új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Augusztus 22-én éjjel az orosz megszállók Nyikolajevet és Harkivot is lőtték. Az egyik térfigyelő kamera rögzítette a becsapódás pillanatát Nyikolajevben, amit az Unian Telegram-oldalán tett közzé. A felvételen erős villanás látható és hangos robbanás hallható.

    Robbanások sorozata hallatszott Harkiv városában is, erről azonban nem készült felvétel a híroldal szerint.

  • Tayyip Erdogan török elnök a héten Vlagyimir Putyinnal fog tárgyalni a zaporizzsjai atomerőműben kialakult helyzetről és az ukrajnai háborúról – közölte a RIA Novosztyi orosz állami médiaügynökség egy diplomáciai forrásra hivatkozva.

    Erdogan elmondta, hogy meg szeretné vitatni Putyinnal a Zelenszkijjel és António Guterres ENSZ-főtitkárral Lvivben folytatott megbeszéléseinek eredményeit, valamint azt szeretné kérni az orosz elnöktől, hogy hozzon konkrét intézkedéseket a zaporizzsjai atomerőműben kialakult helyzet megoldására – számolt be a The Guardian.

  • Oroszország Ukrajnával folytatott háborúja nem úgy halad, ahogyan azt Vlagyimir Putyin remélte  mondta a brit hadsereg egykori vezetője.

    Az orosz erők kénytelenek voltak újrakalibrálni háborús terveiket, mivel Ukrajna gyors leigázása kudarcba fulladt  nyilatkozta a Sky Newsnak Lord Richard Dannatt tábornok.

    Szerintem a háború teljesen másképp zajlott, mint ahogy azt Vlagyimir Putyin elképzelte. Valószínűleg ez a forgatókönyv egy rémálommal ér fel az orosz elnök számára

    – tette hozzá a brit hadsereg egykori vezetője.

  • Arvydas Anusauskas litván védelmi miniszter a Twitteren közölte, hogy Litvánia két újabb katonai segélycsomagot küld Ukrajna számára – számolt be a KárpátHír.

    A háború kezdete óta Litvánia 28 katonai szállítmányt küldött Ukrajnába.

    A védelmi miniszter hozzátette: a közeljövőben bejelentést tesz arról, hogy milyen fegyvereket tartalmaz a két újabb szállítmány.

    Litvánia legutóbb július végén tíz M113-as páncélozott szállítójárművet, valamint robbanóanyagokat és füstgránátokat adott Ukrajnának.

  • A kelet-ukrajnai Donyeck régióban történt orosz támadásban két ember meghalt a régió kormányzójának tájékoztatása szerint.

    Pavlo Kirilenko információi szerint Georgievka és Kosztjantyinivka településeken ölték meg őket – olvasható a Kijev Independent Twitter-bejegyzésében.

  • Luc Tardif, a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) elnöke megerősítette, hogy a következő szezonban sem szerepelhetnek nemzetközi eseményeken orosz és belarusz csapatok.

    A két ország részvételét a sportág versenyein négy nappal az ukrajnai háború kezdete után, február 28-án függesztette fel az IIHF, és ezt a döntést azóta is érvényben tartja. A TASZSZ hírügynökség beszámolója szerint Tardif közölte azt is, hogy a világszövetség álláspontját szezonról szezonra frissítik, 

    jelenleg azonban nincs ok a változtatásra.

    A kitiltás nyomán Oroszország és Belarusz férfiválogatottjai kénytelenek voltak kihagyni az idei, finnországi világbajnokságot, és nem lehetnek ott a 2023-as vb-n sem, amelynek rendezési jogát elvették Oroszországtól.

  • Tönkretett orosz harckocsikat állítottak ki Kijevben az augusztus 24-i ukrán függetlenség napja alkalmából.

    Az orosz agresszióra emlékeztető harckocsik az ukrán főváros központjában tekinthetők meg – számolt be róla a BBC a Twitteren.

  • Németország nehéz időszak előtt áll, és fel kell készülnie arra, hogy Oroszország tovább szigorítja a gázszállítást  mondta az ország gazdasági minisztere.

    Robert Habeck hozzátette, hogy Németországnak nagy esélye van arra, hogy drasztikus intézkedések nélkül átvészelje a következő telet – írja a Sky News.

    Nagyon kritikus tél előtt állunk, hiszen minden jel arra utal, hogy Vlagyimir Putyin tovább csökkenti a gázszállítást 

    – jelentette ki Habeck.

  • Mostantól sugárzásveszély, vegyi és biológiai támadás esetén is jelezhetnek a légvédelmi szirénák – jelentette be az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács Dezinformáció Elleni Központja vasárnap közleményben.

    Vegyi veszélyjelzés esetén a jelzőrendszerek úgy fognak szólni, mint a templomi harangok, a sugárveszély egy vészharang-, az evakuálást jelző riasztás pedig vonatkürthangot fog utánozni. 

    Hozzátették: légiriasztás esetén 30 másodpercig tartó, váltakozó hangmagasságú folyamatos szirénahang szólal meg. Kiemelték, hogy légiriadó esetén azonnal a legközelebbi óvóhelyre kell menni. Ha nincs óvóhely a közelükben, ne menjenek ki az utcára, hanem menjenek olyan helyiségbe, ahol nincsenek ablakok, vagy helyezkedjenek el két fal között – adta hírül a Kárpáti Igaz Szó.

  • Két nap választja el attól a háborúban harcolókat, hogy hatodik hónapjába lépjenek az orosz–ukrán konfliktusnak, amely február 24-én tört ki.

