Izraeli légicsapás ölhetett meg öt gyermeket, nem pedig az Iszlám Dzsihád eltévedt rakétája

2022.08.16. 14:02
Nem az Iszlám Dzsihád eltévedt rakétája, hanem izraeli légicsapás ölt meg öt gyereket a Hajnalhasadás hadművelet utolsó napján.

A 3 és 16 év közötti gyerekek Dzsabáliától keletre, az al-Faludzsa temető közelében vesztették életüket az izraeli légicsapásban.

Előző nap nyolc gázai palesztin civil halt meg az Iszlám Dzsihád rosszul sikerült rakétakilövése miatt, és a hadsereg úgy vélte, ez történt Dzsabália közelében is. Az izraeli hadsereg belső vizsgálatából azonban kiderült, hogy a robbanást az izraeli légierő egyik lövedéke okozta.

Az izraeli hadsereg az állam biztonsága érdekében támadta az Iszlám Dzsihád katonai célpontjait a Gázai övezetben a Hajnalhasadás hadműveletben. A hadsereg minden észszerű erőfeszítést megtett annak érdekében, hogy a legkevesebb kár érje a polgári lakosságot. Az izraeli hadsereg ellenőrzi és megvizsgálja a hadműveletben tett intézkedéseit és azok eredményét; az eset körülményeit kivizsgálják – ígérték a katonai illetékesek.

Egyre több áldozatról számolnak be

Augusztus 8-án Ran Kochav, a hadsereg szóvivője közölte, hogy a Hajnalhasadás hadműveletben 26 palesztin civil halt meg, közülük 11-en izraeli légicsapásokban és legalább 15-en az Iszlám Dzsihád rakétái miatt – írja az MTI. A vizsgálat eddigi eredményei módosítják ezeket az adatokat: 16-an haltak meg az izraeli, tízen az Iszlám Dzsihád rakétái miatt.

A gázai terrorszervezetek körülbelül 1100 rakétát indítottak az augusztus 5-én kezdődött, háromnapos Hajnalhasadás hadművelet idején a hadsereg statisztikái szerint. Közel 200 lövedékük már a Gázai övezetben felrobbant.