Legalább húsz ember halt meg egy szomáliai terrortámadásban

2022.08.20. 20:07
Legalább húsz ember meghalt Szomália fővárosában, Mogadishuban, miután az al-Shabaab terrorszervezet fegyveresei megtámadtak egy szállodát – közölték szemtanúk és a rendőrség.

Korábban szombaton egy hírszerzési tiszt még tizenkét halottról beszélt. A legújabb jelentések szerint legalább negyvenen megsebesültek. A biztonsági erőknek több embert, közöttük gyermekeket sikerült kimenekíteniük a népszerű Hayat Szállodából.

A támadók péntek este két pokolgép robbantásával indították akciójukat. Az egyik egy akadályt rombolt le, a másik a szálloda kapuját. Több fegyveres hatolt be a létesítménybe, amelyet elfoglaltak.

Szemtanúk szerint szombatra virradóan több robbanás hallatszott, amikor a kormányerők megpróbálták visszaszerezni az ellenőrzést a szálloda felett a fegyveresektől. A harcokban a szálloda nagy része megsemmisült – mondták.

A harcok a támadás kezdete után mintegy 24 órával még mindig folytatódtak. Szombat este lövéseket lehetett hallani, amint a biztonsági erők megpróbálták bekeríteni az utolsó fegyverest, aki a szálloda legfelső szintjére vonult vissza.

Az áldozatok személyazonossága egyelőre nem ismert, feltételezik, hogy többségük polgári személy.

Mohamed Abdirahman, a mogadishui Madina Kórház igazgatója elmondta az AP amerikai hírügynökségnek, hogy negyven sebesültet szállítottak be a kórházba. Kilenc embert ellátás után kiengedtek a kórházból, míg öt sebesültet életveszélyes állapotban ápolnak az intenzív osztályon.

Az al-Kaidával kapcsolatban álló al-Shabaab csoport vállalta a felelősséget a támadásért – derül ki a terroristakommunikációt weboldalakon nyomon követő amerikai SITE hírszerzési csoport beszámolójából.

Szomáliában a biztonsági helyzet rendkívül rossz, elsősorban az al-Kaida iszlamista terrorszervezethez köthető al-Shabaab milícia merényletei miatt, amely már több mint tíz éve harcol a szomáliai kormány megdöntéséért. Célja egy, az iszlám törvények szigorú értelmezésén alapuló uralom megteremtése. A szálloda elleni támadás az első jelentősebb incidens Mogadishuban, amióta Haszán Sejk Mohamud új elnök májusban hatalomra került – számolt be az MTI.