb területek gazdasági szerkezetét

– idézi Solinas szavait a Themayor.eu.