Menesztették azt a rendőrfőnököt, aki nem intézkedett időben a texasi iskolai lövöldözésnél

2022.08.25. 10:29

Egy fegyveres májusban 19 diákot és két tanárt megölt egy iskolai lövöldözés során a Texas állambeli Uvalde városában.

A helyi rendőröket és vezetőiket sok kritika érte, mert 

a kiküldött rendvédelmisek a lövöldözésnél majdnem egy órán át vártak az osztályterem előtti iskolai folyosón, és nem léptek fel időben a merénylő ellen.

Az elkövető, a 18 éves Salvador Ramos egy hátsó bejáraton keresztül ment be az iskolába, a többi között egy AR-15-ös félautomata puskával felfegyverkezve. Ezután elbarikádozta magát egy tanteremben, ahol tüzet nyitott a diákokra és a tanárokra, mielőtt a rendőrség végzett vele. Tettét negyedórával a bűncselekmény előtt a közösségi médiában is bejelentette.

Az uvalde-i Robb Általános Iskolában mintegy 600 diák tanult, a helyi rendőrfőnök elmondása szerint második, harmadik és negyedik osztályos tanulók voltak az intézményben a lövöldözés idején. Az egyik megölt tanárnő férje szívinfarktust kapott, majd meghalt. A kivégzett osztály egyik túlélője, a 11 éves Miah Cerrillo azért, hogy a gyilkos ne találjon rá, vérrel kente be és halottnak tettette magát.

A texasi iskolakerület rendőrfőnökét, Pete Arredondót egyhangú döntéssel menesztette Uvalde iskolaszéke – írja a Reuters.

A rendőrök hamarabb is közbeléphettek volna

Két rendőrtisztnek lett volna esélye arra, hogy megakadályozza Salvador Ramost abban, hogy kioltsa 21 ember életét. A Guardian beszámolójából kiderült, hogy az egyik rendőr úgy hajtott el autójával az iskola parkolója mellett, hogy nem vette észre a felfegyverkezett férfit. A rendőrök elmondásuk szerint nem mertek rálőni Ramosra, mivel attól tartottak, hogy véletlenül az iskola előtt játszó gyerekeket találják el.

A texasi rendőrség május végén elismerte, hogy hibázott. Egy hónappal később pedig bejelentették, hogy lebontják azt az iskolát, ahol a tragédia történt, de a helyén egy új tanintézmény épül.

A rendőrség további tömeges lövöldözésekről számolt be az Egyesült Államokban az uvalde-i vérengzést követő hetekben.

Ebben a cikkünkben arról olvashatnak, hogy az Egyesült Államokban nem csupán közoktatási válság van, hanem nemzeti katasztrófa fenyeget. Megkezdődött az új tanév, de számos probléma nem megoldott: pályájukat tömegesen elhagyó tanárok, sztrájkok, bizonytalan gyerekek, dühös szülők, alacsony színvonalú oktatás, erőszak, ideológiai háború.