    A Liveumap folyamatosan frissülő térképén figyelemmel tudja követni, hol tart most a háború és melyik területeken zajlanak a harcok. A térképet ide kattintva érheti el.

  • Magyarország területére augusztus 21-én, vasárnap az ukrán–magyar határszakaszon 7649 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 10 493 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 399 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől augusztus 21-én 826 ember, köztük 366 gyermek érkezett Budapestre vonattal – számolt be az Országos Rendőr-főkapitányság.

  • Biztonsági tisztviselők nyíltan közölték Vlagyimir Putyinnal, hogy két lehetősége van az ukrajnai háborút illetően, ugyanis vagy atomfegyvereket vet be, vagy elismeri a vereségét és kivonul a megszállt ukrajnai területekről. Tehát az elnök kifogyott a „jó lehetőségekből” – írja a Daily Mail.

    Hozzátették: az orosz fegyveres erők halálos áldozatainak száma elérte a 65 ezret, és az ukrán katonai ellencsapás valószínűleg sikeres lesz.

    Putyin vezető tisztviselői emellett az elnök egyre romló egészségügyi állapotára is felkészülnek.

    Nagy valószínűséggel kijelenthetjük, hogy az elnök hamarosan nem lesz képes személyesen megbeszéléseket tartani és nagy rendezvényeken részt venni

    – írják a Telegramon.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy az ukrán katonák ellen Mariupolban indított per végleg ellehetetlenít minden tárgyalást Oroszországgal.

    Az államfő esti videóbeszédében reagált azokra a médiában megjelent hírekre, amelyek szerint „az orosz megszállók éppen egy aljas és abszurd per színpadját igyekeznek felállítani” – írja az UNIAN.

  • „Az EU-nak ki kellene tiltania az orosz turistákat, miközben a Kreml népirtást követ el Ukrajnában” – mondta Urmas Reinsalu észt külügyminiszter a Politicónak.

    Hagyjuk, hogy egy agresszor állam polgárai békésen meglátogassák a Louvre-t, és úgy térjenek vissza a hazájukba, mintha mi sem történt volna?

    – tette fel a kérdést Reinsalu egy interjúban, azzal kapcsolatban, hogy Tallinn csütörtöktől megtiltotta az észtek által kiadott schengeni vízummal rendelkező oroszok belépését Észtországba.

    Ez éles ellentétben áll a berlini véleménnyel. Olaf Scholz kancellár a múlt héten azt mondta, hogy nem támogatná az orosz turisták beutazásának uniós szintű tilalmát, hozzátéve, hogy „az ukrajnai konfliktus nem az orosz állampolgárok, hanem Vlagyimir Putyin orosz elnök háborúja”.

    Ahelyett, hogy csak Putyinra mutogatna, mint Scholz tette, Reinsalu szerint „az egyszerű oroszok erkölcsi felelősséget is viselnek azért a passzivitásért, hogy legitimálják ezt a rezsimet a cselekvésre”.

    Az észt tilalom nagyjából 50 000 orosz állampolgárt érint, és azután született, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sürgette az uniós országokat, hogy vezessenek be orosz beutazási tilalmat. Az új szabályok mentességet biztosítanak az észt lakosok közeli hozzátartozói, a humanitárius vízumot kérelmezők és a határokon átnyúló kereskedelemben részt vevők számára.

    Míg Észtország jelenlegi tilalma csak a Tallinn által kiadott vízumokra vonatkozik, most már más uniós országok által kiadott schengeni vízummal rendelkező oroszok beutazását is meg akarják akadályozni.

    A schengeni vízumok kiadásáról szóló parázs európai uniós vitáról itt írtunk.

  • Az orosz támadások több mint 813 millió hrivnyás (csaknem 9 milliárd forintos) kárt okoztak Mikolajivban – számolt be a Kárpáti Igaz Szó.

    Mostani állapot szerint az orosz megszállók több mint 813 millió hrivnyás pusztítást végeztek Mikolajivban. Mintegy 250 kommunális objektumban – óvodákban, iskolákban, kórházakban, kulturális és sportlétesítményekben – keletkezett kár

    – közölte Olekszandr Szenkevics, a város polgármestere.

    Mint megírtuk, Ukrajna déli, mikolajivi régiójának lakóit arra kérték, hogy keressenek menedéket, miután robbantásokat jelentettek a környékről.

    Olekszandr Szenkevics azt mondta, senki nem sérült meg, de több mint 1500 kárbejelentés érkezett a lakosságtól.

  • Dennis Rodman, a Chicago Bulls legendás játékosa és az NBA Hall of Fame tagja engedélyt kapott arra, hogy Oroszországba utazzon és megpróbálja kiharcolni Brittney Griner szabadon bocsátását.

    Mint ismert, Brittney Grinert a hónap elején kilenc év börtönbüntetésre ítélte egy orosz bíróság kábítószer-birtoklás miatt.

    „Engedélyt kaptam, hogy Oroszországba menjek, hogy segítsek annak a lánynak” – mondta Rodman az NBC Newsnak.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy véli, hogy a jövő héten Oroszország megkísérelhet valami „különösen kegyetlen cselekedeteket elkövetni”.

    Erről az államfő a hétvégén közzétett üzenetében beszélt. Emlékeztetett arra, hogy Ukrajnában augusztus 24-én ünneplik az ország függetlenné válásának évfordulóját, augusztus 23-a pedig a nemzeti zászló napja. Ezenkívül a jövő héten tartják a Krími Platform elnevezésű kijevi kezdeményezés második csúcstalálkozóját is.

  • Jó reggelt kívánunk! 

    Kövesse az Indexen az orosz–ukrán háború legfontosabb hétfői fejleményeit!