60 éve nem volt ilyen, pokollá váltak az éjszakák

2022.08.21. 17:44
Az elmúlt 60 év legsúlyosabb hőhulláma sújtja Kínát, ahol augusztus eleje óta több helyen éri el vagy haladja meg a csúcshőmérséklet a 40 fokot.

A hőség különösen Szecsuán tartományban érezteti a hatását, ahol az elmúlt napokban néhol 44-45 fokig emelkedett a hőmérséklet. A hőség éjszaka sem enyhül.

A Jangce folyó partján fekvő Csungking városában vasárnap virradóra 34,8 fokos minimumot mértek. 

Az Időkép szerint ha a mérés hiteles, akkor ez lehet Kína történetének legmelegebb augusztusi éjszakája. 

Egy skóciai meteorológus szerint nehéz bármihez is hasonlítani a Kínában perzselő hőhullámot, mivel nappal és éjjel is maximumrekordok dőlnek meg. Példának Beibei körzetet hozta, ahol két egymást követő napon is 45 fokot mértek. 

Mint arról korábban az Index is beszámolt, Szecsuán tartományt július óta rendkívüli hőség és aszály sújtja, ami 84 millió ember mindennapjait nehezíti meg. A helyzet annyira súlyos, hogy a helyi kormányzat sürgős közleményben rendelte el, hogy a régió 21 városából 19-ben minden gyárban fel kell függeszteni a termelést. A közlemény szerint a döntést azért hozták, hogy elegendő áram álljon a lakosság rendelkezésére.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.