Valenciában öt napja ellenőrizetlenül tombol a tűz

2022.08.19. 13:05
A Valencia keleti tartományában ellenőrzés nélkül égő erdőtűz az idei év egyik legnagyobb erdőtüzévé vált Spanyolországban, amely már több mint 19 000 hektárt perzselt fel 120 kilométeres körzetben – közölték pénteken a hatóságok.

A Valencia keleti tartományában ellenőrzés nélkül égő erdőtűz az egyik legnagyobb területen pusztított Spanyolországban. Már több mint 19 000 hektárt perzselt fel 120 kilométeres körzetben.

A szél a tűzoltók legnagyobb ellensége

Mintegy 35 repülőgépet vetettek be a tűz oltásához, ami már öt napja tart. Az eső felcsillantotta a reményt, hogy a tüzet csütörtökön sikerül ellenőrzés alá vonni, de az erős szél nagyon felerősítette azt – mondta a valenciai regionális kormány igazságügyi vezetője a Bloomberg szerint.

Öt ember továbbra is kórházban van, miután szerdán súlyos égési sérüléseket szenvedtek, amikor több utas megpróbált leugrani egy vonatról, ami az erdőtűzbe futott. Menekülés közben több mint húsz utas szenvedett égési sérüléseket.

Idén négyszer annyi erdőtűz volt Spanyolországban, mint az elmúlt évtized alatt. Augusztus elejéig 43 nagy kiterjedésű – legalább 500 hektárt érintő – erdőtüzet regisztrált a mediterrán országban az ökológiai átmenetért felelős minisztérium, míg a korábbi évek átlaga 11 volt.

Az Európai Erdőtűz-információs Rendszer becslése szerint idén 284 764 hektár égett le Spanyolországban. Ez négyszerese az átlagnak a feljegyzések 2006-os kezdete óta.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport