Kivégeztek egy amerikai férfit, aki kokain miatt gyilkolt

2022.08.26. 18:13
Az egyesült államokbeli Oklahoma államban csütörtökön egy gyilkosságért elítélt férfit végeztek ki méreginjekcióval. A következő két évben az állami büntetés-végrehajtás további 24 halálos ítéletet tervez még végrehajtani.

Oklahoma állam illetékes hatósága közölte, hogy az 50 éves James Coddington csütörtök délelőtt 10 óra 16 perckor halt meg. Az elítélt kegyelmi kérvénnyel fordult az állam kormányzójához, aki azt szerdán elutasította.

A kivégzett férfi 1997-ben azért ölte meg áldozatát – egy 73 éves férfit –, mert nem adott neki pénzt kokainra.

Védői és jogi képviselői szerették volna az életét megmenteni. A terhelt gyermekkorára hivatkoztak, és arra, hogy a halálos ítélet végrehajtására várva megbánta tettét – adta hírül az MTI.

Oklahoma állam hatóságai 2024 decemberéig 24 további halálos ítélet végrehajtását tervezik. Az államban a halálos ítéletek végrehajtását 2014-ben leállították, hogy felülvizsgálják a legsúlyosabb büntetés intézményét, és azért is, mert súlyos kétségek merültek fel a kivégzéshez használt méreginjekcióval kapcsolatban, miután egy kivégzés alkalmával az elítélt 43 percen át szenvedett a halál beállta előtt. A halálos ítéletek végrehajtását tavaly októberben folytatták.

Az Egyesült Államok szövetségi államai közül jelenleg 27-ben lehetséges a halálbüntetés kiszabása, ezek közül háromban kormányzói döntésre felfüggesztették a legsúlyosabb büntetés alkalmazását.