Minden idők legmagasabb drogfogyasztását mutatják az elmúlt év adatai

GettyImages-1306896677
2022.08.25. 21:44

A 19 és 30 év közötti fiatal felnőttek által az elmúlt évben bejelentett marihuána- és kábítószerhasználat jelentősen nőtt az öt és tíz évvel ezelőttihez képest, és 1988 óta történelmi csúcsot ért el ebben a korcsoportban – derül ki a Monitoring the Future (MTF) kutatásból.

A múlt havi nikotinfogyasztás aránya, amely az elmúlt négy évben fokozatosan emelkedett a fiatal felnőttek körében, 2021-ben szintén nőtt annak ellenére, hogy 2020-ban kiegyenlítődött. A marihuánafogyasztás, amely 2020-ban jelentősen csökkent, 2021-ben újra a járvány előtti szintre emelkedett – írja a Financial.

Befolyásolja döntéseiket a szerfogyasztás életük egyik legfontosabb szakaszában

A vizsgálatban részt vevő felnőttek körében továbbra is az alkohol a leggyakrabban használt szer, bár az elmúlt évi, az elmúlt havi és a napi alkoholfogyasztás az elmúlt évtizedben csökkent. A mértéktelen ivás – öt vagy több ital egymás után – 2021-ben a Covid–19 világjárvány korai szakaszában újra megugrott. Másrészt a nagy intenzitású ivás – 10 vagy több ital egymás után az – az elmúlt évtizedben folyamatosan nőtt, és 2021-ben elérte a 2005-ben először mért legmagasabb szintet.

Nora Volkow, az Országos Drogfogyasztási Intézet igazgatója szerint többet kell kideríteni arról, hogy a fiatal felnőttek hogyan használják az olyan drogokat, mint a marihuána és a hallucinogének, valamint arról, hogy milyen egészségügyi hatásokat eredményez ezen anyagok különböző erősségeinek és formáinak fogyasztása. Ez szerinte azért fontos, mert

a fiatal felnőttek kritikus életszakaszban vannak, és élesedik a tájékozott döntések meghozatalának képessége. Annak megértése, hogy a szerhasználat hogyan befolyásolhatja a fiatal felnőttkorban kialakuló döntéseket, kritikus fontosságú, hogy segítsük az új generációkat a sikerre való felkészülésben.

A Monitoring the Future tanulmány 1975 óta évente felmérést készít a tizenévesek országos reprezentatív mintáján a szerhasználati magatartásról és attitűdökről. Az MTF longitudinális panelvizsgálati eleme nyomon követési felméréseket végez a tizenéves résztvevők egy részhalmazán, hogy nyomon kövesse a kábítószer-fogyasztásukat felnőttkorukig 19 és 30 éves koruk között is.

A résztvevők három elsődleges időszakon keresztül – életük során, az elmúlt évben és az elmúlt hónapban – adnak önbevallást kábítószer-használati magatartásukról. Az MTF-vizsgálatot a Michigani Egyetem Ann Arbor-i Társadalomkutató Intézetének tudósai végzik.

(Borítókép: Hector Vivas / Getty Images)